logo

trugen jacn

ABD.’DEN ÇİN’E ÇAĞRI : UYGUR BİLİM İNSANI PROF. DR.RAHİLE DAVUT’U SERBEST BIRAKIN !

Rahile Dawut'un Cezası Çok Şey Anlatıyor - The Epoch Times TR

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

ABD.yönetimi Çin yönetimine  çağrıda  bulunarak ”  Ömür boyu Hapis cezasına çarptırılan Uygur bilim insanı  Antropolog ve  Halkbilimci Prof.Dr.Rahile Davut’un derhal serbest bırakılmasını”   istedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın  29 Eylül’de yazılı olarak yaptığı açıklaması şöyle :

 ABD. Dışişleri Bakanlığı,  Çin Halk Cumhuriyeti hükümetinin, Antropoloji, Uygur Folklor Araştırmacısı ve Gelenek Uygur  kültürel değerlerinin  uzmanı Profesör Rahile Davut’u  gizli yargılama sonucunda  ömür boyu hapis cezasına çarptırmasını  kınıyoruz.
Prof.Dr.Davut  Uygur dahil diğer Uygur entelektüelleri, Uygur kültürünü ve geleneklerini korumaya yönelik çalışmaları nedeniyle haksız yere hapse atılmıştır.

Prof.Dr.Rahile Davut’a verilen bu ağır ve haksız ceza  onun 2017’de gizlice kaçırılması Çin Halk Cumhuriyeti’nde, Uygur kimliğinin ve kültürünün yok edilmesi, akademik araştırma özgürlüğünü baltalamaya yönelik daha büyük bir kampanyanın parçası olduğu  açıktır. Çin Halk Cumhuriyeti hükümetine, Sincan’daki Uygurlara ve diğer azınlık etnik ve dini azınlıklara karşı işlenen soykırımı ve insanlığa karşı suçları derhal sona erdirmesi ve onların temel insani  haklarına saygı gösterilmesi için uluslararası sözleşmelere uyması  ayrıca,  Uygur bilim insanı  Prof.Dr.Rahile  Davut’u   şartsız olarak  derhal  serbest bırakma çağrısında bulunuyoruz.”

Prof.Dr. Rahile Davut, Doğu Türkistanlı Uygur Türkü ünlü bir Antropolog ve Folklor Araştırmacı ve Halk Bilimci olup, Aralık/2017’de Pekin’e gittikten sonra kendisinden bir daha haber alınamamış ve kayıp durumda idi. ABD. merkezli Diyalog Vakfı geçtiğimiz günlerde  Çinli bir yetkilinin ifadesine dayanarak kendisinin 2018 yılında yapılan gizli bir yargılama sonucunda ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığını  açıklamıştı. Prof.Dr.Rahile Davut’un ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığı haberi bilim dünyasında ve  uluslararası alanda büyük yankı uyandırmıştı.

Share
7159 Kez Görüntülendi.