logo

trugen jacn

DUK BAŞKANI İSA :NOBEL ÖDÜLÜ DR.TOHTI VE DUK İÇİN AYNI DEĞER VE ÖNEMDEDİR

Chinese court rejects Ilham Tohti appeal | China | The Guardian

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MEERKEZİ(UYHAM)

2023 yılında  Nobel Barış Ödülüne aday gösterilenler  kişiler arasında Uygurların Vicdanı Dr.İlham Tohti ile  STK.lar (Kurum-Kuruluşlar)  arasında  ise  Almanya merkezli  Dünya Uygur Kongresi de yer alıyor.

Ödüllerin açıklanmasından sonra bir açıklama yapan Dünya Uygur Kurultayı  Başkanı Sayın  Dolkun İsa şunları söyledi :  ” 2023  yılı  Nobel Barış Ödülüne Dr.lham Tohti hem de  DUK.aday gösterilmişti. Bu prestijli ödül ister  ilham Tohti’ye  isterse  Dünya Uygur Kurultayına verilsin,Doğu Türkistan Türkleri için aynı derecede önemli ve değerlidir. DUK’un ve Dr,İlham Tohti’nin  aynı anda 2023 yılı Nobel Barış Ödülüne Adayı olarak gösterilmesi Doğu Türkistan meselesinin  uluslararası toplum tarafından tanınması açısından çok önemli  olmuştur. Ayrıca aday gösterilmemizin kendisi bile  Uygur meselesinin dünya   gündemde yer alması açısından  ok faydalı olmuştur.” şeklinde konuştu.

Türk Nobel Ödülü Kazanan Bilim İnsanları ve Onların Önemli Katkıları - Fizikist

NOBEL Ödülleri

Nobel Ödül Komitesi’nin resmi internet sitesine göre, 2023 Nobel Barış Ödülü için 259’u bireysel ve   92’si  de kurum ve kuruluşlardan olmak üzere  toplam 351 aday aday gösterildi.

ABD’de yaşayan Türk  bilim insanı Prof.Dr.AzizSancar’da 2015 yılında  Nobel Tip Ödülüne layık görülmüştü.

Ilham Tohti Foresaw China's Forced Assimilation of Uighur People | National Review

Uygurların Vicdanı Doç.Dr.İlham Tohti şimdiye kadar Türkiye’de 2014 ve 2018 yıllarında olmak üzere 2 kez  Gaspralı Gazatecilik ödülü ve Turan Yazgan Büyük ödülü verildi.   AB. ABD’de ise  Pen Gazetecilik Ödülü, Martin Annals İnsan Hakları Ödülü ve Sakharov Özgürlük Ödülü gibi prestijli uluslararası insan hakları ve özgürlük ödüllerini aldı.

Ayrıca Dr.İlham Tohti 2019- 2023 yılları arasında aralıksız  olarak  5 kez Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi.

Share
4668 Kez Görüntülendi.