logo

trugen jacn

AV. ŞUMANBAYEVA:SIĞINMACI KAZAK VE UYGURLAR ÇİN’E TESLİM RİSKİ İLE KARŞI KARŞIYA !

 ayna-shormanbayiwa-1024

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Kazakistan’da faaliyet gösteren Uluslararası Yasal Hakları Savunucular Derneği Başkanı ve  İnsan Hakları  Aktivisti Avukat Ayna Şumanbayeva  Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’daki baskı zulüm ve etnik soykırım  uygulamalarından  kaçarak Kazakistan’dan   sığınma talebinde bulunan Kazak  ve Uygur  mültecilerin  Çin’e  teslim edilmesi riski  ile karşı karşıya bulunduklarını açıkladı.  

Özgür Asya radyosuna açıklamalarda bulunan Kazakistan insan hakları aktivisti ve Uluslararası Hukuk Girişimi başkanı Ayna Şormanbayeva   Kazak ve Uygur sığınmacıların karşılaştıkları sorunlar ile  olarak   şunları söyledi : ” Son dönemde Kazakistan ile Çin arasında imzalanan iki ülke vatandaşlarına  ait bilgilerin paylaşılması ve bu konuda işbirliği yapılması yolundaki  anlaşmanın, Uygur  Bölgesi topraklarından Kazakistan’a sığınan Uygur ve Kazak mültecilerin hayatı ve güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır.  Aynı zamanda bu anlaşma  Kazakistan’ın imzaladığı  mültecilerin korunmasına ilişkin uluslararası anlaşmayı ihlal  anlamına da gelmektedir. Kazakistan ile Çin arasında bilgi alışverişine ilişkin anlaşmanın Çin’den ülkemize sığınma talebi ile  gelen sığınmacılar ve mülteciler açısından olumsuz etkileri  ve sonuçları  olacaktır.   Anlaşmanın imzalanması  ile Doğu Türkistan’dan  Kazakistan’a  sığınmak  için gelen Kazak ve Uygur  göçmenler arasında ciddi endişelere neden oluyor. Bu anlaşmaya göre Kazak tarafı, Kazakistan’ı ziyaret eden veya burada ikamet eden tüm Çin vatandaşlarının giriş ve çıkışları, vize almaları, oturma izinleri ve ikamet adresleri ile ilgili tüm bilgileri Çin’e vermekle yükümlüdür. Bu uygulamalara  Çin’den  Kazakistan’a gelen sığınmacılar ve mülteciler de dahildir. Kazakistan’ın bu sığınmacılara ait tüm  bilgileri  Çin’e verdiğini  biliyoruz. Kazakistan ve  Çin arasında  imzalanan  bu anlaşma  Mültecilerin Korunmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme’nin ihlali  demektir. Kazakistan imzaladığı bu anlaşma ile  Kazakistan’a sığınan Kazak ve Uygur  sığınmacıları mutlaka  koruma yükümlülüğü vardır. Kazakistan yönetimi Çin baskısı nedeniyle Uygur topraklarından Kazakistan’a kaçan Uygur ve Kazakların sığınma sorununun hassas ve karmaşık bir konu  haline gelmiştir.  Pek çok Uygur ve Kazak’ın sığınma başvurularının reddedilmesi ve Çin’e geri gönderilme riskiyle  her zaman karşı karşıyadır. ”  şeklinde konuştu.

Mültecilere 3. Bir Ülkeye Gidebilmeleri İçin Ancak,bir Yıllık  Oturma İzni Veriliyor

Kazakistan Avukat Ayna Şumanbayeva  Kazakistan’a gelebilen  Kazak ve Uygur Mültecilerin  3.bir ülkeye gidebilmeleri için ancak bir yıl yasal oturma izni verildiğini elirterek konuşmassını şöyle sonandırdı : ” Doğu Türkistan’dan  Kazakistan’a  gelen sığınmacıların  konusu çok karmaşık ve hassas bir konudur. Şimdiye kadar Kazakistan çok sayıda Uygur ve Kazak’ın sığınma talebini reddetti. Bu insanlar  artık Kazakistan’da yaşayamazlar. Kazakistan’ı terk etmeleri gerekiyor. Eğer Kazakistan makamları Uygurların ve Kazakların Çin’den gelen sığınma başvurularını reddederse, bu kişilerin Kazakistan’ı derhal terk etmeleri, yani Çin’e dönmeleri gerekiyor. Bu korkunç bir durum. Eğer geri dönerlerse başlarına neler  geleceğini biliyoruz. Bir diğer sorun ise sığınma talebinde bulunan Uygur ve Kazak mültecilerin Kazakistan’da yasal olarak kalabilmesine karşın, yalnızca bir yıl kalmalarına izin verilmesi. Bir yıl sonra bu kişilerin Kazakistan hükümetine tekrar başvurması gerekiyor. İltica başvurusunun kabul edilmesinin ardından Kazakistan’da oturma izni yalnızca geçici olarak verilmektedir. Bu durum ise Kazakistan’in  Mültecilerin Korunmasına İlişkin  Uluslararası Sözleşmeyi  ihlal ediyor anlamına gelir.

Kazakistan Çin’in Uygur ve Kazaklara Karşı Soykırım Uygulamalarına Sessiz

Av.Şumanbayeva , Kazak hükümeti Çin’in Uygur bölgesinde yaşayan Uygur ve Kazaklara yönelik   baskı ve soykırım konusundaki sessizliği uluslararası alanda sert bir şekilde eleştirilmektedir. Özellikle Çin hükümetinin 2017 yılında Uygur bölgesine yönelik kitlesel baskı ve kaçırma kampanyasının başlamasından bu yana, çeşitli risklerle Kazakistan’a kaçan Uygur ve Kazakların, Kazak hükümeti tarafından “yasadışı göçmen” olarak değerlendirilerek gönderilme riskiyle karşı karşıya kalması ortaya çıkmıştır.   Çin’e dönüş toplumun her kesiminden ilgi gördü.

