logo

trugen jacn

PROF.DR.MİLWARD : “DOĞU TÜRKİSTAN ÇİN TOPRAĞIDIR !” İDDİASI GERÇEKLERE AYKIRIDIR!

James Millward on China's Repression of Uyghurs in Xinjiang ...

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

ABD. merkezli  George Town Üniversitesi öğretim üyesi  ve  Türk ve  Doğu Türkistan tarihi ile ilgili çalışmaları ile tanınan Prof. Dr. James A. Millward Çin yönetiminin Doğu Türkistan topraklarının    Çin’in Hen Hanedanlığı devrinden beri Çin toprağı olduğunu iddialarının tarihi gerçeklerle asla bağdaşmadığını açıkladı.

Qing Hanedanlığı başta  Çin ve Uygur  Türkleri tarihi üzerine araştırmaları ile tanınan ABD’lı Tarihçi  Prof.Dr. James  Millward,  ÇKP ‘nin güdümlü medyasının bu konudaki iddiaları ile ilgili olarak  Özgür Asya radyosunun sorularını cevaplandırırken  şunları söyledi : ”   Çin yönetimi, bir süredir,  Uygurların  tarihten beri ana vatanı  olan bugünkü Doğu Türkistan topraklarının  Çin’in Han Hanedanlığından bu yana Çin toprağı olduğu konusundaki iddialarını  ısrarla sürdürmektedir. Çin’in bu iddiaları tarihi gerçeklere  asla uygun değildir.
Çin’in bu iddialarının doğru olmadığını  ortaya koyan   temel 2  gerçeklik vardır :
1-)  Çin merkezli  hiç bir iktidarın/Yönetimin  Uygur bölgesine yönelik hiç bir  güçlü etkisi olmamıştır.
2-) Çin’e hakim olmuşu Hen ve Tang imparatorluğu zamanındaki   Çin  yönetimleri   Doğu Türkistan topraklarına asla hakim olamamışlardır.

Bu tarihi gerçeklerden yola çıkarak şunları kesin olarak söyleyebiliriz :

  1. Hen İmparatorluğu devrinden (M.750’dan) Çing Hanedanlığının  1759 yılındaki  Uygur bölgesini işgale kadar  geçen tam 1.000 yıl   içerisinde  Çin’e hakim olan hiç bir yönetimin Doğu Türkistan’da güçlü  kontrolü ve kalıcı  hiç bir etkisi olmamıştır.
  2.  Çin’de tarih boyunca  bir birlerinin devam şeklinde bir devlet veya  siyasi güç asla mevcut olmamıştır.
  3. Bu tarihi gerçekler ortada iken, Çin yönetiminin ” Doğu Türkistan/Xinjiang)  tarihten beri Çin’in ayrılmaz parçası” olduğu iddialarını nasıl inanabilirsiniz ? ” sözleri ile Çin’in bu gerçekdışı iddialarını  çürütmüştür.

Çin’in Güdümlü Medyasının İddiaları Nelerdir ?

  1.  Çin işgal yönetimi uzun  süredir,  Doğu Türkistan’in geniş topraklarında bulunan kadim tarihlerden günümüze kadar ulaşabilen  200’den  fazla  duvar kalıntılar ile diğer tarihi eserlerin kadim Çin kültürüne ait olduğunu iddia ediyor. Bu iddialarına dayanarak Doğu Türkistan topraklarının tarihten beri  Çin yönetimlerinin kontrol ve yönetiminde olduğunu öne sürüyor.
  2.  Çin’in resmi Yeni Çin(Xinhua) internet Portalı  3 Nisan 20024 da bir haber analız yayınlamıştır.  ” 10 bin Çakımlık Çin Seddi Çin’in tarihten Beri hiç durmaksızın  Batıya Doğu Aktığının/yayıldığının/İlerlediğinin Bir Kanıtıdır.” başlıklı bu makalede  Çin’in yukarıdaki iddialarını güçlendirmeye çalışan saçma sapan yalanlar dolu sözde belgeler öne çıkarılıyor.

ÇKP Lideri Xİ’nin  İddia ve Söylemleri

Çin Lideri  Xi Jinping, 12 Temmuz – 15 Temmuz 2022 tarihleri ​​arasında  Doğu Türkistan’in başkenti Urumçi’deki ziyareti esnasında  şunları söylemişti : ”  Uygur bölgesinde yaşayan tüm etnik gurupların/Ulusların  kaderi,  büyük Cunghua(Çin) ulusunun genel kaderiyle yakından bağlantılıdır ve Çin kültürü, tüm etnik grupların  temel kültürünün  oluşturmalıdır. Bunların net  anlamı ve bu  şekilde açıklanması sadece bir farkındalık meselesi değil, Çin milletinin ortak bilincinin pekişmesiyle ilgili bir siyasi konudur.  Bölgede Çin Kültürüne ait daha çok  kültürel eserin  ortaya çıkarılması ve kültürel mirasın canlandırılması ve Çin kültürünün   bölgede sürekliğinin sağlanmasına   yönelik güçlü bir sosyal atmosferin inşa edilmesi gerekiyor. ” talimatını vermiştir.

Oş Han Kulesi, Saddichin Duvarı, Ulusal Kültür Parkı, Sergi Salonu

Lop Nor İpek Yolu ve Çin Seddi  Kültür Müzesi 

Çin yönetimi Doğu Türkistan’in Lop Nor Bölgesinde  “Ezelden beri Çin toprağı Olduğu “temelsiz iddialarını kanıtlamak için  İpek Yolu-Çin Seddi Kültür Müzesi adında bir açık hava müzesi kurmuş ve 29 Aralık 2023’da ziyarete açmıştır. Bu sözde İpek Yolu-Çin Seddi Müzesi 5 bir m2 genişliğinde olup toplamda 600 kadar eser sergilenmektedir.  Bu müzeyi şimdiye kadar 100 bin kişinin ziyaret ettiği bildirilmektedir.

Share
937 Kez Görüntülendi.