logo

trugen jacn
10 Haziran 2015

İŞGALCI ÇİN’DEN UYGUR DİN ADAMLARINA ŞANTAJ VE TEHDİT

Hamit Göktürk / Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
İşgalcı Çin yönetiminin Kaşgar’da Çin Komünist Partisi Siyasi Danışma Konseyi(Siyası Kengeş)’ne bağlı Cami imamları, Müezzinleri ile Molla ve Kari(Hafiz) kimliği taşıyan bütün din adamlarını toplayarak dini radikalizme karşı mücadele etmeleri ve ÇKP.’nin bu konudaki emir ve talimatlarına harfiyen uymalarını, aksi halde  şiddetle cezalandırılacakları yolunda  şantaj ve tehditler savurdukları  bildiriliyor.

Merkezimize konuşan ve bu toplantı’ya katılanların söylediklerini  bize aktaranların verdiği bilgilere  göre , 29 Mayıs Cuma günü Kaşgar Valiliği salonlarında yapılan bu toplantı’da konuşan Kaşgar Vilayet Komünist Partisi yetkilileri ile ÇKP.’ne bağlı olarak çalışan Siyasi Danışma Konseyi başkanı’nin din adamlarını tehdit ederek “ Parti ve yönetiminin emir ve talimatalarının uygulanmasında yeterli derecede hassasiyet göstermelerini aksi halde  derhal işten atılacakları ve haklarında yasaların uygulanmasında gevşiklik ve lakayıt davrananlar gerekçesi ile  idari ve adlı kovuşturma yapılacağı ve gerekirse işlerine son verileceği  ihtar edildi.  Ayrıca,  dini radikalizm ve terörcülerle savaşta yönetime yardım etmedikleri için Terörcülere yardım suçundan dava açılacağı  tehdidinde bulundukları bildiriliyor.

TOPLANTI’DA MÜEBBEDE MAHKUM HÜSEYİN CELİL İLE MEHMET TOHTI DE KONUŞTURULD.
Anlatılanlara göre ÇKP.yetkililerinin konuşmasından sonra İşgal Polislerince salona getirilen Özbekistan ve Pakistan’ın Çin’e iade ettikleri iki Müebbet hapse mahkum Hüseyincan Celil ve Mehmet Tohtı’nın , salona getirilerek toplantıya katılan imamlara  “Nedamet ve Tevbename”  okutturulduğu bildirilidi.
Toplantı’ya katılan din adamlarına Çin polislerinin nezaretinde tehdit ve zorla konuşturulan Kaşgarlı İmam Hüseyincan Celil’nin şöyle konuştuğu bildirildi.” Ben  1968 yılında Kaşgar’ın Feyizabat İlçesinde doğdum.  1990 yılında Kaşgar’a gelerek burada din bilginleri Süleyman Damollam ve Sadık Karı Hacı’lardan ders aldım.Bu arada Kaşgar’da aşırı radikal ve yasa dışı akımların takipçisi bazı kişiler ile tanıştım ve onlarla dostluklar kurdum ve bir süre sonra bunların kötü tesiri altında kaldım. Afganistan, Kırgizistan, Kazakistan, Özbekistan ve Türkiye gibi ülkelerde bulundum Burada bir takım yasa dışı oluşum ve eylemlere  karıştım. Çok hata ettiğimi şimdi farkına vardım. Yaptıklarımdan dolayı pişmanım ve büyük nedamet duyuyorum. Sizlerden de benim yaptığım gibi yasadışı, radikal dinci akımlara kapılmamanızı ve bu akımlardan uzak durmanızı rica ediyorum. Devletimiz aleyhinde olabilecek hareketlerden uzak durmanızı istiyorum.” Şeklinde konuşturulduğu ve konuşmasını ağlayarak tamamladığı ifade ediliyor.

ÇİN, UYGUR MAHKUMLARI  KONUŞTURARAK  DİN ADAMLARINA GÖZDAĞI  VE KORKUTMAEK İSTEDİ.

