logo

trugen jacn

MÜSLÜMAN AYDINLAR UYGURLARIN, YÖNETİCİLER İSE SOYKIRIMCI VE ATEİST ÇİN’İN YANINDA !

Bir 3 kişi, anıt ve açık hava görseli olabilir

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Pakistan, Mısır, Suudi Arabistan, BAE,Sudan başta olmak üzere bir çok Afrika ve Arap Ülkeleri Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’daki baskı,zulüm ve etnik soykırım  suçlarına  destek açıklamaları yaparak zalimin yanında yer alırken, İslam ülkelerinin bir çok aydınları  eylemleri ve açıklamaları ile mazlum  Uygur Türklerinin yanında olduklarını  ortaya koymakta,  insani, vicdanı ve dini duyarlılıklarını  göstermeye devam ediyorlar.

ABD. başta  batılı ülkelerde faaliyet gösteren 100’den fazla  Müslüman Sivil Toplum Kuruluşları   Çin’in Doğu Türkistan’da sürdürdüğü insanlık suçları ile soykırım cinayetlerini protesto ederek tepki göstermek amacı ile  31 Temmuz 2022 günü  Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, İngiltere, Türkiye, Avustralya ve diğer ülkelerdeki (7 ülke 11 kent)  Çin büyükelçilikleri ve konsoloslukları önünde   “Uygurlar İçin Ayağa Kalk !” adı ile gösteriler düzenlediler.  Gösterilerde İslam Ülkeleri Aydınları   Çin işgal yönetiminin   Müslüman Uygur, Kazak ve diğer Türk halklarına yönelik acımasız vahşet uygulamalarını  dile getiren  ve kınayan   konuşmalar yaparak  Çin’in Müslümanlara yönelik  soykırım cinayetlerini  lanetlediler.

100 STK’dan Çin’in tutsağı ” Uygurlar için ayağa kalk” tanımlı küresel eylem!

Avustralya ve Yeni Zelanda’da ise  29 Temmuz  günü ise, bu ülkelerdeki tüm Camilerde Cuma hutbelerinde Çin’in Doğu Türkistan’daki Müslüman Zulmü ve soykırımı gündeme getirildi ve  Mazlum Müslümanların ve Doğu Türkistanlıların esaretten kurtulmaları için dualar edildi.

Bir 4 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir

Prof.Dr. Halit Bahauddin : Müslümanlar Allah’ten Değil,Soykırımcı Çin’edn Korkuyor 

31 Temmuz 2022’de başkent Washington’daki  Çin Büyükelçeliği önünde konuşan   Arap asıllı Müslüman bilim insanı Wayne Üniversitesi hukuk profesörü Halid Bahauddin şunları  söyledi : “İslam ülkeleri uzun süredir Çin tarafından ekonomik olarak destek görüyor. Çıkaarları için din Kardeşlerimiiz olan Uygurlar yerine Çin’i destekliyor ve müslüman  Uygurların soykırımına sessiz kalıyor.Ayrıca Çin Komünist yönetiminin  mübarek İslam’a yönelik  aşağılama, hakaret ve saldırılarına  kayıtsız kalıyorlar. Biz Müslümanların sayısı, arkamızdaki Çin Büyükelçiliği tarafından temsil edilen Çin ülkesinin nüfusundan daha fazladır. Ey Müslümanlar,Çin’den değil Allah’tan korkunuz. Ama  Müslümanlar olarak Allah’tan korkmak yerine Çin’den korkuyoruz. Müslümanların  Çin’in soykırım cinayetleri ile İslama’a karşı aşağılamalarına  sessizlik ve  eylemsizliği  en güçlü şekilde kınıyorum. ” şeklinde konuştu.

مۇھەممەت ئوسمان ۋە سەئىد مۇئاز، كىرىشتۈرمە سۈرەت.

Pakistanlı  Aktivist  Muhammed Osman Esat : Pakistan’da Çin’in Uygur Soykırımına  Karşı Tepkiler Büyüyor

Pakistan Ulusal Bilim ve Teknoloji Üniversitesi öğrencisi, Pakistan’daki Uygurların destekçisi ve genç bir siyasi aktivist olan Muhammed Osman Asad  Özgür Asya radyosuna verdiği demeçte, Pakistan yönetiminin kayıtsızlığına karşılık Pakistan Halkının Çin’in Uygurlara  yönelik Soykırım uygulamaları ile İslam dinine karşı hakaret ve saldırılarına karşı tepkilerin güç geçtikçe arttığını belirterek şöyle konuştu : ” Pakistanlı diplomatların Uygur bölgesini ziyaret ediyorlar.  Ziyaret ettiklerini  haberlerini de  diğer batı medyasından  öğrenebiliyoruz. Şimdiye kadar  Pakistan’ın herhangi bir hükümet veya kamu medyasında  Doğu Türkistan’daki Çin zulmü ile ilgili hiç bir haber yer almıyor. Ayrıca,  Pakistan’ın Çin  Temsilcileri  ve bazı hükümet yetkililerinin Uygur  bölgesini  bir kaç kez ziyaret ettiğini ve eskisi gibi Çin’i desteklediklerini ve Uygur Müslümanlarının zulmüne dair tek kelime etmediklerini  üzülerek izliyorum. Çin’in Doğu Türkistan’daki baskı ve zulmünü bazı sosyal medya ortamında sürekli izliyor ve çok üzülüyoruz.  İşin ilginç  bir yanı, ne devlet televizyonunda ne de haber ajanslarında Pakistan’daki Uygurlarla ilgili bir haber görmüyorsunuz. Çünkü eğer dinlerse Pakistan hükümeti Müslüman örgütlerin ve durumun farkında olan kamuoyunun muhalefetiyle karşılaşacaktır. Her halükarda Pakistan  hükümeti İslami değerlere göre değerlendiriyor ve politikanın İslami bir şekilde izlenmesini talep ediyor. Bence Pakistan’da STK’ların ve İslam alimlerinin   Uygur zulmü sebebiyle Çin’e karşı  tepkileri günden güne güçleniyor ve Uygurları destekleme çağrıları yapılıyor.  Ancak, Pakistan yönetimi  bu çağrılara sürekli kulak tıkıyor ve   çağrılara ses vermiyor.

 Pakistan Kamu Oyunda Çin’e Karşı Kin ve Nefret  Güçleniyor 

Pakistan yönetiminin  Çin’i finansal çıkarları için kullanması, Uygur Müslümanlarının zulmüne ve hatta İslam karşıtlığına sessiz kalması,  Pakistan Müslümanlarında Çin’e karşı  kin  ve nefret uyandırıyor. Bu yüzden hükümet Uygurlarla ilgili konuları  gündeme getirmekter çekiniyor ve konuya  uzak duruyor. Bu  kayıtsızlık ise Pakistan’da aynı zamanda giderek daha fazla insanın Pakistan’daki Uygurların zulmünün farkında olduğu anlamına geliyor. Dünyadaki herhangi bir devrim, herhangi bir reform, aslında halk tarafından gerçekleştirilir. Sovyetler Birliği’nin çöküşü bunun bir örneğidir. Çin’in zulmüne son verirken bile Müslüman halkın gücü hafife alınmamalıdır. Uygurların dramatik durumunun  daha  çok  Müslüman  dünyasına anlatılmasının  önemi çok büyüktür  ve  bu konuda   medya kanalların arttırılması gerektiğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Share
5988 Kez Görüntülendi.