logo

trugen jacn
08 Temmuz 2015

TAYALAND’DA TUTUKLU 200 UYGUR ÇİN’E İADE İÇİN BANGKOK HAVAALANI’NDA

SON DAKİKA , ACI VE ACİL HABER:

 TAYALAND’DA TUTUKLU 200 UYGUR ÇİN’E İADE İÇİN BANGKOK ASKERİ  HAVAALANIINA GETİRİLİDİ

  Hamit Göktürk / Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

   Çin işgalı altındaki  vatanları Doğu Türkistan’daki  Çin  baskı,zulüm,işkenceler ile dini kültürel ve ekonomik  soykırımlardan kaçarak   Tayland’a sığınan ve tutuklu bulunan Uygur Türklerinden 200 kişinin Türkiye saatı ile 18,oo ıralarında Çin’e iade edilmek üzere Tayland’ın başkenti Bangkok’taki askeri havaalanına getirildiği  ve burada iade işilemlerinin sürdürüldüğü bildiriliyor.

       Kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir Doğu Türkistan Sivil Toplum Kuruluşu’nun bir  yetkilisinin konu ile ilgili verdiği bilgiye göre   Uygurların Çin’e   iade olayının detayları şöyle ;

    Saat 18,oo sıralarınnda  Çin’e iade edilecek kişilerin arasında bulunun  ve kendisini tanıyan bir Uygur Türkü’nün  bekletildiği Bangkok Askeri Hava alanında kendisine telefon ettiğini ve  tutuklu bulunan guruptan 200 kişilik bir gurubun bir kaç saat önce bilinmeyen bir yere götürüldüğünü ifade ettiğini bildirdi.  Daha sonra getirildikleri yerin Baıngkok Askeri Havaalanı olduğunuu anladıklarını,burada  Çin’e iade  işlemlerinin yapılımakta olduğunu söylediğini açıkladı. Kendisinin telefonda konuşurken,ağlama ve bağırışma seslerini duyduğunu ve şok olduğunu de sözlerine ekledi.  Telefon eden kişinin kendilerini kurtarmalarını talep ettiğini ve durumun ABD’de yaşayan Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Rabia Kadır’e iletilmesini talep ettiğini  belirtti.Kendisine DUK Başkanının telefonlarını verdiğini ve  ilgilileri ve DUK Başkanı başta Türkiye’deki Doğu Türkistan STK.larını durumdan haber dar ettiğini açıkladı.

        Çin’in Doğu Türkistan’a uyguladığı baskı ve şiddetten kaçarken Tayland’a sığınan ve 2 yıldır hayatta kalma mücadelesi veren 200 Uygur Türkü’nün Çine teslim edildiği bildirildi.

Uygur Türklerini almak için özel olarak Çin’den gelen askeri uçaklara önce kadınların zorla bindirildiği ardından erkeklerin kafalarına siyah çuval geçirilmiş bir halde elleri kelepçeli olarak uçağa alındığı belirtildi. Türkiye saatiyle gece 00:30 da Çin askeri uçaklarının Tayland’ın Bangkok Havalananından kalkış yapması bekleniyor.

Çin’in baskı ve zulmünden dolayı, Doğu Türkistan’ın Kaşgar, Hoten ve Aksu illerinden kaçan yaklaşık 500 kişilik Uygur Türkü, 2013 yılında Tayland’da yakalanmıştı. Çin’in idam etmek üzere Tayland’dan iadesini istediği Uygurlardan aralarında kadın, çocuk ve hastaların bulunduğu 171’i geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye getirilmişti. Kayseri ve İstanbul’daki yakınlarının yanına yerleşen Uygurlar Tayland’da kalan yakınlarından haber alamıyordu.

Bugün Çin’e teslim edilmeye başlanan Uygurluların arasındaki erkeklerin idam edilmesi bekleniyor.

Bilindiği gibi Mart-2014’ten beri Tayland’ta yaklaşık 600 Uygur Türkü  değişik 3 tutukevi ile Hapishanelerde tutuluyorlardı.Bunların  çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 173 kişi  Devletimizce 01 Temmuz 2015’te Türk Hava yollarına ait bir uçakla Türkiye’ye getirilmiş ve Kayseri’ye yerleştirilmişti.

            Çin’e iade ile   yeni bilgiler Merkezi’mize ulaştıkça  bu bilgileri siz değerli okuyucularımızla paylaşacağız. (Sürecek)

Etiketler: » » » » » »
Share
6728 Kez Görüntülendi.