logo

trugen jacn

UYGUR HAREKETİ BAŞKANI RUŞEN ABBAS : ÇİN, İŞGAL KARŞITLARINI ÖLDÜREREK YOK EDİYOR

roshen-abbas-jenwe-01

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Uygur Hareketi  Kurucu  Başkanı ve İcra Direktörü Ruşen Abbas ”   Çin  yönetimi  Doğu Türkistan’da işgali kabul etmeyen ve  ve soykırım uygulamalarına karşı gelen tüm Uygurları  katlederek ortadan kaldırdığını” açıkladı

Uygur Hareketi Başkanı Abbas bu sözleri 26-27 Ekim tarihlerinde İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen “Cenevre Forumu-2023” konferansında yaptığı konuşmasında dile getirdi. Cenevre Forumu-2023 Konferansına katılan Ruşen Abbas “Çin’deki Güncel İnsan hakları Krizi” başlıklı oturumda  Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Türk halklarına yönelik insanlık suçları ile etnik soykırım uygulamalarından örnekler vererek yaptığı konuşmasında şunları söyledi :

”  Çin’in Uygur bölgesindeki  uygulamaları Kalkınma mı yoksa yeni bir sömürgecilik biçimi midir ? ” Bu  konu öncelikli olarak   sorgulanmalı ve  ivedilikle cevap aranmalıdır. Çin hükümeti Tibet, Tayvan, Hong Kong, Doğu Türkistan, Mançurya, İç Moğolistan  başta  diğer birçok  Çinli olmayan bölgelerde  insan haklarını ihlal ediyor ve insanlık suçları işliyor. Bu   toprakların  tariihi ve asıl sahipleri  ana vatanlarında  devam eden  baskı, zulüm ve etnik  soykırıma karşı  varlıklarını koruma mücadelesi veriyor. İşgalci yabancı bir güç olan Çin  otoriter rejimi  mağdur  bu etnik gurupların etnik kimliklerini koruma eylemlerini “Terörcülük ve İstikrar Bozucu ” faaliyetler olarak tanımlayarak istikrarı korumak amacıyla  bunların tepkilerini aşırı şiddet ve devlet terörü kullanarak bastırıyor. Çin’in bu bastırma uygulamalarından esas amacı  muhalefeti bastırmak ve çatışma kaynağı  ve rejime düşman olarak gördüğü kişileri  katlederek ortadan kaldırmaktır.  Çin’in  işgalindeki bölgelerdeki bu  bastırma politikası, Çin’deki insan hakları ihlalleri  başta  daha büyük sorunların ve insanı krizlerin  önünü açıyor.” şeklinde konuştu.

İsviçreli parlamenter Nicolas Walder, İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen "Cenevre Forumu-2023" konferansında konuşuyor. 26 Ekim 2023, Cenevre

İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen “Cenevre Forumu-2023” toplantısına Uygur Hareketi başta olmak üzere  Tibet Sürgün  Parlamentosu üyesi Nurzin Dolma,Günüy Moğolistan Temsilcileri ile  uzmanları, araştırmacılar, aktivistler, hükümet temsilcileri, diplomatlar, düşünce kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra Avrupa Parlamentosu üyeleri katıldı. Yapılan konuşmalarda  Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan, Tibet, Güney Moğolistan’daki  ciddi insan hakları ihlallerinden örnekler verildi. Çin hükümetindan bu insan hakları ihlallerine ve etnik soykırım uygulamalarına  bir maruz kaldıklarını açıkladı.

Share
378 Kez Görüntülendi.