logo

trugen jacn

HRW.DİREKTÖRÜ RİCHARDSON:ÇİN’İN İNSAN HAKLARI KONSEYİ ÜYELİĞİNE SEÇİLMESİ GÜLÜNÇ!

Human Rights in Asia: A Conversation with Sophie Richardson

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW)  Asya İşleri Direktörü Sophie Richardson: “Çin’in BM. İnsan Hakları  Yüksek Konseyi’nin üyeliğine üye olarak seçilmesi çok saçma hem de çok gülünçtür!” açıklamasında bulundu.
Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Müslüman Türklere yönelik baskı, zulüm, insanlık suçları ile etnik soykırım uygulamalarının gündemde olduğu ve çokça tartışıldığı bir süreçte  2023 yılında Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Konseyi’ne (HRC)  üye seçilmesi uluslararası toplumun ve dünya medyasından  ve  her kesimin haklı  itiraz ve güçlü protestolara yol açmaya devam ediyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü(HRW)’nün Çin departmanı  Direktörü   Sophie Richardson,  Çin’in BM.İnsan Hakları Yüksek Konseyi’ne üye seçilmesinin çok saçma ve aynı zamanda gülünç olduğunu açıkladı. HRW Diraktörü  Richardson   konu ile ilgili olarak  Twitter(XW) üzerinden yayınladığı  açıklamada bu durumu sert sözlerle eleştirerek tepki gösterdi.

HRW  Direktörü Richardson Mesajında ​​şu  çarpıcı satırları paylaştı. : ”  Bazıları Çin hükümetinin BM İnsan Hakları Konseyi’ne seçilmesinin kaçınılmaz bir sonuç olduğunu iddia ediyor. Aslında  bu konseye seçilmek isteyenlerin insan hakları siciilinin temiz olması gerekiyor. Konseyi  seçilmek isteyen adayların seçmen oylarının en az yüzde 50’sini alması gerekiyor. Hiçbir ülke insanlığa karşı suç işleyen böyle bir adaya(Çin’e)  oy vermemelidir.” sözleri ile tepki gösterdi.

İnsan Hakları Konseyi üyeliğini yeniden kazanmaya çalışan Çin hükümeti, son zamanlarda  Uygur ve Hong Kong STK.  kuruluşlarının düzenleyecekleri  insan hakları seminerlerini engellemeye ve yasaklamaya çalışmasıyla eleştiriliyor.   Özellikle  Çin’in Uygur  soykırımı  nedeniyle  hangi  düzeyde insan hakları ihlalleri yaptıkları tüm dünya tarafından biliniyordu. Ancak son dönemde Çin’in dünya toplumunu ekonomik çıkarlarla yemleyerek kendi yanına  çekme çabaları öne çıkıyor.

Share
358 Kez Görüntülendi.