logo

trugen jacn

UYGUR AKTİVİST ALP; DİNİ VE MİLLİ SORUMLULUĞUM,BENİ DAVAMIZ SAFLARINA KATMIŞTIR

 Zeper-alip-semir-zuberi-1024

 

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM) 

Uluslararası  Uygur Haklarını Koruma Örgütü’nün Genel Koordinatörü  Doğu Türkistanlı Uygur Türkü   aktivisit Zafer Alp: “Dini ve milli sorumluluğum beni Doğu Türkistan milli bağımsızlık  hareketi ile Uygur  Davası saflarına katılmamı sağlamıştır.” açıklamasında bulundu. 

Özgür Asya radyosuna açıklamalarda bulunan Zafer Alp, kendisinin Doğu Türkistan’ın Urumçi kentinde 3 yaşında iken, ailesi ile birlikte önce Almanya sonra Kanada’ya göç ederek bu ülkede büyüdüğünü belirten Zafer Alp şunları söyledi : ” Benim çocukluğum ailemin işgal altındaki ana yurdum Doğu Türkistan’daki  Çin’in insan dışı soykırım uygulamalarının hikayeleri ve onların buna karşı yerdiği mücadeleleri içinde  geçmiştir. Özellikle yaşadığım Toronto kenti bu mücadelenin en  önemli merkezlerinden biri olmuştur.

International Support for Uygurs tarafından düzenlenen "Uygur Soykırımını Sömürgecilik Merceğinden Anlamak" fotoğraf sergisinden bir görüntü, Montreal, 27 Eylül 2023

Uluslararası Uygur Haklarını Koruma Örgütü’nün düzenlediği  “Uygur Soykırımını Sömürgecilik Merceğinden Anlamak” fotoğraf sergisi  Montreal, 27 Eylül 2023

Geçmişte DUK Başkanları Rabia Kadir ve Dolkun İsa ve diğer dava önderlerimizi dinleyerek büyüdüm. Kanada’daki Derneklerimizin faaliyetlerine  katılmanın yanısıra  bu ülkedeki   çeşitli uluslara mensup Müslüman toplumların kurdukları STK.’nin toplantılarına katılır ve onlarla dostluklar kurdum.  Bir yandan öğrenimime devam ederken, diğer yandan  Doğu Türkistan’daki insanlık dramını yakından takip etmeye çalıştım. Daha sonra Kanada’da başta  olmak üzere  daha sonra  uluslararası düzeyde Doğu Türkistan Milli Hareketinin  ön saflarında   yer almaya  ve Doğu Türkistan mücadelesinde  aktif olarak  katkı vermeye  çaba gösterdim.

Bunların yanında Kanada’da Liberal Partı Genel Başkanı ve Başbakan Justin Trudeau başta Müslüman Milletvekili Şamir Zübeyri  ve diğer bir çok siyasetçiler ve toplum önderleri ile bizzat görüşme ve davamızı anlatma imkanım oldu.

Bu arada Uluslararası Uygur Haklarını Koruma Teşkilatını kurarak bir çok önemli etkinler yaparak Doğu Türkistan’daki insanlık dramını Kanada halkına ve uluslararası topluma anlattık ve ve onların destek ve katkılarını  kazanmaya gayret ettik. Benim Çin işgalindeki ana vatanım Doğu Türkistan’ın özgürlük davasına  katılmama esas sebep benim dini inançlarım ve milli ve manevi değerlere olan bağlılığım olmuştur. Bundan sonra da elemden geldiğince bu davanın bir neferi olarak  mücadelemi sürdürmeye devam edeceğim.” şeklinde konuştu.

Liberal Parti'nin Montreal'deki bağış toplama toplantısında Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve "Uygurlara Uluslararası Destek" örgütünün koordinatörü Zafar Alip. 7 Kasım 2023
                                                         Doğu Türkistanlı Uygur Türkü aktivist Zafer Alp  Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile sohbet ediyor. 07 Kasım 2023   

Diasporada Yaşayan Doğu Türkistanlı Uygur Türkleri 

Çin işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türkleri   Mao’nun ölümünden sonra yeni ÇKP iktidarının kısmı özgürlük politikalarından yararlanarak 1980’lı yıllardan sonra  Türkistan Cumhuriyetleri ve Türkiye’ye göç ettiler. Daha sonra bu ülkeler üzerinden ABD. Kanada, AB.Ülkeleri, Avustralya başta bir çok ülkeye giderek yerleştiler. Şu anda  Türkistan Cumhuriyetleri, Türkiye başta olmak üzere 28 ülkede yaklaşık  bir milyon(1.000.000) civarında Doğu Türkistanlı Uygur Türklerinin yaşadığı tahmin edilmektedir.   Uygur Türkleri yerleştikleri ülkelerde  diasporanın çok katmanlı kültüründe çeşitli şekillerde varlığını göstermeye çaba göstermektedirler.  Yaklaşık 40 yıldır, Diasporada doğup büyüyen ve  yetişen Uygur gençlerinin bir kısmı yaşadıkları ülkelerde  çeşitli   sosyal ve ekonomik  olarak  topluma katkı sağlamanın yanı sıra  Çin işgalindeki ülkelerindeki  Çin’in  baskı, zulüm ve etnik soykırım uygulamalarının  sona erdirilmesi  için  kurdukları  STK.lar  aracılığı ile çalışmalarını devam ettiriyorlar.

Share
330 Kez Görüntülendi.