logo

trugen jacn

GP.GENEL BAŞKAN YARD.YARDIMCI:ERDOĞAN’IN BM’DEKİ UYGUR ÇIKIŞI ÖNEMLİ,YETERLİ DEĞİL!

rejep-tayyip-erdoghan-bdt.jpg

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 19  Eylül’de BM. 78.Genel Kurulundaki konuşmasında  Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türkleri başta diğer Türk halklarının temel insanı haklarını dile getirmesinin yankıları sürüyor.

2022 yılındaki  olduğu gibi  bu yıldaki BM. Genel kurul bu  konuşmasında Uygur Türklerinden kısa da olsa dile getirmesi Doğu Türkistan Türkleri tarafından olumlu karşılandığı ve kendilerine teşekkürlerini sosyal medya  başta olmak üzere çeşitli platformlar üzerinde ifade ettikleri görüldü.

Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın  BM. Genel Kurulundaki  konuşmasındaki bu Uygur Türkleri çıkışı Siyasette de  damgasını vurdu siyaset gündeminde olumlu olumlu karşılandığı görüldü.

Resim

GELECEK   Partisi Genel Başkan yardımcısı Yardımcı : Sayın Cumhurbaşkanı’nın Uygur Çıkışı Güzel Ama Yetersiz

en bu konuşma bir Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ümit Yardımcısı  ” Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM’de Uygurlardan bahsetmesi güzel bir şey ama yeterli değil.” açıklamasında bulundu.

Özgür Asya radyosu Ankara Temsilcisi Erkin Tarım’a açıklamalarda bulunan Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı  Emekli Büyükelçi Ümit Yardımcı   şöyle konuştu :

” 19 Eylül’de New York’ta düzenlenen Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu’nda konuşan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın   kısa da olsa Uygur  Türklerini dillendirmesi ve onların insan haklarından bahsetmesi çok olumlu ve güzel bir gelişme ancak, yeterli değil. Çin’in Uygur soykırımının şiddeti  karşısında bu ifadelerin  cılız ve yetersiz  kaldığını  düşünüyorum. Çünkü Uygur Türkleri günümüzde  acımasız bir etnik soykırım ile yok edilmek istenmektedir. Doğu Türkistan’da  Çin’in baskı ve zulmü altında yaşayan Soydaşlarımız ile dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan Uygur Türkleri bu konuşmadan mutlaka sevindiklerini tahmin ediyorum.

Çin’in Toprak Bütünlüğü Söylemi gereksiz bir Endişedir

Sayın Cumhurbaşkanımızın konuşmasında Uygur Türklerinden  “Çin’in toprak bütünlüğünü dikkate alarak, tarihi ve insani ilişki içinde olduğumuz Uygur Türklerinin hak, hak ve özgürlüklerinin korunmasını vurgulamaya ve gündemde tutmaya devam edeceğiz.” söylemi BMGK’ta Uygur vurgusu, önemli ancak yetersiz. Her konuşmada Çin’in toprak bütünlüğüne atıf yapmak da gereksiz  bir endişe. Zira mesele bir milletin ihlal edilen hakları, başkası değil. Ayrıca bu BM’nin bütün ulus ve  toplumlara da verdiği bir görev. Buna rağmen  Uygur Türkleri çıkışı  değerli ve önemlidir. BM. Genel Kurulunda uluslararası tüm sorunlar gündeme getirilir ve tartışılır.  BM.Genel Kurulu bu nedenle çok önemli bir platform elbette. Biz Gelecek partisi ,  diğer siyasi partiler ve tüm STK.ları olarak şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da  Doğu Türkistan Meselesini  her türlü platformlarda sürekli  dile getireceğiz ve gündemde tutmaya devam edeceğiz. ” Şeklinde konuştu.

Resim

Türkiye ve BM.Genel Kurulu Çalışmaları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’yi 21 yıldır yöneten Adalet ve Kalkınma Partisi’nin de genel başkanıdır. Cumhurbaşkanı Erdoğan,  her yıl Eylül ayında yapılan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda şu ana kadar 13 kez konuştu, Bu konuşmalarında  3 kez Uygur Türklerinden söz etti ve onların temel haklarını ve Türkiye’nin bu konudaki duyarlılığını dile getirdi.  Her yıldaki konuşmalarında  Filistin, Arakan başta olmak üzere  dünyanın çeşitli yerlerinde zulme uğrayan Müslümanların sorununa değinmesine rağmen, son 3 yıldır  Uygur sorunu gündeme getiriyor. Bu da  Türkiye’nin Uygur meselesindeki olumlu bir değişimi  ve  bunun da konuyu  dünyanın ve BM.lerin gündemine getirmeye başlaması en açık bir kanıttır.

Share
505 Kez Görüntülendi.