logo

trugen jacn

IŞGALCİ ÇİN, ÜNLÜ TÜRK HALK BİLİMCİ DR.RAHİLE DAVUT’U ÖMÜR BOYU HAPSE ÇARPTIRDI

Davutoğlu'cu Karar yalanlanmaya doymadı

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Çin işgal yönetimin 2017 yılından beri kendisinden haber alınamayan ve nerede ve hayatı hakkında hiç bir haber alınamayan dünyaca tanınmış Doğu Türkistanlı  ünlü Antropolog, Halk Bilimci ve Folklor Araştırmacısı Urumçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Rahile Davut’un ömür boyu hapis cezasına mahkum edildiği    açıklandı.

Özgür Asya (rfa.org/Uyghur) radyosunun  insan hakları örgütü “Dialog  Fonu”‘nun açıkladığı bilgilere dayanarak   verdiği  haberine göre tutuklu bulunan Uygur halk bilimci, Urumçi  Üniversitesi profesörü Dr. Rachel David’in ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığını doğruladı.

İnsan hakları örgütü Dialog Fond(Vakfı), 21 Eylül’deki açıklamasında  Rahile Davut’un mahkumiyeti ile ilgili  bu bilgiyi Çinli bir hükümet yetkilisinden aldıklarını açıkladı. Çinli yetkili, Rahile Davut’un   Aralık/2017’de Urumçi’den Pekin’e giderken Çin işgal polislerince gizlice  kaçırılmasından bir yıl sonra Aralık 2018’de Urumçi Orta Halk Mahkemesinde “Ayrılıkçılık – Ulusal güvenliği baltalamak” suçlarından  yargılandığını ve ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığını doğruladığını bildirdi. Prof.Dr.Rahile Davut’un bu karara itiraz ederek  sözde ”  Uygur Özerk Bölgesi Yüksek Mahkemesi”‘ne başvurduğu ancak bu itirazının sözde ÇKP’nin  güdümündeki  Yüksek Mahkeme tarafından reddedildi.

“Diyalog Vakfı haberinde ayrıca  Prof. Dr. Rahile Davut’un  aynı zamanda ömür boyu siyasi haklardan mahrum bırakıldığını de bildirdi.uzun bir hapis cezasına çarptırıldığına dair spekülasyonların bulunduğunu ancak Çin hükümetinden güvenilir bir kaynağın onun ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığını ilk kez doğruladığını söyledi.

Diyalog Vakfı : Prof.Davut’un Mahkumiyeti  Bilime ve Özgürlüğe Saldırıdır

Ömür boyu   hapis cezasına çarptırıldığına dair haberin  Çin hükümetinden güvenilir bir kaynak tarafından  doğrulanmasından sonra Diyalog Vakfı’nın genel müdürü John Kamm, mahkumiyet kararı ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi : ” Tanınmış  Uygur  bilim insanı ve Antropolog ve Halk Bilimcisi  Prof.Dr.Rahile  Davut’un  ömür boyu hapis cezasına çarptırılması  “eşi görülmemiş bir trajedi” ayrıca “Uygur halkına,  bilime  ağır bir saldırı ve özgürlüğe değer veren tüm insanlar için büyük bir kayıptır.” dedi.

Prof.Dr.Rahile Davut’un ömür boyu hapis cezasına çarptırılması haberi  Doğu Türkistan Türkleri başta bilim dünyasında demokrasi ve insan haklarına saygılı bireyler tarafından büyük bir tepki ile karşılandı. Bu haksız ve hukuksuz karar  sosyal medyada sert  şekilde eleştirildiği görüldü.

Uygur Profesör Rahile Davut'tan 8 Aydır Haber Alınamıyor

Ünlü Antropolog, Halk bilimci ve Folklor Araştırmacısı  Prof.Dr.Rahile Davut kadim Türk mezarları ve  gömü ve diğer maddi eserlerin incelenmesi   çalışmaları alanında uluslararası üne sahip bir Uygur bilginiydi. 2017 sonlarında iz bırakmadan ortadan kaybolduğundan beri Çin hükümeti onun akıbeti hakkında herhangi bir bilgi  paylaşmamıştı.  Ancak, Haziran/2021’de r kendisinin Urumçi’de bir Hapishanede tutulduğuna dair haberlere ulaşılmıştı.

rahile davut | Independent Türkçe

 

Share
373 Kez Görüntülendi.