logo

trugen jacn
30 Temmuz 2015

UYGUR TÜRKLERİ SORUNU İÇİN : ÇİN GÜVENLİK , TÜRKİYE İSE, STRATEJİK DEDİ.

ERDOĞAN Doğu Türkistan konusunda Çin Devlet Başkanı Şi, Uygurlarla mücadelenin bir ulusal güvenlik meselesi olduğunu savunurken, Erdoğan “Çin ile ilişkilerimize stratejik açıdan bakıyoruz” dedi

Dünya Bülteni / Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Pekin ziyaretinde gözler Doğu Türkistan meselesi konusunda yapılacak açıklamalara çevrildi. Çin Devlet Başkanı, Uygurlarla mücadelenin bir ulusal güvenlik meselesi olduğunu savundu. Şi, Çin’in ayrılıkçı faaliyetleri engellemek için “etkili” önlemlere başvuracağına işaret etti. Erdoğan ise “Çin ile ilişkilerimize stratejik açıdan bakıyoruz” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün Pekin’de başlayan resmi ziyareti çerçevesinde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya geldi. Uygur meselesini de gündeme getiren Erdoğan, sınırları içinde ya da dışında, Çin’in toprak bütünlüğüne karşı bir kriminal terör eylemini Türkiye’nin kabullenmesinin mümkün olmadığını da kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Pekin’deki ziyaretine Tiananmen Meydanı’ndaki Halkın Kahramanları anıtına çelenk bırakarak başladı. Sonrasında Kongre binasında Çin Başbakanı Li Keqiang ile bir araya gelen Erdoğan, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından karşılandı.

Erdoğan ve Cinping, ikili görüşmeye geçmeden önce basına kısa bir açıklama yaptı.

İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 45’nci yıl dönümünde olduğunu hatırlatan Erdoğan, “Bu ziyaret aramızdaki karşılıklı güven ve anlayışın güçlenmesine, halklarımız arasındaki dostluğun pekişmesine hizmet edecektir. Sizlerin de hassas olduğu belli konularda duyarlı ve işbirliği içinde hareket etmeye bugüne kadar özen gösterdik ve gösteriyoruz” dedi.

Çin Başbakan Yardımcısı Zhang Ming’e göre, Erdoğan görüşmede Doğu Türkistan İslami Hareketi’ni (ETİM) bir terör örgütü olarak gördüklerini söyledi ve “Türkiye, topraklarının kimse tarafından Çin’in milli çıkar ve güvenliğine karşı kullanılmasına izin vermeyecek” dedi.

Hürriyet’in haberine göre ise Erdoğan, Uygurlar hakkında Türkiye’de verdiği mesajları söz konusu görüşmede de tekrarladı. Görüşmede Çin’in toprak bütünlüğü ve egemenliğinin desteklendiği mesajını da veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin sınırları içinde ya da dışında, Çin’in toprak bütünlüğüne karşı bir kriminal terör eylemini Türkiye’nin kabullenmesinin mümkün olmadığını kaydetti. Çin tarafı ise buna mukabil Türkiye’nin IŞİD ve PKK’ya karşı mücadelesini desteklediğini ifade etti.
İSLAM CEMİYETİ TEMSİLCİLERİYLE GÖRÜŞTÜ

Çin’de temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin İslam Cemiyeti temsilcileri ile görüştü.  Erdoğan’ın, Çin ziyaretinde kaldığı otelde basına kapalı gerçekleşen kabul, yaklaşık 40 dakika sürdü.

 Kaynak : Dünya Bülteni.
Etiketler: » » » » »
Share
2361 Kez Görüntülendi.