logo

trugen jacn

ÇİN’İN PROF.DAVUT’U CEZALANDIRMASI UYGURLARI SOYKIRIMLA YOK ETMEK AMACI TAŞIYOR

Ulimjan İnayet: "Rachel David'in kaçırılması Uygur kültürüne karşı bir komplodur"

 UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Doğu Türkistan ve Uygur Türklerine yönelik çalışmaları ile tanınan Prof.Dr.Sean Roberts Çin işgal yönetiminin  Doğu Türkistanlı Ünlü Antropolog ,kültürel ve özellikle  ve Uygur folkloru alanında uluslararası alanda tanınan önde gelen  araştırmacı Folklor Araştırmacısı Prof.Dr.Rahile Davut’un ömür boyu hapse çarptırmasını ” Komünist Çin’in amacının Uygurları  toptan yok etmek olduğunu kanıtlamaktadır.” sözleri ile sert tepki gösterdi.

ABD.merkezli George Washington Üniversitesi öğretim üyesi  ve  en son yayınladığı ve  ülkemizde Türkçeye çevrilerek yayınlanan ” Çin’in Uygurlara Karşı Savaş” kitabının yazarı Prof.Dr.  Sean Roberts  Prof.Dr.Rahile Davut’un İşgalci Çin yönetimince ömür boyu hapis cezasına çarptırılmasını Özgür Asya  radyosuna şöyle değerlendirdi : ” Çin  Yönetimi  işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurlar başta diğer Türk halklarının kimliğini yok etmek  için  ilk olarak   Ulusal toplum Liderlerini   ağır hapis cezalarına çarptırarak veya  toplama kamplarında işkence ile ortadan kaldırarak  yok ediyor. Çin,  bu soykırım uygulamalarını   2014 yılında  Pekin’deki Merkezi Milletler Üniversitesi (Central National University)’nde görevli Uygur bilim adamlarını  tutuklanmayla başladı. Çin yönetimi  “Uygur bölgesinde gördüğümüz  her şey Şeytandır ve  bu şeytanların yok edilmesi gerekir tanımlaması  Uygur    soykırımının başlangıcı olarak kabul edilir. Çin yönetiminin   etnik  bir millete  Uygurlara yönelik böyle  bir politikası, o milletin kimliğinin korunmasına etki eden ve sağlayan  tüm siyasi, ekonomik ve diğer  bilim ve toplum önderlerini ve  aydınları yok etmeyi amaçlamaktadır. Bildiğimiz gibi  Çin yönetiminin gizlice tutukladıkları/Kaçırdıkları  bu  aydınlar çoğunlukla  Çin’de ve Uygur bölgesindeki öğretim kurumlarında önde gelen bilim insanlarıdır ve bu insanlar  Çin’in  kanun ve yönetmeliklerine tabi olarak çalışıyorlardı. Bu Uygur bilim insanları  Öğrencilerine sadece kendi milletlerinin(Uygurların) tarihini, dilini, kültürünü, edebiyatını öğretip inceliyorlardı. İlk başlarda bu alanda çalışan ve ders veren bu  Uygur aydınları birer birer iz bırakmadan yok olmaya başladı. Onların Toplama  kamplarına  hapsedilmesi  gerekiyordu aslında. Çin hükümeti onları Uygur toplumundan ayırıp esir kamplarına göndermek yerine çok uzun hapis cezalarına çarptırarak onları kendi toplumundan ebedi olarak ayırmak için Prof. Dr. Rahile  Davut  örneğinde olduğu gibi  ömür boyu hapis cezasına çarptırmaktadır.  Prof.Rahile Davut ve diğer Uygur bilim adamları ve aydınlarının bu durumu  Çin yönetiminin  Uygurları  toptan soykırımla yok etme amacı taşıdığını  kanıtlamaktadır. ” şeklinde konuştu.

İşgalci Çin şimdiye Kadar Yüzlerce Uygur Bilim adamı ve Aydınını Uzun Hapis Cezalarına Çarptırdı.

Çin işgal yönetimi Toplama Kampı ve kollektif tutuklama kampanyasını başlattığı 2017 yılından beri içlerinde din adamları, Bilim insanları, Akademisyenler, sanatçılar ve sporcular olmak üzere   en az 300 kişiyi tutukladığı bildirildi. Bunların bir bölümü toplama kampları ve Çin zindanlarında kötü  şartlarda baskı, zulüm ve işkenceler sonucu hayatlarını kaybetti. Bir çokları ise ömür boyu ve uzun yıllık hapis cezalarına çarıptırılarak toplumdan koparılarak yok edildiler. Çin’in katlettiği veya uzun yıllık hapis cezalarına çarptırdığı bilim insanlarından bazıları şunlardır :  Din adamı Muhammed Salih Damollam,Abdulahat Mahdum(katledildiler)   Üniversite öğretim üyeleri : Prof.Dr. Halmurat Gafur Prof.Dr.  Taşpolat Tayyip Dilmurat Ghopur, Abdulbeşir Şukuri, Gayretcan  Osman, Prof.Dr. Abdulkadır Celalettin  Eğitimci, Şair Yazar ve kanaat önderleri v Abdurrahman  Ubey,Yalkun Ruzi Yasincan Sadik Çoğlan, Kurbancan  Mahmut, Abdulhekim  Hasan, Muhtar Buğra Tahir Tahir

Share
1182 Kez Görüntülendi.