logo

trugen jacn

Y.REFAH PARTİSİ : ÇİN’İN DOĞU TÜRKİSTAN POLİTİKASI İNSANLIK SUÇUNA DÖNÜŞMÜŞTÜR !

Y.REFAH PARTİSİ : ÇİN’İN DOĞU TÜRKİSTAN POLİTİKASI İNSANLIK SUÇUNA DÖNÜŞMÜŞTÜR !

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Genel Başkanlığını Eski Başbakanlarımızdan merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın oğlu   Sayın Dr. M.Fatih Erbakan’in yaptığı Yeniden Refah Partisi(YRP)’nın  Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan sorununa olan  sürekli ve yakın ilgisi ve bu ülkede  yaşayan Müslüman Türklere yönelik insanlık suçları ile etnik soykırım cinayetlerine yönelik cesur  açıklamaları  art arda gelmeye devam ediyor. En son YRP. Genel Başkan yardımcısı ve Dış ilişkiler Başkanı  Sayın Doğan Bekin yaptığı  basın toplantısında  ” Çin’in Doğu Türkistan Politikası Etnik Soykırıma Dönüşmüştür.”  açıklamasında bulunduğu bildirildi. Kendilerine  bu değerli açıklamaları için minnet ve şükranlarımızı sunar, basın Toplantısı metnini aşağıda bilgilerinize  sunuyoruz.(UYHAM)

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, yaptığı açıklama ile Türkiye değil, asıl Çin’in Doğu Türkistan işgalini fiilen sürdürmekte olduğunu ifade etmek isteriz.

Çin Halk Cumhuriyeti, 1949 yılında işgal ettiği Doğu Türkistan’da uygulamaya başladığı baskı politikaları ne yazık ki 2015 yılından itibaren sistematik şekilde asimilasyon politikalarına dönüştü. 1 Ocak 2016’da Çin Yönetimi tarafından çıkarılan ‘Terörle Mücadele Yasası’ vasıtasıyla ortaya çıkan bireysel suç ve olayların toplumun tüm kesimlerini kapsayacak şekilde uygulamasına gidilerek tüm Uygur ve Kazak Türklerinin potansiyel suçlu konumuna getirilmeleri sağlandı. Bunun sonucu olarak; ‘konsantrasyon’ adı altında oluşturulan toplama kampları asimilasyon ve soykırım merkezlerine dönüştü.

Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada; “Çin’in toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı duyduğumuzu her fırsatta altını çizerek ifade ediyoruz” ifadesi Çin haritasında yer alan tüm bölgelerin tümünün Çin toprakları olduğunu sürekli vurgulayan Çin Yönetimi’nin tezini teyit edici nitelikte bir açıklama olmuştur.

Ne yazık ki bu açıklama, Çin’in 1949 yılında işgal ettiği Doğu Türkistan topraklarının Çin toprağıymış gibi meşru görülmesine neden olabilecek düzeyde vahim olup, bu ve benzeri açıklamaların yanlış politik algı oluşturabileceğini gözden uzak tutmamak gerektiğini özellikle vurgulamak isteriz.

Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasının devamında ise; “Bununla birlikte, güçlü tarihi ve insani bağlarımızın olduğu Uygur Türklerinin hak ve özgürlüklerinin korunmasıyla ilgili hassasiyetimizi dile getirmeyi ve gündemde tutmayı da sürdüreceğiz” şeklindeki konuşmasının devamında ifade ettiği; “Uygur Türklerinin güçlü tarihi” ifadesi ilk ifadeyle büyük çelişki oluşturmaktadır. Burada ifadesini bulan ‘güçlü tarih’ vurgusu Doğu Türkistan’ın devlet olmasına işaret etmektedir.

Bu nedenle, Birleşmiş Milletler Genel Kurul salonunda yapılan bu açıklamanın her ne kadar bağlayıcı bir yönü olmasa da uluslararası toplantılarda ilk ağızdan verilen mesajın içeriği çok önem oluşturmaktadır.

Bu arada Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed’in Pekin’e yaptığı son ziyaret sırasında, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in; Türkiye’nin Suriye’deki mevcudiyetini “yabancı askeri müdahale ve işgal” olarak göstermesi ve kınaması kelimenin tam anlamıyla hadsizlik olarak telaki ediyoruz.

Türkiye, Birleşmiş Milletlerin kendisine tanıdığı ve gayet sarih olan “Birleşmiş Milletler üyelerinden birinin silahlı bir saldırıya hedef olması halinde, Güvenlik Konseyi uluslararası barış ve güvenliğin korunması için gerekli önlemleri alıncaya dek, bu üyenin doğal olan bireysel ya da ortak meşru savunma hakkına halel getirmez” ifadesinden yola çıkarak Türkiye’nin Suriye’deki mevcudiyetinin meşruluğu hiçbir şekilde tartışma konusu bile yapılamaz.

Burada Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, yaptığı açıklamaları  ile Türkiye’nin Suriye politikasını eleştirmek yerine, asıl Çin’in Doğu Türkistan’ı  işgal politikasını  fiilen sürdürmekte olduğunu özellikle  ifade etmek isteriz.

 Doğan BEKİN

Yeniden Refah Partisi

Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili

Share
354 Kez Görüntülendi.