Son Dakika



UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
Doğu Türkistan’in Komünist Çin Orduları tarafından işgali üzerine “Vatan İçin Vatan’dan Ayrılmak” şiarı ile Türkiye’ye yerleşen Liderlerimiz Mehmet Emin Buğra ve İsa Yusuf Alptekin tarafından 1950’lı yıllarda Türkiye merkezli olarak başlattıkları Yurt dışındaki Doğu Türkistan Milli Hareketinin varisi ve devamı olan Almanya merkezli Dünya Uygur Kurultayı(DUK) Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Çin ziyareti ile ilgili bir açıklama yayınladı. DUK açıklamasında Sayın Cumhurbaşkanımızın Çin ile görüşmelerinde Doğu Türkistan’da devam eden insan hakları ihlalleri ile etnik Soykırımın durdurulması için gündeme getirilmesi talebini bir kez daha talep etmesini dile getirdi. DUK. tarafından yayınlanan basın açıklaması şöyle ;

T.C.Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Çin Ziyaretine İlişkin Basın Açıklaması
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞIÖ) zirvesine katılmak üzere 31 Ağustos – 01 Eylül 2025 tarihleri arasında Çin’e resmi bir ziyaret gerçekleştirmektedir. yapacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan’in İsrail’in Gazze’deki Katliamlarına tepki gösteren ve bu katliamın durdurulması için ısrarla dik duruşunu ve girişimlerini takdir ve minnetle takip ediyoruz.
Sayın Cumhurbaşkanımızın Çin ile yapacakları görüşmelerde Doğu Türkistan’da devam eden insan hakları ihlalleri ile etnik soykırım uygulamalarını de aynı duyarlılık ile gündeme getirmesini, Doğu Türkistan Türklerinin de han asıllı Çin Vatandaşlarına tanınan temel insan haklarından yararlandırılması hususunda gerekli girişimlerde bulunmasını büyük bir umutla beklediğimizi özellikle vurgulamak istiyoruz.
Çin’in Liderliğinde faaliyet gösteren Şanghay İşbirliği Örgütü(ŞİÖ) kurulduğu tarihten günümüze kadar üyesi olan tarihten beri birlikte olduğumuz ve ayni Irk, aynı dil, ve aynı kültürü paylaştığımız Türkistan Cumhuriyetleri ile tarihten beri kadim komşumuz ve din Kardeşimiz olan Pakistan başta komşu ülkelere Doğu Türkistan meselesinde Çin tezlerini desteklemeleri ve Uygur sorununa kayıtsız ve sessiz kalmaları için baskı yapmaktadır. Ayrıca, Çin yönetimi ŞİÖ’nu özellikle kendisinin Uygur halkının kimliğini yok etme, temel insanı hakları talepleri ile bu yöndeki yasal ve barışçıl direnişini bu kardeş ülkelerin de yardım ve katkıları ile bastırmak istemektedir. Bunun yanında BM. başta olmak üzere tüm dünyanın de gündeminde olan Doğu Türkistan meselesinin uluslararası platformlarda dile getirilmesini engelleme ve onların seslerini bastırmak ve susturmayı amaçlayan bir yapı olarak kullanmak istemektedir.
Çin yönetiminin son zamanlarda Aziz Türkiye’miz ile olan sürekli gelişen yakın işbirliğini de kendi çıkarlarına kullanmak Türk Halkının ve devletinin Doğu Türkistan’a yönelik tarihten beri devam eden sürdürdüğü kardeşlik bağlarını zamana yayarak zayıflatmak ve sonunda yok etmeyi amaçlayan geleneksel ve tarihi stratejik planların bir parçası olarak görmesini kabul etmek asla mümkün değildir. Ayrıca,Doğu Türkistan Türkleri bu durumdan acı duymakta ve derin bir endişe duymasına sebep olmaktadır.
Çin yönetimi Doğu Türkistan 2017’de uygulamaya koyduğu Uygur Türklerinin toptan ortadan kaldırılmasını amaçlayan “Aşırılık ve Terörcülerle Savaş” kampanyası sonrasında uluslararası toplumda kendisine karşı oluşan tepkileri ve protesto seslerini boşa çıkarmak için son aylarda dünya kamu oyunun gözünü boyamak ve olumsuz imajini boşa çıkarmak amacı ile bazı yeni uygulamaları da yürürlüğe koymuş bulunmaktadır.
Bunlar ; Doğu Türkistan izole edilerek dünyaya kapatması ve telefon internet başta ve diğer teknolojim iletişim araçlarını engelleyerek ve ağın cezalarla yasaklamak suretiyle uygulamakta olduğu tedbirleri az da olsa gevşetmiş durumdadır. Ülkenin sınır kapılarını kısmen dışa açması ve kısıtlı ziyaretlere izin vermesi, soykırımın sona erdiği izlenimi vermek için yürütülen bir propaganda girişiminden bazılarıdır. Halbuki gerçekte bunların hiç bir karşılığı bulunmamaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti, Türk dünyası özellikle Doğu Türkistan Türkleri için tarihsel olarak ilham, örnek, kabul edilmekte, en büyük güç kaynağımız olarak özel bir anlam ifade etmektedir. Doğu Türkistan Türkleri için Aziz Türkiye’miz ” Bizge Yorukluk(Işık) daima Batı’dan(Türkiye’den) gelir ” inancı her zamankinden daha güçlü olarak devam etmektedir.
Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan Beklentilerimiz;
Yurt dışında yürütülen Doğu Türkistan Milli Hareketinin meşru Temsilcisi ve Sözcüsü Dünya Uygur Kurultayı(DUK)olarak; Aziz Türkiye’mizin tarihi misyonunu ,insani vicdanı ve ahlakı sorumluluklarını şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da yerine getireceğini olan inancımız bir kez daha teyit ve ilan ediyoruz.
Dünya Uygur Kurultayı Başkanlığı
Münih- Almanya Federal Cumhuriyeti
BENZER HABERLER