logo

trugen jacn

DR. ADRİAN ZENZ : WALKWAGEN,İŞGALCİ ÇİN’İN DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ SOYKIRIMINA ORTAK !

Dr. Adrian Zenz'den Volkswagen de Doğu Türkistan zulmüne ortak oldu iddiası

 UYGUR HABER VE ARAŞIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da  Sözde”Mesleki Eğitim Merkezleri” adı ile inşa ettiği yüzlerce  Çin tipi Toplama Kampları ile bu Nazi Kamplarında tutuklu Uygurlar, Kazaklar ve diğer Türklerin  insanlık dışı durumlarını araştıran ve uluslararası topluma duyuran Alman asıllı Teolog Dr.Adrian Zenz Alman otomobil Firması  Wolkswagen’in  Urumçi’deki Fabrikasında Uygurların Köle/İşçi olarak zorla çalıştırılması ile üretim yaptığını belirterek : ” Wolkswagen Firması  Çin’in Uygur Soykırımının Ortağıdır !”  açıklamasında bulunduğu bildirildi. 

Türk medyasının  Doğu Türkistan meselesi hakkındaki yüz akı  ve yayın hayatına başlamasından bugüne kadar bu  sorunu ısrarla ve Kararlılıkla sürdüren Karar Gazetesinin haberine göre  ABD. merkezli Komünizm Mağdurlarını Anma Vakfı’nın  Kıdemli Üyesi ve  bu Vakfın Çin Araştırmaları Direktörü Dr. Adrian Zenz, Uygurların  Wolkswagen Otomobil Fabrikasının  başkent Ürümçi’deki Fabrikasında  Uygurların Köle/İşçi olarak Çin tarafından zorla çalıştırıldığını gösteren kanıtları kamuoyuyla paylaştı. Açıklanan kanıtlar arasında Volkswagen de dahil olmak üzere  bir çok büyük şirketlerin yer aldığı görüldü. Dr. Zenz’in kanıtladığı bu kanıtlarda Toplama Kamplarına haksız ve hukuksuz olarak kapatılan  Uygurların, Wolkswagen başta  diğer   şirketlerde eğitim almaya yönlendirildiklerini  ve daha sonra zorla çalıştırdıklarını ortaya koyuyor.

Doğu Türkistan’ın insan hakları durumu konusunda tanınmış bir akademisyen ve  önde gelen bir Araştırmacı  olan Komünizm Mağdurlarını Anma Vakfı Kıdemli Üyesi ve Çin Araştırmaları Direktörü Dr. Adrian Zenz, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 75. yılı dolayısıyla Almanya’da düzenlenen bir konferansta  bu konu ile ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu.

whatsapp-image-2023-12-06-at-13-39-20-1.jpeg

 Dr. Adrian  Zenz’in  açıkladığı bulgularda, Uygurların Çin komünist rejimi tarafından yanıltıcı bir şekilde “yeniden eğitim” kampları olarak adlandırılan toplama kamplarına kapatılmalarının ardından, FAW-Volkswagen gibi şirketlerde doğrudan istihdam edildiği ve  bu şirketlerde  eğitilerek  Fabrikalara    yönlendirildiklerini ortaya koyuyor.Geçtiğimiz yıllarda batılı Hackerler tarafından Çin’in resmi yazışmalarından   sızdırılan  ve  ” Sincan Polis Dosyaları/Belgeleri ” olarak tanımlanan ve  ilk kez yayınlanan bazı önemli belgelerde  ve Çin’in devlet  içi yazışmaları, toplama kamplarındaki Uygurların zorla eğitime gönderilmeleri ve  Uygur tutukluların  Mesleki eğitim kurumları ile bu şirketler arasında doğrudan bağlantılar olduğunu gösteriyor.

