logo

trugen jacn

DOĞU TÜRKİSTAN’İN TURFAN KENTİ DÜNYANIN EN SICAK BÖLGESİ : SICAKLIK 80oC.

Turfan - Wikipedia, entziklopedia askea.
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
 Doğu Türkistan’da  Atalarımızın buluşu  bir  dünya harikası olan  ve  Kariz  adı verilen yeraltı su sistemleri  ve Üzümleri ile ünlü ile   Turfan Kentinin Yaltuntağ (Yalkundağ) bölgesinin aşırı  sıcak hava akını sebebiyle hava sıcaklığının  80oC.olarak ölçüldüğü  ve bu  yüksek hava derecesi  ile   dünyanın en sıcak bölgesi olarak  kayıtlara geçtiği bildirildi.
Özgür Asya  Radyosunun Çin  Metroloji   Teşkilatının verilerine  dayanarak erdiği haberine göre,16 Temmuz 2023’te Doğu Türkistan’ın  Turfan Şehrine bağlı İdikut  İlçesi’ne bağlı Astana kasabasının hava sıcaklığı 52.2 dereceye ulaşarak dünyanın en sıcak yeri olarak kayıtlara geçtiğini bildirdi.

BM.  Dünya Meteoroloji Örgütü’ne göre  Turfan’in Astane Kasabısı , Kaliforniya’daki “Ölüm Vadisi”nden sonra 16 Temmuz’da dünyanın en sıcak yeri oldu. Kaliforniya’daki “Ölüm Vadisi”nin sıcaklığının 16 Temmuz’da 53.3 santigrat  olarak ölçüldüğü  bildirildi.

Ayrıca, haberde Turfan’daki – 156 metre  derinliğinde bulunan  Aydınköl ve  çevresinde sıcaklığın 50.3 dereceye ulaştığı  bilgisi de paylaşıldı. Haberde,17 Temmuz Pazar günü,  İdikut Uygur devletinin (840-1400 arası) eski başkenti  Karahoca’da  sıcaklığının 53,3 dereceye diği de belirtiliyor.

turfan

Çin’in Sömürgeci Uygulamaları  Doğu Türkistan’da Çevre Felaketine  Yol Açıyor

Çin işgal yönetiminin “Batı’nın ateşini/Enerjisini Doğu’ya taşıma” tanımlı Sömürgeci  planına göre Çin, Uygur bölgesinde  birçok kömürlü termik santral inşa ederek kömür tüketimini büyük ölçüde artırdığı biliniyor. Bunun kömürle çalışan  elektrik üreten Termik santrallerin ise,  çevre için büyük bir tehdit ve ileride kötü çevre felaketlerine  yol açabileceğini   dikkat çekiliyor.

ABD Başkanı Biden’in  Küresel İklim İşlerinden Sorumlu Özel Temsilcisi John Kerry, Pekin’de Çin’in İklim Temsilcisi Xie Zhenhua ile bir araya geldi. Görüşmede  John Kerry’in Çinli muhatabına  Doğu Türkistan ve merkezi Çin’de  kömürle çalışan termik santrallerin iklim üzerindeki etkisinin azaltılmasını istediği  bildirildi.

Kömürlü Santraller' Kentlerde Çeyrek Milyon Erken Ölüme Neden Olabilir!

Share
4950 Kez Görüntülendi.