logo

trugen jacn
30 Nisan 2015

ÖZGÜRLÜK SARAYI RAPORU : DOĞU TÜRKİSTAN BAĞIMSIZ MEDYA İÇİN HALA YASAK BÖLGE

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
ABD.merkezli Özgürlük Sarayı İnsan Hakları örgütü’nünce gerçekleştirilen yıllık Medya değerlendirme raporunda ,Çin işgalindeki Doğu Türkistan ve Tibet’in bağımsız ve özgür medya organları için “ Hala Yasak Bölge” konumunu sürdürdüğü açıklandı.
Çin’in yönetimi altında bulundurduğu Doğu Türkistan ve Tibet’in medya özgürlüğü konusunda en son sıralarda yer alan bölgeler olduğu ve bu bölgelere Serbest Medya’nin girmesinin yasaklandığı bildirildi.
Açıklanan raporda Çin’in dünya’da en mükemmel derecede haberleri kontrol eden,kendi görüş ve arzusuna göre filitreleme ve yasaklama aparatlarına sahip bir ülke olduğu vurgulandı. 2014’te Çin yönetimi çok az de olsa “Siyasi Tenkit ve muhabirlerin sorunları araştırma ve inceleme” imkanlarını tamamen ortadan kaldırdığı ifade edildi. Çin’in yeni Lideri Xi’nin iktidara gelmesinden sonra basın özgürlüğü noktasında Çin’in en kötü günlerini yaşamakta olduğunu,resmi ve resmi olmayan medya mensuplarının tutuklanarak uzun hapis cezalarına çarptırıldıkları belirtildi. İnternet blog yazarları ile Uygurlar başta olmak üzere azınlık milletlere mensup gazeteciler, yazarlar ve serbest muhabirlerin siyasi görüşü kontrol edilerek rejim muhalifi olmalarından şüphe edilenler tutuklandıkları belirtildi. İnternet ve medya kullanıcılanların kendi aralarındaki bilgi değişimi ve alış verişi de Çin’in resmi Veibo Ana kullanıcılarınca sansürlenip engellendığı bildirildi.


Rapor’da Çin’e , Medya özgürlüğü dünya sıralamasında en arkalarda, 86.sırada yer verildi.

Etiketler: » » » » »
Share
1854 Kez Görüntülendi.