Merkezimize bu bilgeleri veren kaynak, İşgalcı Çin’in Özbekistan ve Pakistan hükümetlerine baskı yaparak teslim aldıkları iki Uygur din adamını  toplantı’da konuşturarak   onlara gözdağı vermek ve korkutarak sindirmek istediğini ifade etti. Ayrıca, Uygur din adamlarına “Siz neereye kaçarsanız kaçın,sizi Çin’e getirttirebiliriz.Çin güçlü bir ülkedir.Bu iki kişi size örnek ve ibret olsun” demek istediğini de belirtti.  iki mahkum Uygur din adamının konuşmasından sonra kürsü’ye gelen ÇKP.Kaşgar İl Yetekelisinin şövyle konuştuğunu naklediyor,” Devletimiz aleyhinde bir takım düşmanca faaliyetler içerisinde bulunan ve radikal dini akımlara kapılan bu iki mahkumu dinlediniz.Yaptıklarından pişmanlık ve nedamet duyduğunu ifade ediyorlar.Bunlardan büyük dersler almalısınız. Yönetim olarak bölgemizdeki dini hizmetleri size emanet ettik ve ediyoruz.Yasalarımıza ve talimatlarımıza uygun şekilde bu hizmetleri yerine getirmelerinizi bekliyoruz. Sizlerin ekonomik olarak durumunuzun iyileştirilmesi için gerekenler yapılacaktır.Aksini yapanlar ve lakayıt davrananların görevlerine derhal son verilecektir.” Şeklinde tehdit ettikleri belirtiliyor.

Uzmanlar ,Çin işgal yönetiminin bu son tehdit ve şantajlarını şöyle değerlendiriyor ,” İşgalcı Çin’in bu şantaj ve tehditleri çaresizliğinin ve zavallı duruma düştüklerinin en büyük kanıtıdır.Çünkü, şantaj ve tehdit, çaresiz kalan ve çıkış yolu bulamayanların başvurduğü bir usuldur. Ayrıca,bu yöntem, en insanlık dışı ve aynı zamanda çok  aşağılık ve adi bir tutum ve uygulamadır. Ceza evinde kendilerine  esir olan çaresiz ve zavallı  mahkumları ölümle tehdit ederek onlara şantaj yapması,Komünist maskeli Faşist Çin’den başka  hiç bir  yerde örneği yoktur.  Faşist Hitler Almanyası bile bunu yapmamıştır.Çin baskı,zulum ve soykırımda  Nazileri ve Faşistleri kat kat geçmiştir.  İnsanlık onurunu ayaklar altına alan İşgalcı Çin’in bu son çırpınışlarıdır. Moğolistan’in başkenti Ulanbatur’da Çin işkencesi Müzesi vardır.Çin işkence türlerini görmek ve araştırma yapmak isteyenler bu müzeyi ziyaret ederler ve bu müze de dünya’da tek’dir.” şeklinde  ifade ettiler.

huseyin celil

Hüseyincan Celil  :   Kaşgarlı İmam ve Aktivist.  1995  ve  1999 yıllarında Türkiye’de bulunmuştur.Kırgizistan’da 2 yıl tutuklu kalmış ve Devletimizin girişimleri ile kurtarılmıştır.2001 yılında mülteci olarak Kanada’ya gitmiş ve bu ülke Vatandaşı olmuştur.2006’da eşinin ailesini ziyaret amacı ile Özbekistan’a gitmiş ve Taşkent’te tutuklanarak Çin’e  teslim edilmiştir. Ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştır.  Kanada yönetimi,Uluslar arası Af  Örgütü başta bir çok insan hakları kuruluşu kurtarılması için girişimlerde bulunmuş fakat bu girişimleri Çin reddetmiştir.

Mehmet Toht :  Hotenli dini zat . 1990’lı yıllarda Pakistan’a öğrenim amacı ile gelmiştir ve İslamabat’ta  üniversite  eğitimi almıştır.  Üniversite öğrencisi iken, Elkaide Lideri Bin Laden ile görüşen ilk Uygur olduğu söylenmektedir.  2000’lı yılların ortalarında Çin’in talebi üzere Pakistan hükümeti kendisini Çin’e  teslim etmiştir. Ömür boyu hapise mahkum edilmiştir.Son aylarda kendisinin Polis nezaretinde Hoten’in İlçe ve köylerine  götürülerek tehdit ve şantajla İşgalcı  Çin’i öven ve halkın desteklemesini isteyen vaazlar verdirdikleri ifade edilmektedir.

Etiketler: » » » » » » »
Share
1281 Kez Görüntülendi.