logo

trugen jacn
29 Haziran 2015

ÇİN’İN KAŞGAR KATLİAMININ AYRINTILARI NETLEŞİYOR.

Kaşgar-D.T

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
İşgalcı Faşist Çin’in 22 Haziran’da Kaşgar’ın Tahtaköprük bölgesi’nde yargısız infaz yaparak toptan katlettiği ve 15’i operasyona katılan Fedailer olmak üzere toplam 28  kişinin  ölümü ile sonuçlanan katliamın ayrıntıları hakkında yeni bilgilere ulaşıldığı bildiriliyor.
ABD.merkezli Hür Asya radyosu muhabirleri Kaşgar’ın değişik semtlerinde faaliyet gösteren  Polis Merkezlerine telefon ederek olayın nedeni ve ayrıntıları hakkında bilgi almaya çalıştılar.
Çin  Polis merkezlerindeki nöbetçi veya yetkili Amirler olayın ayrıntıları hakkında bilgi vermeyi reddettiler. Ancak,bazıları Muhabirlerin şaşırtıcı ve beklenmedik  soruları karşısında bazı ayrıntıları açıklamak zorunda kaldılar.
Kaşgar Kurgan Cenubi Yol Polis Merkezi Nöbetçisi : Polis noktasına hücum eden kişiler aslen Feyizabat ilçesi ve diğer civar bölgelerden göç ederek yerleşen kişilerdir.Daha fazla bilgi veremem.
Östengboyu Poyu Polis Merkezi : Olay hakkında çok fazla bir şey bilmiyorum.Bize bilgi verilmedi.Yalnız olayda ölen Polis memuru Settar Hacı(42 yaş)’yı tanıyorum.Tahtaköprü saldırısında ilk müdahale edenlerden.Fedailer(Hucumculer)’e silahla karşılık verince üzerine onlar aracını  üzerine sürerek yaralamış ve daha sonra bıçak darbeleri ile öldürmüşler. Olay’da biri Çinli diğeri Uygur bir yardımcı polis toplam 3 kişi hayatını kaybetmiştir.
Kumdervaza(Kumkapı ) Polis Merekezi : Olaylarda ölen Polis memuru Settar Hacı’yı tanıyorum.Bir kaç ay önce Kaşgar’a tayin olmuştu. Ölen diğer polislerin isimlerini bilmiyorum. Saldırıyı düzeneleyenler Korgan kentinden hazırlıklı olarak gelmişler. En az 7-8 kişinin kadın olduğu söyleniyor.Bunlar Kaşgar’ın Yenişehir,Feyizabat,Tazgun ve Artuş kentlerinden daha önce Kaşgar’a göç eden ve küçük çaplı ticaret ile uğraşan köylü kişiler. Daha fazla  konuşamam.

           Kaşgar’in Tarihi Eyidgah Camii’nde Bir Bayram Namazı (1980’lı yıllar) 

Uzmanlar, Çin işgal yönetiminin bölgede uygulamakta olduğu etnik ayrımcılık,baskı , dini ve milli değerleri aşağılama ve hakaret ibadetlere engel ve yasakları sürdürmesi halinde geleceklerinden ümidini kesen ve ekonomik olarak zor duruma itilen kırsal kesimlerde yaşayan Uygur Türklerinin bu tür şiddet temelli karşılık eylemlerini artırarak sürdürebileceğini ifade ediyorlar.

Etiketler: » » » » »
Share
3357 Kez Görüntülendi.