logo

trugen jacn
10 Eylül 2022

ÇİN,TÜRKİYE’DE EĞİTİM ALAN ÖĞRENCİLERİ ÇİN TİP NAZI KAMPLARINA HAPSEDİYOR

Türkiye'de eğitim gören Subh Sufi'nin Urumçi Karakolu tarafından tutuklandığı doğrulandı.

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Çin yönetimi,  işgalindeki  Doğu Türkistan’da yaşayan Türklere yönelik  baskı, zulüm ve  işkencelerini sürdürürken,    Türkiye’ de   öğrenim görerek ülkesine dönen Uygur Türkü gençleri ” Potansiyel  Suçlu ” ilan ederek tutuklamaya ve zulmetmeye  devam ediyor.

Uluslararası bir şirketin Türkiye’deki Guangzhou şubesinde çalışırken, Urumçi Polis Departmanı tarafından “ağdan düşen şüphelilerden” biri olarak kaçırıldı. (zaman ve yer bilinmiyor).

Alınan yanıta göre, Türkiye’de eğitimini tamamladıktan sonra Türkiye’de uluslararası bir şirkette çalışan Subhi Sui, iş ihtiyaçları nedeniyle 2021 sonbaharında şirketin Guangzhou şubesine transfer oldu. Yaklaşık bir yıl sonra, bu yılın 1 Temmuz’unda Urumçi Şehri Polis Departmanı tarafından “ağdan düşen şüphelilerden” biri olarak kaçırıldı. Urumçi’de muhabirimizin çağrısını alan bir polis memuru, Subhi Siwa’nın Jumanyet polis karakolu tarafından kaçırıldığını doğruladı.

Yapılan açıklamalara göre 2017 yılında başlayan Uygur liderliğindeki adam kaçırma olaylarının 6. yıl dönümü olan bugün bile bölgede adam kaçırmalar devam ediyor. Yurtdışındaki Uygurlar, memleketlerinde iz bırakmadan kaybolan akrabaları ve komşuları hakkında bilgi alıyor ve polisin gece evlerine baskın düzenleyerek onları gözaltına alıyor. Türkiye’de yaşayan Urumçili biri, 1 Temmuz’da Urumçi’deki arkadaşlarından birinin oğlu Suphi’nin tutuklandığını yanıtladı.

Norveç’teki Uygur Vakfı da sabah zaferinin ele geçirilmesi hakkında bazı bilgiler aldı. Fonun lideri aktivist Abdul Wali Ayoub, bu yıl 29 yaşında olan Subhi Subai’nin 2010 yılında okumak için Türkiye’ye geldiğini ve mezun olduktan sonra Türkiye’de uluslararası bir şirkette çalıştığını söyledi. Şirket onu geçen sonbaharda Guangzhou ofisine transfer etti. Urumçi’nin bir mukim komitesinin yakınındaki akciğer hastalığı hastanesi, bu yıl Temmuz ayında, nüfusun bir sakini olarak kaçırıldı.

Haber materyallerine göre Türkiye, Çin izleme listesindeki Uygur ilişkilerini yakından izleyen 25 hassas ülkeden biri.Geçmişte sadece Türkiye’den dönen Çin uyruklu Uygurlar değil, Türk vatandaşı Uygurlar da tutuklanmış ve tutuklanmıştı. başı kesildi.

Bunlardan 41 yaşındaki Türk uyruklu Yaha Kum, eşiyle birlikte Urumçi’de faaliyet gösterdiği sırada gözaltına alındı. Türkiye’deki çocukları tarafından halen nerede olduğu araştırılıyor.

Böyle bir durumda Subhi Sui’nin Urumçi’ye kendi macerası için mi gittiği yoksa şirketi tarafından kendisine güvenlik garantisi mi verildiği bilinmiyor. Subhi Suyib’in Urumçi Emniyet Müdürlüğü tarafından kaçırıldığı Abdu Wali Ayoub’un ilgili kanallarından öğrenildi.

