logo

trugen jacn

YRP.GENEL BAŞKAN YRD. BEKİN:ÇİN’DEN TÜRK SOYKIRIMININ HESABINI MUTLAKA SORACAĞIZ !

Yeniden Refah Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Bekin ...

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Yeniden Refah Partisi(YRP) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili  Doğan Bekin: ” Çin yönetimi 05 Şubat 1997’de yanı 27 yıl önce Doğu Türkistan’in Gulca kentinde yaptığı sivil katliamı  bugün  ülke geneline yayarak  Uygur  Soykırımı olarak uygulamaktadır. ” dedi.

YRP. Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Doğu Bekin bu ifadeleri 04 Şubat Pazar günü Doğu Türkistan STK.larının ortaklaşa düzenledikleri “”7.yılında GUlca Katliamını ve şehitleri Anma Toplantısında yaptığı konuşmasında dile getirdiği bildirildi.

YRP.Genel Başkan yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sayın Doğan Bekin  Anma  Toplantısında  şöyle konuştu : “Doğu Türkistan bizim kanayan yaramızdır.  Bu yara sadece İslam dünyasının değil, aynı zamanda tüm dünyanın kanlı  yarasıdır. Ne yazık ki Çin, son  yıllarda  Doğu Türkistan’da yaşayan Türklere karşı dünyanın kayıtsızlığınden yararlanarak daha bir cesaretle  soykırım yapmaktadır.  Çin yönetimi 2017’den beri  soykırımı kendince yasal ve meşru hale getirmiştir. Ülke genelinde yüzlerce Çin tipi Toplama  kampları kurarak, milyonlarca Uygur’u  bu kamplara  hapsetmiştir. Kamplardaki tutuklulara baskı, zulüm , işkenceler yaparak onları katletmektedir. Çin yönetimi bu uygulamaları ile 27.yıl önceki Gulca Katliamını tüm ülke geneline yaymış ve etnik bir  soykırıma dönüştürmüştür. Çin yönetimi günümüzde  Uygurlarla birlikte  diğer Türk halklarına ve bu ülkede yaşayan ve etnik Çinli olmayan  tüm etnik gruplara  soykırım  uygulamaktadır. Çin, Doğu Türkistan’da sadece  fiziki soykırımla yetinmiyor,  aynı zamanda  tüm bir milletin, Müslüman Türklerin  kültürünü, dilini, dinini de  yasaklayarak bu değerlerini de yok etmeye çalışıyor. Çin’in bu insanlık dışı uygulamalarına karşı ne yazık ki birçok ülke bu konuda sessiz kalıyor. Çin’in Doğu Türkistan yer altı ve yerüstü kaynaklarını sömürgeci zihniyeti ile  sömürmekte ve asıl sahplerinden zorla gasbetmektedir. Bilindiği gibi Doğu Türkistan çok önemli bir  sahip stratejik bir coğrafi konuma sahiptir.  Doğu Türkistan, Çin’in ortaya attığı “Tek Kuşak-Tek Yol” emperyal  projesinin merkezi  ve düğüm noktasıdır. Bu nedenlerle Çin bu ülkede yaşayan Uygurları bu projenin önündeki engel olarak görmekte ve bu nedenle  Çin, Uygurları tamamen asimile ederek yok etmeye çalışmaktadır. YRP Partisi olarak  Çin’in  Uygur soykırımını TBMM’de gündeme getirmeye çalıştık  ve hükümetin  Uygur sorununa  Hükümetin  sahip çıkması gerektiğini  sürekli dile getirdik. Ancak ne yazık ki mevcut hükümetin böyle bir politikasının olmadığını  üzülerek gördük. Fakat,biz YRP  olarak Uygur soykırımının durdurulması ve su insani krizin sona erdirilmesi ve  Uygur kardeşlerimizin de bölgede yaşayan etnik Çin Vatandaşları gibi keni ana vatanlarında temel insanı haklarına sahip olarak huzurlu ve barış içinde yaşamalarını sağlamak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”  şeklinde konuştu. vurguladı.

İYİ Parti Eski Milletvekili Yokuş :  Çin’den Gulca Katliamı başta Uygur Soykırımının Hesabını Mutlaka Soracağız

Anma toplantısına katılan  İYİ Parti eski Konya  Milletvekili Sayın Fahrettin Yokuş da  bir konuşma yaptı. Sayın Yokuş konuşmasında Milletvekili olarak görev yaptığı süre boyunca sürekli olarak Uygur  sorununa destek olmaya ve  Doğu Türkistan STK.larının tüm etkinliklerine katılarak konuşmalar yaparak katkı vermeye çalıştığını belirterek şunları söyledi : ”  Yıllardan beri Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da etnik soykırım yaptığını duyuyoruz .Doğu Türkistan’daki bu insanlık dışı soykırım ve insanlık suçlarının araştırılması ve durdurulması için TBMM.Başkanlığına önergeler verdik ve konuşmalar yaptık.  Ama bu önergeler sürekli İktidar partisi ve destekçisi  Partilerce sürekli   reddedildi.  Doğu Türkistan’ın bağımsızlık meselesinin en az yüz yıllık bir geçmişi vardır. Doğu Türkistan’ın sorunu aslında sadece İslam’ın ve Türk dünyasının sorunu değil, aynı zamanda insanlığın  bir sorunudur. Uygur Türkleri yüz yılı aşkın süredir Çin’in baskı  ve zulmü altında yaşıyor.  Günümüzde ise bu baskı ve zulüm  etnik  soykırıma dönüşmüştür. Bu durum tüm dünyaca bilinmektedir.  Ne yazık ki  egemen güçler ve dünya bu etnik soykırıma   güçlü bir tepki vermiyor. 5 Şubat 1997  Gulca  Katliamı Türk dünyasının en trajik günüdür. Çin’in  27 yıl önce gerçekleştirdiği bu katliamda   yüzlerce insan öldürüldü ve binlercesi de tutuklandı. Türkiye’deki Doğu Türkistan STK’ları uzun yıllardır Doğu Türkistan’ın çığlığını yaymaya çalışıyor.  Türk milleti olarak  Doğu Türkistan’in bu çığlığını  asla unutmayacağız. Bir gün Çin’den bu katliam ve soykırım cinayetlerinin  hesabını mutlaka  soracağız.” şeklinde konuştu.

Daha sonra kürsüye davet edilen Ankara Ün.öğretim Üyesi ve Uygur Türkleri Tarihi uzmanı Prof.Dr.Saadettin Gömeç ile  Ankara HBV.Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Enver Aydoğan  ve diğer konuşmacılar 05 Şubat Gulca  Katliamının  sebepleri ve katliam sonrasında yaşanan trajik süreç ve bununla ilgili yeni ortaya çıkan bilgiler  hakkında bilgiler aktardılar.

Share
261 Kez Görüntülendi.