Çin ve Kazak Vatandaşlarının Kişisel Bilgelerini Karşılıkla Olarak Paylaşma Anlaşması İmzalandı

29 Eylül 2023’te Kazakistan parlamentosunun alt meclisi “Kazakistan Cumhuriyeti ve Çin Halk Cumhuriyeti hükümetleri arasında iki ülke vatandaşları hakkında bilgi alışverişine ilişkin anlaşmanın onaylanması üzerine  anlaşma   4 Ekim’de Kazakistan parlamentosunun üst Meclisi(Senato) tarafından de kabul edildi.   Bu anlaşma ile  Çin hükümeti, sadece son yıllarda Uygur bölgesinden Kazakistan’a göç eden Kazaklar ve Uygurlar hakkında değil, aynı zamanda Uygur bölgesinden Kazakistan’a göç eden ve 2010 yılından bu yana Kazak vatandaşı olarak yaşayan tüm insanlar hakkındaki bilgilere  de erişebilir hakkı elde etmiş bulunuyor.

Şu Anda Kazakistan’da Çin’e Teslim Edilme Korkusu ile Yaşayan Çok Kazak ve Uygur Sığınmacı Vardır

Bölge Uzmanları, şu anda  Doğu Türkistan topraklarından  kaçarak   ve Kazakistan’a  sığınmak için gelen ancak bu talepleri kabul edilmeyen   binlerce Uygur ve Kazak’ın, bulunduğunu belirtiyorlar ve bu sığınmacıların Kazak hükümeti tarafından “yasadışı göçmen” olarak Çin’e iade edilme riskiyle karşı karşıya olduğunu  belirtiyorlar.

KAZAKİSTAN'DA ÇİN KARŞITI GÖSTERİLER DEVAM EDİYOR

Kazak ve Uygur Mülteciler  Bize  Sistemli olarak  Baskı ve Taciz Uygulanıyor 

1991 yılında Kazakistan’ın bağımsızlığını ilan etmesinden sonra (20 yıl önce) Çin baskıları nedeniyle Uygur Bölgesi  topraklarından Kazakistan’a kaçan Uygur mültecilerden adını açıklamayan bir Uygur Sığınmacı Özgür Asya radyosuna şunları söyledi : ” Kazakistan  Ulusal Güvenlik Dairesi tarafından  sistematik baskı ve sürekli tacize uğruyoruz, Kazakistan’da hiçbir suç işlemediğim halde sebepsez yere tutuklandım ve  bir ay cezaevinde kaldım,  Cezaevinde ağır  şekilde hastalandım. Ancak bana hiç  şekilde sağlık erişimi sağlanmadı. Bu süreçte  Kazakistan’da kalma izni alabildim.Ancak,daha sonra uturma iznim uzatılmadı. Kazakistan yasalarına göre Geçici oturma iznimin sürekli uzatılması veya yenilenmesi gerekiyor. Şu anda  oturma iznim olmadığı için çalışamıyorum.  Kazakistan’ın ulusal güvenlik  güçlerine  yakalanmamak ve taciz edilmemek için sürekli olarak yer değiştirmem gerekiyor.” ifadelerini kullanıyor.

Radyoya konuşan ancak  güvenliği sebebiyle kimliğini gizleyen  diğer bir Uygur  mültecinın anlattıkları şöyle ; ”  Yıllar önce Kazakistan’a geldim ve sığınma talebinde bulundum. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin Kazakistan ofisi tarafından sığınma talebinin kabul edildi ve tarafıma   resmi mülteci hakkı verildi. Ancak 2011 yılından bu yana Kazakistan hükümeti, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin Kazakistan’da faaliyet göstermesine izin vermiyor. Bu nedenle  benim sığınma davam hala  devam ediyor.  Kazakistan’da benim durumumda olan birçok Uygur ve Kazak mülteci  vardır. Bizler Kazak hükümeti tarafından “yasadışı göçmen” olarak Çin’e iade edilme riskiyle her zaman karşı karşıya  bulunmaktayız. ” ifadelerini kullandı.

Prof.Lıcot :  Türkistan Cumhuriyetleri Uygur Sığınmacılar İçin Tehlikeli

Paris Katolik Enstitüsü Uluslararası Stratejik İlişkiler Enstitüsü’nde araştırmacı ve “Büyük Oyun: Pekin’in Orta Asya’ya Yaklaşımı” kitabının yazarı  bilim adamı Emmanuel Lincot, Orta Asya Türkistan Cumhuriyetlerinin   Çin zulmünden kaçan Uygur ve Kazak Mülteciler için çok tehlikeli bir yer olduğunu belirterek şöyle konuştu : ” Kazakistan’ın Uygur soykırımı konusundaki sessizliğinin en önemli sebebinin Çin’e siyasi ve ekonomik bağımlılığı olduğuna inanıyorum.  Yazdığım kitapta Kazakistan’ın Çin’in “Yeni İpek Yolu” yani “Tek Kuşak Tek Yol”un inşasında yer alan önemli bir ülke olduğunu belirtmiştim. Yukarıdaki nedenlerden dolayı Kazak hükümetinin Uygur soykırımını görmezden gelmeye devam ediyor ve Kazakistan’da Çin karşıtı hiçbir  tepki veya protesto eyleminin yapılmasına izin vermemektedir. ” dedi.

Share
704 Kez Görüntülendi.