logo

trugen jacn
30 Haziran 2015

İŞGALCI ÇİN’İN KAŞGAR’DA KATLETTİĞİ UYGUR MÜCAHİTLELRİN TAMAMI AYNI AİLEDEN

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Çin işgal yönetiminin Doğu Türkistan’ın Kaşgar şehri Tahtalıköprü mevki’inde 22 Haziran’da meydana gelen eylemde yagısız infazla toptan katlettiği 15 Uygur Mücahidin(Fedai’nin) aynı aileden kişiler  olduğu bildirildi.
Hür Asya Muhabirlerinin Kaşgar’daki bir Polis Merkezi’nde görevli  Uygur Polis memurundan telefonla aldığı bilgiye göre, Tahtaılıköprü Polis kontrol Noktasına yapılan intihar eylemini gerçekleştiren Fedailerin aynı aileden(Sülale’den) 6’si kadın 21 kişi olduklarını,15 kişinin Çin işgal askerlerince vurularak şehit edildikleri,kalan 6 Fedai’nin ise, yaralı olarak ele geçirildiği bilgisine ulaşıldı.
İntihar eylemini gerçekleştiren gurubun  Önderi’nin Ataullah Davut adında 60 yaşında bir din adamı olduğu,Kaşgar’daki eğitiminden sonra Aksu şehrine giderek oradaki bir din bilgininden bir süre daha  dini dersler aldığı açıklandı.


Fedailer gurubunun aynı aileden üç erkek ve 2 kız kardeş toplam 5 kişiden oluştuğu,bu 5 kardeşin eşeleri, Çocukları, Erkek ve Kızları,Gelin ve Damatları ile birlikte eyleme iştirak ettikleri bildirildi. Ailenin ve bu eylemin önderi olan Din alimi 60’lı yaşlardaki Ataullah Davut ile 50’lı yaşlardaki Karısının de çatışmalarda hayatlarını kaybettikleri ifade edildi.
Kaşgar’daki adı açıklanmayan bir Polis merkezi’nde görevli Uygur Polis memurunun canlı olarak yayınlanan konu ile ilgili açıklamaları şöyle ;
“ Eylemciler Kaşgar’ın Tazgun kenti, AşağıKulaklık (Töbenkulaklık) köydendir. 2.Dadüy = Çince bir idari birim adı)’de ikamet ederler.Eylemi yapanların tamamı bir aileden Kardeşler(Karı-Koca) ,çocukları,gelin ve damatlarından oluşmaktadır.6’si kadın olup,yaşları 30-50 yaşlarında ve erkeklerin yaşları ise 25-60 yaş  aralığındadır.Ailenin tamamı tarımla uğraşırlar.Daha sonra ise diğer yerlere göç ederek küçük ticaretle de uğştıkları ortaya çıkmıştır.Polis gözetiminde olan bir aile değildi. Ancak,dini hassasiyetlerin koyu olduğu her kesçe biliniyor. Şüpheli her hangi bir hareket ve eylemine rastlanmamıştır. Eylem 18 Haziran günü bu aile bireylerinden Kaşgar’da oturan  bir kadın üyenin 2 çocuğu ile birlikte Tazgun kenti’ne gitmesi ve eylem planlarının birlikte yapılması ile başlıyor. Aileye ait, bir otomobil ve üç tekerlekli bir motosikket ile gerçekleştiriliyor. Bu ihtihar eylemi planlanmış ve bir  örgüt tarafından gerçekleştirilimiş bir eylemdir. Yaralı ele geçirilen eylemcilerin bir kısmı Kadın’dır.Eyleme katılanların toplam sayısı 21 kişi olup,15 Fedai olay yerinde öldürülmüş ve 6 kişi ise,yaralı olarak ele geçirilmiştir.” şeklinde konuştu.


Gözlemciler, Uygur Fedai’lerin Doğu Türkistan’daki Çin vahşetini ve soykırım uygulamaları ile kutsal ramazan ayında yürürlüğe koyduğu insanlık dışı engel ve yasaklarını dünya kamu oyuna anlatamak amacı ile bu eylemi gerçekleştirdikilerini ifade ediyorlar. Ayrıca, bu eylemin bütün bir geniş ailenin(Sülale’nin) katılımı ve örgütlenmesi ve büyük bir gizililik içinde başarı ile gerçekleştirilmesinin yeni bir aşama olduğu noktasında birleşiyorlar. Bu son eylemde kullanılan yöntemin Doğu Türkistan Bağımsızlık mücadelesinde yeni bir yöneliş ve özel bir taktiksel bir eylem olarak kabul edilmektedir.Plan  ve Eylemin gizliliğini  korumak noktasında  Örgüt yapılanamasının tamamen bir birlerine güvenen aile bireyleriden oluştuğunu bunun ise.,çok akılılıca ve çok doğru ve yerinde bir tutum olduğu beritiliyor.   Ailenin dini inaçalarına çok bağlı  ve Teşkilat Lideri’nin de bir din aldamı Ataullah Davut’un olması de dikkat çekici bulunuyor. Doğu Türkistan bağımsızlık mücadelesinde tarihten beri din adamlarının önder olarak öne çıktıkları,Timur Hallife(1911-Kumul) Sabit Damollam(Kaşgar-1933),Mehmet Emin Buğra(Hazretim 1932 Hoten) ve General Mahmut Muhiti( Aydın-Tüccar  Turfan-1932) ve Cumhurbaşkanı Hoca Niyaz Hacı( 1911 Timur Halife isyanına katılmış kahraman, Ünlü bir sergerde ve Komutan 1930-Kumul) vebenzerleri gibi bu olayınr  bir gelenek şeklinde günümüzde de sürdürüldüğünün açık ve netee kanıtı olarak kabul edilmektedir.
29 Ekim 2013’de Çin’in kalbi Tienenmin Meydanında araçlı intihar saldırısı de Kaşgar Barın’dan olan Osman Hasan,Eşi Gülkız hanım ve Annesi ile birlikte gerçekeleştirilmişti.Bu olay,ABD’lı  Müslüman ünlü Tv. programcı ve yorumcusu Dr.Ferit Zekeriyya tarafından “ çok yüksek stratejik bir akıl ürünü,  çok iyi düşünülmüş ve çok iyi sonuç getiren  bir eylem” ifadeleri ile övmüştü.
Yine geçen yıl Kaeşgar’in Tokkuzzak İlçesinde Polis merkezi’ne yapılan intihar saldırısını  de 5 kardeş,  eşleri ile birilikte gerçekleştirilmişti.
Kaşgar’ın Maralbaşı ilçesinde İşgal yönetimine ait, Tarım Ürünleri Deposu intihar eylemi de karı koca 4 aile tarafından yapılımıştı.

   Gözlemcilerin  bazıları  Çinli işgalcilere karşı yapılan bu tür intihar saldırılarının Çin karşıtı eylemlerin  tavan yapması olarak değerlendirirken, diğer  bir kısmı  de  Uygur Türklerinin Çin baskı,zulum ve soykırımına  karşı sessiz  çaresizliğin, ses getirici bir  eyleme dönüşmesinin bir  ifadesi olarak   mütalaa ediyorlar.

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
2363 Kez Görüntülendi.