logo

trugen jacn

TİCARET BAKANI BOLAT : ÇİN MALLARININ İTHALİNDE TÜM ŞİKAYETLERİ DEĞERLENDİRİYORUZ

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Ticaret Bakanı  Sayın Ömer Bolat,  Bakanlığının 2024 yılı bütçesinin TBMM’deki görüşülmesi sırasından yaptığı açıklamada : Türkiye’ye ithal  ettiğimiz Çin mallarıyla ilgili tüm şikayetleri  titizlikle değerlendiriyoruz.” açıklamasında bulundu.

Özgür Asya radyosunun haberine göre , Ticaret Bakanı  Ömer Bolat, İYİ Parti Milletvekili Sayın Ersin Beyaz’ın  kendisine yönelttiği  Türkiye’nin Çin’den ithal ettiği Çin malları içerisinde Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da  Nazi Lider Hitler’den ilham ve örnek alarak kurduğu Toplama Kamplarındaki  devasa üretim tesislerinde  Uygurların  Köle/İşçi olarak zorla çalıştırılmasıyla üretilen Çin mallarının bulunup bulunmadığı  yolundaki sorusunu cevaplandırırken  ifade ettiği bildirildi.

Ticaret Bakanı Sayın Ömer Bolat Çin’den ithal edilen mallar konusunda şunları söyledi : ” ABD ve bazı Avrupa ülkeleri, Çin’in  işgalindeki Doğu Türkistan’daki Üretim Tesislerinde   Uygurların zorla çalıştırılarak ürettiği malların ithalatını yasakladığını biliyoruz. Çin ile iş ilişkilerimiz gerçekten çok önemli. Ancak,  Çin ile karşılıklı  ticaretimizde büyük dengesizlikler var. Çin mallarıyla ilgili tüm şikayetleri değerlendiriyoruz. Malın üretildiği yerin adı değiştirilmişse de Köle/İşçilik ile üretilen  mallara  derhal  el koyuyoruz. Bu konuyu  Çin makamları ile sürekli    görüşüyoruz. Çin ile aramızdaki dengesizliği ortadan kaldırmak için Şirketlerimizi Çin’e daha fazla mal satmaya teşvik ediyoruz.”  şeklinde  cevaplandırdığı bildirildi.

ersin-beyaz

 İYİ Parti Milletvekili Sayın Ersen Beyaz’ın Ticaret Bakanına  yönelttiği sorular  

Ticaret Bakanlığının 2014 mali yılı bütçesi görüşülürken söz alan İYİ Parti Milletvekili Sayın Ersin Beyaz Ticaret Bakanı Sayın Ömer Bolat’in cevaplandırması talebi ile kendisine  su soruları yöneltti ;

  1. Çin’in ucuz  iş gücü ve Uygurları köle işçi olarak çalıştırması  dünya ticaretini etkileyecek duruma gelmiştir.
  2. Türkiye Çin’den çeşitli mallar ithal ediyor.  Dış ticaretteki dengesizliğin büyük bir kısmı Türkiye’nin Çin’den ithal ettiği mallardan kaynaklanmaktadır. Çin’den ithalatı azaltacak önlemler alınıyor mu?
  3.  Türkiye’nin Çin ile ticarette  büyük kayıp yaşadığını ve dengesizlikler olduğunu biliyoruz. Hükümet bu kayıp ve dengesizlikleri  asgari seviyede de olsa  azaltmak  ve ortadan kaldırmak için  ne gibi  önlemler almayı düşünüyor?
  4. Çin’in Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Kardeşlerimizin köle/İşçi olarak zorla çalıştırılması ile  üretilen  malların ithalatını yasaklama planınız var mı?
  5. Uygurları zorla çalıştıran Çinli şirketlerle iş ilişkisi olan Türk şirketleri  kimlerdir ?
  6. Çin’in Uygurların Zorla çalıştırılması ile ile üretilen malları ithal eden  şirketlerin yıllık cirosu ne kadardır ?
  7. Çinli Uygurların zorla çalıştırılmasıyla üretilen ürünlerin Türkiye’ye ithalatını yasaklamayı mı planlıyorsunuz?”TBMM'deki toplantıdan bir sahne. Aralık 2023, Türkiye.
Uzmanlar : İYİ Parti Milletvekili Sayın  Ersin Beyaz’in Ticaret Bakanına yönelttiği Uygurların Köle/İşçiliği ve bu yolla üretilen malların ithali   hakkındaki bu soruları ve Ticaret Bakan’nın muğlak da olsa verdiği cevapların  TBMM’de ilk kez   gündem olduğunu ve bunun ise, Doğu Türkistan davası  için olumlu bir aşama ve ve Türk halkı için çok önemli ve değerli olduğunu belirtiyorlar. 

 

Share
229 Kez Görüntülendi.