logo

trugen jacn
29 Nisan 2015

FRANSIZ AFP AJANSI : ÇİN, 28 TEMMUZ 2014 ‘TE YARKENT/İLİŞKU’DA 500- BİN ARASINDA UYGURU KATLETMİŞTİR

Yarkent-İLişku Kan

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
Fransa’nın  ünlü  Fransız Haber Ajansı (Agancefrancepress /AFP) 28 Nisan’da  yayınladığı bir haber yorumunda İşgalci Çin’in geçen yılın 28 Temmuz tarihinde Yarkent/İlişku’daki Halk ayaklanmasını bastırması esnasında 500- bin arasında tahmin edilen Müslüman Uygur köylülüri  katlettiğini açıkladı
Ajans, Çin’in katliamında öldürüldüğü tahmin edilen bu rakamı bir süre önce Doğu Türkistan’in Yarkent şehrine giden ve olaylar hakkında araştırmalar ve incelemeler yapan muhabiri Benjamin Haass’in ifadelerini kaynak göstererek ilk kez dünya’ya duyurduğunu de bildirdi.
AFP muhabiri Benjamin Haas’ın Yarkent/İlişku halk ayakalanması ve sonrasında gelişen olaylar hakkındaki izlenemleri şöyle açıkladı  ;
“ Çin yönetiminin resmi açıklamaları ve yönetimin emrindeki medya’da yer alan bilgilere göre 28 Temmuz 2014’te Yarkent/İlişku’da bir kısım “Şiddet yanlısı saldırganlar ve zorbaların ellerine geçirdikleri palta,bıçak vebenzeri kesici aletlerle İlişku Yerel Hükümet binasına saldırmışlardı.Kamuya ve şahislara ait otomobilleri ateşe verdiler ve masum halka balta ve bıçaklarla saldırarak yaraladı ve hatta öldürdüler.Çin güvenlik güçleri en kısa zamanda bu Saldırgan ve zorbaları yasalar gereğince cezalandırdı ve eylemlere son verdiler” iddiası yer almaktadır.
Ancak yerli Müslüman Uygurların bu olaylar hakkında bana söylediklerinin,Çin’in resmi açıklamaları ile yakından uzaktan hiç bir ilgisi bulunmamaktadır.Bölge sakini Uygurlar İlişku olaylarında ölen ve yaralananların sayısı hakkında Çin’in resmi açıklamalarının gerçeklerini yansıtmadığı belirtiyorlar.Kendisini Hamit(Hamut) olarak tanıtan bir Müslüman Uygur “ 500’den fazla bir Uygur topluluğun ellerinde baltalar ve bıçaklar olduğu halde sokaklara çıkarak gösteriler yaptığı doğrudur.Ancak,Çin askerleri bu silahsız insanların üzerine yayılım ateşine  açarak katliam yaptı.Bu katliamı saatlerce devam ettirdiler.”şeklinde konuştu.
Görgü şahidi Hamit’in anlattıklarına göre,gösterilere katılanların tamamı bu olaylardan sonra bir anda ortadan yok oldular.Bunların bir kısmı İşgalcı Çin askerelerinin yayılım ateşinde şehit oldu.Yaralananlar ile canlı olarak yakalanların tamamı bir şekilde yok edildiler.Halen kayıplar.Şimdi bu bölgede hiç kimse bu kişilerin nerede olduklarını bilmiyor.” ifadelerini kullandı.
Muhabir Benjjamin yine bölge sakinlerinden olduğunu ve adını Yusuf olarak açıklayan bir Uygur’un kendisine “ 28 Temmuz’da İlişku sokaklarında protesto eylemine katılanların hemen hemen tamamı Çin askerlerinin yayılım ateşinde öldürüldüler.Belki bu olaylar esnasında Çinlilerin öldürdüğü insan sayısı en az bin kişi olabilir. ”şeklinde anlattığını  açıkladı.

  Hatırlanacağı üzere 28 Temmuz 2014 günü Ramazan Arafesinin akşamı Doğu Türkistan’in kadim ve önemli şehirlerinden ve Uygurların son bağımsız devleti  Yarkent Saidiye Hanlığına başkentlik yapan Yarkent Şehrinin 20 Km.güneydoğsundaki İlişku kentinde bir halk ayaklanması meydana gelmişti. Çin işgal yönetimi yaptığı resmi  açıklamada İlişku olaylarında ayaklanmaya katılanlar dahil 96 kişinin öldüğünü ve 200 kişinin yaralandığını iddia etmişti.

Bağımsız İnsan Hakları Kuruluşları ile ABD.merkezli Uygur İnsan hakları Demokrası Vakfı ve Özgür Asya Rayosu ve sosyal medya’da ayaklanmanın bastırılmasında Çin işgal güçlerinin öldürdüğü müslüman  Uygur sayasını en az 2 bin olabileceğini açıklamışlardı.
Uluslar arası İnsan Hakları Kuruluşları Çin yönetimine talepte bulunarak bağımsız Araştırmacıların bölgeye gitmelerine izin verilmesini istemişti.Ancak,İşgalci Çin sürekli olarak bu yöndeki talepleri reddetmektedir.
Olaylardan sonra Çin’in sıkı sansün duvarını aşarak Yarkent/İlişku katliamını dünyaya duyurmayı başaran Uygur genci Ebubekir Rahim Çin işgal güçlerinin İlişku kentine bağlı 15,16 ve 17. kentlerini uçak ve ağır toplarla bombardımana tabii tuttuğunu bu üç kentin haritadan silindiğini bu üç kentte yaşayanlardan en az 3- 5 bin kişi arasında Müslüman Uygur’un katlediğinin tahmin edildiğini açıklamıştı. Fedakar Uygur Mücahit Ebubekir Rahim 3 gün sonra tesbit edilerek tutuklanmış ve halen Urumçi’de adı açıklyanmayan bir Hapishane’de tutulmakta ve ölüm cezası ile yargılandığı ileri sürülmeketedir.

Etiketler: » » » » » »
Share
2218 Kez Görüntülendi.