logo

trugen jacn

FİLİSTİN DIŞİŞLERİ BAKANI : BAŞKAN ABBAS’IN UYGUR TÜRKLERİNE İHANETENİ İNKAR EDİYOR !

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MEERKEZİ(UYHAM)

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Çin   ziyareti sırasında  Uygur Türklerine yönelik  “Terörcü ve Çin’in toprak bütünlüğü-Çin’in Uygur Soykırımı Meşru Müdafaa  ve diğer Uygurlara yönelik suçlamalarını inkar ederek :  “Devlet Başkanı’nın ya da herhangi bir Filistinli yetkilinin Çin’deki Uygur Türkleriyle ilgili herhangi bir açıklama yaptığı iddiası kesinlikle doğru değil. Böyle bir şey olmamıştır.” açıklamasında bulunduğu bildirildi.

China's Xi meets Palestinian leader Abbas, offers 3-point proposal for 'lasting solution' to conflict with Israel | South China Morning Post

Filistin Başkanı Abbas’ın Çin ziyareti

Anadolu Ajansının haberine göre Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Çin’de Uygur Türklerine yönelik özellikle bir açıklama yapmadığını ifade eden Maliki, “Devlet Başkanı’nın ya da herhangi bir Filistinli yetkilinin Çin’deki Uygur Türkleriyle ilgili herhangi bir açıklama yaptığı iddiası kesinlikle doğru değil. Böyle bir şey olmadı. Tüm bunların, Türkiye ile Filistin arasında yöneticiler ve halk düzeyindeki ilişkileri bozmayı hedefleyen uydurma haberler olduğunu teyit ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Maliki, Abbas’ın Çin’e son derece başarılı bir ziyaret gerçekleştirdiğini, ziyaretten ve sonuçlarından hoşlanmayan bazı tarafların, bunu çarpıtmak için uğraştığını savundu.

Çin hükümeti tarafından Mahmud Abbas’ı karşılarken hazırlanan bir açıklama olduğunu ve bu açıklamanın Çin’in birçok konudaki pozisyonundan söz ettiğini aktaran Maliki, “Biz Filistin yönetimi olarak herhangi bir devletin benimsediği her söze veya pozisyona bağlı değiliz. Biz kendi aldığımız pozisyonlara bağlıyız ve bu pozisyonlarla ilgili takındığımız tutumlardan sorumlu tutuluruz.” değerlendirmesini yaptı.

Abbas’ın konuşmalarında “Tek Çin” politikasını desteklediklerini, Çin’in “Tayvan ve Hong Kong meseleleriyle ilgilenme hakkı olduğunu” belirttiğini aktaran Maliki, “insan hakları meselelerinin politize edilmemesi” gerektiğini de söylediğini dile getirdi.

Bunun dışında Abbas’ın herhangi bir konu hakkında konuşmadığını iddia eden Maliki; Arap Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı, Bağlantısızlar Hareketi ülkelerinin pozisyonları ve Birleşmiş Milletler kararlarına bağlı olduklarını kaydetti.

Uzmanlar ; Filistin Dışişleri  Bakanı Maliki’nin açıklamalarının  Devlet Başkanı Abbas’ın söylemlerinin bir tekrarı olduğunu belirterek : “Maliki hiç değilse Uygur bölgesindeki Müslüman Uygurların temel insan haklarını  kullanarak  huzur ve barış içinde yaşamalarını temenni ediyorum.” dahi diyemediğini,Maliki’nin Başkanları gibi Uygur soykırımını görmez ve duymazdan gelmeyi sürdürdüğünü  ifade ediyorlar.

Kaynak : Anadolu Ajansı(AA)

Share
7409 Kez Görüntülendi.