Volkswagen ile doğrudan iş birliği olan Sincan Hafif Endüstri Teknik Koleji ve Sincan Meslek Üniversitesi gibi önde gelen kurumların da Uygurların toplama kamplarından zorla çalıştırılmak üzere mesleki eğitime tabi tutuldukları kurumlar arasında  yer aldığını gösteriyor.

whatsapp-image-2023-12-06-at-13-39-19.jpeg

Kanıtlar, Küresel Şirketlerin  Çin’in Uygurlara Yönelik İnsanlık Suçları ile İnsan Hakları İhlallerinde  Ortak Olduğunu Gösteriyor  

Dr.Zenz’in açıkladığı Kanıtlar ve diğer belgeler küresel ve  çok uluslu şirketlerin Doğu Türkistan’da insanlığa karşı işlenen suçlara ve diğer ağır insan hakları ihlallerine karışarak bu suçlara ortak olduğuna  endişeleri  ciddi şekilde arttırdığını ortaya koyuyor. Dr. Zenz, Uygurların ve bölgede yaşayan diğer  Müslüman Türk halklarının toplama kamplarına alınmasının en az  iki milyondan fazla kişiyi doğrudan etkilediğini, Doğu Türkistan’daki bu durumun  2.dünya Savaşı esnasında Hitler Naziziminin benzeri uygulamalarından  bu yana   devlet destekli ve  resmi  zorla çalıştırma sistemi  olduğunu   kanıtlıyor.

uykk.jpg

Uygur Hareketi Başkanı Abbas : Dünya Derhal Harekete Geçmelidir !  

Uygur Hareketi İcra Direktörü Rushan Abbas,  Dr.Zenz’in açıkladığı bu bulguları  şu sözlerle yorumladı : ”  Çin  yönetimince Uygurlara karşı  dayatılan ve Uygur halkına karşı işlenen insan kaçakçılığı ve  onların Köle/İşçi olarak zorla çalıştırılması  gibi ağır insanlık suçlarına ortak olmaya devam eden şirketleri en güçlü biçimde  protesto ediyor ve kınıyorum. Bu şirketleri  Çin’in  işgalindeki  Doğu Türkistan’daki Çin şirketleri  ile ticaret yapmaktan derhal vazgeçmeye çağırıyorum.” dedi.whatsapp-image-2023-12-06-at-13-39-20.jpeg

Uygur Hareketi Lideri Ruşen Abbas açıklamasında ayrıca şunları da ifade etti : “Bugün  Doğu Türkistan’da ortaya çıkan korkunç gerçek,  Küresel şirketlerin Doğu Türkistan’da Uygur halkının kanı, teri ve gözyaşı ile elde edilen kârların kaynağı konusunda bilgilerinin olmadığını söylemelerinin inandırıcı  olmadığını göstermektedir.  İleride ortada nedamet ve pişmanlıktan öte yapacak bir şey kalmadan bir an önce,  uluslararası toplum birlikte derhal ve hemen harekete geçmeliyiz. Uygurların çektiği acıları uzaktan izlemenin bir faydasının olmadığı açıktır. Bunun için   Çin’in Uygur soykırımının durdurulması için  somut eylemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Küresel Şirketler için zaman daralıyor. Bu Şirketler eğer, Çin’in Doğu Türkistan’da  insanlığa karşı işlediği suçlara ortak olmak istemiyorlarsa  bu şirketler Doğu Türkistan’dan derhal çıkmalı ve ilişkilerini hemen kesmelidir. Çin’in baskıcı rejimi nedeniyle uluslararası misyonların ve denetimlerin Uygur Köle/ işçilerinin gerçek  çalışma koşullarını tespit etmesinin imkansız olduğu göz önünde bulundurulduğunda, Uygur Soykırımının suç ortağı olma riskiyle karşı karşıya olan şirketler için bölgeden derhal çekilmek Çin işgal rejimi  ile  yapılan ekonomik antlaşmalara derhal son vermeli  ve bölgeyi terk etmelidir. Bu  tavırlar ise, doğru ve yerinde  tam ve  geçerli ve ahlaki tek çözümdür.” şeklinde konuştu.

Kaynak : karar.com.tr 06.12.2023 (Haber : Ceyda Cengiz Düşkün)  

 
Share
548 Kez Görüntülendi.