logo

trugen jacn

İŞGALCİ ÇİN,UYGURLARLA İLGİLİ BİLGİ PAYLAŞANLARI CASUSLUKTAN CEZALANDIRIYOR

10 Çinli Casus Yakalandı

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

İşgalci Çin yönetimi,  Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurlar başta diğer halklara Türk topluluklara ait bilgi ve haberleri  yurt dışına ileten ve Uygur Teşkilatları ile paylaşanları   ” ÇKP’nin Casuslukla mücadele Yasası ”  Kapsamında cezalandırdığı açıklandı.

Urumçi’deki İşgalci Çin Yönetiminin iddialarına göre  kendilerine iletilen bu haber ve bilgileri yurt dışında faaliyet gösteren STK.lar  yabancı kuruluşlar bu bilgileri ” Çin hakkında Yalan Haber – ÇKP işgal yönetimine İftira-  Uygurların Köle/İşçi olarak zorla çalıştırılması  ve ÇKP Yönetiminin güvenirliği ve onurunu Zayıflatmak ” başta diğer Çin aleyhindeki  yapılan haber ve yorumlarda kullandığını iddia ediyor. ÇKP Yönetimi  ” Uygurlarla ilgili her türlü haber ve bilgileri  paylaşan vatandaşlara  karşı sert önlemler aldığını ve bu kişilerin Casuslukla Mücadele Yasası kapsamında yargılandığı  bildirildi.
Bu konu ile ilgili yayınlanan   İşgal Yönetimi genelgesinde  Uygurlarla ilgili haber ve  bilgilerin “doğru” olması durumunda bu kişilerin neden casusluk yapmakla suçlanarak  ağır şekilde cezalandırılacağına dair bir açıklama bulunmuyor.

 Çin’in resmi Güney Çin Sabah Postası (South China Morning Post)” gazetesinin , Çin  Komünist Partisi(ÇKP) Merkez Siyasi ve Hukuk Komisyonu, 14 Nisan’da kurumsal internet sitesinde  yayınlanan  genelgesini kaynak göstererek  yayınladığı haberinde Uygurlar hakkında yabancı STK’larla bilgi  ve haber paylaştığı için tutuklanan ve cezalandırılan 6 Uygur’a ait dosyanın içeriğini açıkladı. Ayrıca ÇKP. Merkezi Komitesi(prezidyomun)  Siyasi ve Hukuk Komisyonu’nun  bu genelgesi Çin’in 15 Nisan “Ulusal Güvenlik Eğitim Günü” münasebetiyle yayınlandığı  belirtildi.

Çin’in casusluk vakalarını ifşa etmesi  olayı çok  rastlanan bir durum değilse de  İşgal yönetiminin Uygur bölgesindeki adam kaçırma(gizlice tutuklayarak ortadan kaldırma-Yok etme) kollektif tutuklamalar  Toplama Kamplar ve  Uygurların Köle/İşçi olarak zorunlu çalıştırması  başta diğer baskı ve zulümleri hakkında   bilgileri ifşa eden Çin vatandaşlarının casusluk faaliyetleriyle bağlantılı olduğunu iddia ederek cezalandırması  dikkat çekici bulunuyor.

Gazetenin haberine göre; Çin Merkezi Siyasi ve Hukuk Komisyonu’nun yaptığı duyuruda, Uygur  bölgesinde yaşayan etnik Han kökenli Han Xiao adlı Çinlinin   2019 yılında yabancı  bir Ajansa  19 adet bilgi ve  malzeme sağlayarak bunun karşılığında  120 bin Yuan(Yaklaşık 20 bin)$ para  aldığı  buu kişinin  “Sincan hakkında bilgi verdiği” için cezalandırıldığı bilgisi yer alıyor. Casuuslukla suçlanan Han Xiao adlı Çinlinin bu casusluk suçu için 11 buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldığı belirtilirken, Çin vatandaşı Li soyadlı bur başka bir Çinlinin  nasıl cezalandırıldığına  dair bir bilgi paylaşmadı.

Share
7886 Kez Görüntülendi.