logo

trugen jacn

BM.’DE UYGUR SOYKIRIMI İÇİN ELEŞTİRİLERE DAYANAMAN ÇİNLİ TEMSİLCİ SALONDAN KAÇTI

Dünya Uygur Kongresi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Zümratay özgürce konuşuyor. 30 Kasım 2023, Cenevre

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MEREKEZİ(UYHAM)

 Cenevre’de toplanan Birleşmiş Milletler İş Dünyası ve İnsan Hakları  12. Forumunda batılı ülke Temsilcilerinin  işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Türklere yönelik baskı, zulüm ve etnit soykırım uygulamaları için kendisine yöneltilen ağır  ve sert eleştirilere  dayanamayan Çin Temsilcileri toplantıyı terk ederek   çareyi salondan kaçmakla bulduklarını açıkladı.

Özgür Asya radyosunun haberine göre BM. 12.Formunun “İş  Dünyası ve İnsan Hakları Forumu 30 Kasım’daki acil toplantısının  ana  teması   “”nun “Yükümlülük, Sorumluluk ve bunların  yerine getirilmesinde farkındalık yaratmak –  Yeni bir dünya yaratmak” olarak  belirlenmişti. Toplantıda  Köle/İşçilik Zorla Çalıştırma   zorla  ve buna bağlı konular müzakere edildi.

BM Ticaret ve İnsan Hakları Komisyonu’nun internet sitesine göre, iki gün sürecek toplantıya dünyanın dört bir yanından 2 binin üzerinde temsilci katıldı.  Toplantıda Çin’in işgalindeki Uygur bölgesindeki insanlak suçları ile etnik soykırım uygulamaları için  genel görüşme açıldı. Görüşmede  İşgalci Çin’in  Temsilciler,  ABD. başta batılı ülke diplomatları  ve Dünya Uygur Kurultayı  Uygur Hareketi ve  diğer Uygur STK.larının   temsilcilerinin kendilerine yöneltilen sert soruları ile karşılaştılar. Bu sorulara cevap vermekten  çekinen ve aciz kalan Çinli Temsilcilerin   toplantı salonunu terk etmek zorunda kaldıkları ve çareyi kaçmakla buldukları bildirildi.

Toplantıda  Konuşmacılar  ve  Konuşmalar Şöyle ;

bdt-jenwe-02

ABD’nin BM Büyükelçisi Bayan Michelle Taylor :  ” Çin Uygur bölgesinde terörle mücadele ettiği bahanesiyle  masum yerel halka  baskı zulüm ve soykırım uyguluyor. Çin’in bölgede yaşayan Türk halklarına yönelik İnsanlık ve etnik Soykırım uygulamaları kendisinin de bizzat umzaladığı  BM.İnsan Hakları evrensel bildirisi tamamen aykırıdır.” ifadelerini kullandı.

Zumrütay Erkin DUK.Uluslararası İlişkiler Sorumlusu :  ” Çin işgalindeki  Uygur bölgesindeki doğumu yasaklama  uygulaması yapıyor. Hamile kadınları zorla kürtajla çocuklarını katlediyor. Onları zorla kısırlaştırıyor. Uygur kadınlarını etnik  Çinlilerle zorla evlendirerek etnik  soykırım yapıyor. Masum  Uygur çocuklarını ailelerinden  zorla kopararak onları sistematik bir şekilde  asimile ediyor. BM.Teşkilatını  Çin’in Uygurlara yönelik  bu insanlık suçları karşısında BM derhal ve acilen harekete geçmeye çağırıyorum. “dedi.

Peter Irwin Uygur insan hakları hakkında konuşuyor. 30 Kasım 2023, Cenevre

Uygur İnsan Hakları Vakfı(UHRP) yetkilisi Sayın Peter Erwin  :   “Çin hükümeti, dini aşırılık ve terörizmle mücadele adı altında uzun süredir  idaresindeki Uygur bölgesinde yaşayan Uygurlara, Kazaklara, Kırgızlara ve diğer Müslüman Türk halklarına zulmediyor. Ayrıca birçok BM uzmanı Çin hükümetinin Uygur bölgesindeki insan hakları ihlalleri ve suiistimallerine ilişkin raporlar sunmuş bulunuyor. Anacak bütün bu açık ve net kanıtlara rağmen, BM. şu ana kadar hiçbir pratik önlem alınmadığı için Çin hükümetinin bölgede  insanları gizlice  kaçırmaya,  onlara  baskı, zulüm ve işkence etme ve  kadınlara yönelik cinsel istismar devam ediyor. Zorunlu Kürtaj, kadınları zorla  kısırlaştırma, din özgürlüklerini  bastırma, yerli halkların kültürel mirasını ve tarihi izlerini yok etme gibi suçları işlemeyi sürdürüyor.  Son olarak şunları ifade etmek istiyorum :  BM’nin bu konudaki çalışmaları şimdiye kadar bu insanlık suçlarını sona erdirme noktasında  yeterli olmamıştır. BM’nin bu  acımasız vahşetleri durdurmak için üzerine düşen işlevsel rolünü ve görevini mutlaka bir an önce yerine getirmesi gerekir.” dedi.

bdt-jenwe-05

Share
489 Kez Görüntülendi.