logo

trugen jacn

ABD. ÇİN İŞLERİ KOMİTESİ : ÇİN TUTUKLU UYGURLARI DERHAL SERBEST BIRAKILMALIDIR !

E-Otokrasi ve Çin'in Toplama Kampları - Gül Berna Özcan ...

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

ABD Temsilciler Meclisi(Kongre) Çin İşleri Komitesi bir açıklama yaparak  : ” Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da 2017’de başlattığı toplu  göz altı  kampanyalarında  tutuklanan  Uygur aydınlarının  derhal serbest bırakılması ”  çağrısında bulunduğu bildirildi.

 ABD Ulusal Meclisi Çin İşleri  Komitesi, 11 Ocak’ta X (Twitter) hesabından  yaptığı açıklamasında  Çin hapishanelerinde tutuklu Uygur Antropolog  ve Halk Bilimci  Prof.Dr.Rahile Davut’un  Uygur Folkloru   çalıştığı gerekçesiyle ömür boyu hapis cezasına çarptırılmasının kabul edilmezi olduğunu belirterek : ” Çin Halk Cumhuriyeti,  Prof.Davut başta olmak üzere   adları açıklanmayan tüm  tutuklu  Uygur aydınlarının kitlesel olarak  gözaltına alınan  tüm tutukluların derhal son vermeye  Uygurlara yönelik etnik soykırım uygulamalarının derhal  durdurmaya davet  ediyoruz.” ifadeleri yer aldı.

  Çin İşleri Yürütme Komitesi  ayrıca  6 Ocak’ta  ta bir  açıklama yayınlayarak : ” Çin hapishanesinde  tutuklu  “Bağraş”  haber Sitesinin  kurucusu ve yönetmeni  Ekber Esat’ın serbest bırakılması çağrısında bulundu. ABD Dışişileri Bakanı Blinken  hapishanede  tutulan Ekber Esat’in doğumu gününü kutlayan bir mesaj de yayınladı. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, ayrıca, haksız yere gözaltına alınarak hapishane ve toplama kamplarında haksız olarak tutulan  kaçırılan  Amerikan vatandaşlarını kurtarmanın bir yolunu  mutlaka bulunması gerektiği de bildirdi.

ABD Temsilciler Meclisi’nin Çin İşleri İcra Komitesi, yıllardır Çin’de insan hakları ve ilgili yasa ve düzenlemelerin uygulanmasını yakından izliyor ve her yıl yıllık bir rapor yayınlayarak bunu ABD Başkanı ve ABD Kongresi’ne sunuyor.

Share
236 Kez Görüntülendi.