Urumçi’de aramamıza cevap veren bir polis memuru Subhi Suyyib’in Zamaniyet Karakolu tarafından kaçırıldığını doğruladı. Ancak memur, polis karakolunun Subh Sui’yi Guangzhou’ya götürüp götürmediği veya Subh Sui’nin ailesini ziyaret etmek için Urumçi’ye gelip gelmediği konusunda net bir açıklama yapmadı. Memur, sabah nöbetinin nedeni ile ilgili sorularımıza da cevap vermedi.

Aktivist Abdur Wali Ayup’a göre Subhishiya, Türkiye’de bulunduğu süre boyunca Fujian Ormancılık Üniversitesi’nin tutsak öğrencisi Zuliar Yasin ile aynı odada yattı ve Zuliar Yasin davasına karışmış olması muhtemel.

Türkiye’deki bu gurbetçiye göre, Subhi 2010 yılında Türkiye’ye gelmesine rağmen henüz Türk vatandaşı olmamıştır.

Fujian Ormancılık Üniversitesi, öğrenci Zuliar Yasin’in esaret altında olduğunu doğrulad

Çin illerinde eğitim gören Uygur gençlerinden Zuliar Yasmin kaçırıldı.Hollanda’da yaşayan ve Fujian Ziraat Üniversitesi’nde emlak yönetimi okuyan Razia Jalalidin, Urumçi’deki evinden kaçırılan yeğeni Zuliar Yasin’i arıyor.

Geçtiğimiz günlerde Norveç’teki Uyguryar Vakfı, Fujian Ormancılık Üniversitesi’nde tutuklu bulunan Zuliar Yasin’in davasının bu ayın 24’ünde görüleceği bilgisini aldı.

Çağrımıza cevap veren Fujian Ormancılık Üniversitesi’nden bir görevli, Zuliar Yasin’in esaret altında olduğunu doğruladı, ancak mahkeme tarihi hakkında bilgi vermedi. Urumçi Şehrindeki ilgili bir polis memuru, Zuliar Yasin’in davasıyla ilgili ayrıntı vermedi, ancak kendisi hakkında yakında bir dava açılacağını inkar etmedi. Muhabirimiz Shohret Hoshur’un hazırladığı program aşağıdadır.

Birkaç ay önce Hollanda’da yaşayan Razia Jalalid, yeğeni Zuliar Yasin’in esaret altında olduğunu ifade etti. Açıklamaya göre 1996 doğumlu Zuliar Yasmin, 2014 yılında Türkiye’ye geldi ve iki yıl İstanbul Üniversitesi’nde eğitim gördü. 2016 yılında Urumçi’ye döndü ve Çin Ulusal Üniversite Sınavına katıldı ve mükemmel sonuçlarla Fujian Ormancılık Üniversitesi’ne kabul edildi. Eğitiminin son yılı olan geçen Aralık ayında Urumçi’de staj yaparken kaçırıldı.

 

Zuliar Yasmin, Fujian Ormancılık Üniversitesi'nde bir öğrenci. (zaman ve yer bilinmiyor)
Zuliar Yasmin, Fujian Ormancılık Üniversitesi’nde bir öğrenci. (zaman ve yer bilinmiyor)
Okurmen teminligen

 

Bayan Razia’nın bu durumu uluslararası topluma açıklamasının ardından Uluslararası Af Örgütü bir açıklama yaparak Çin’i suçladı; Ancak şu ana kadar Çin tarafı, Zuliar Yasin’in durumu hakkında aileye veya medyaya herhangi bir bilgi vermedi.

Geçtiğimiz günlerde Norveç’te faaliyet gösteren Uyguryar Vakfı, Urumçi’deki ilgili kanalları aracılığıyla Zulyar Yasin’in davasının 24 Ağustos’ta görüleceği bilgisini aldı.

Bugün 2 Ağustos, Fujian Ormancılık Üniversitesi’ni aradık ve Zuliar Yasin’i sorduk. Memura okulda Zuliyar Yasmin adında bir öğrencisi olup olmadığını sorduğumuzda “Yakalanan bir öğrenci mi?” dedi. Zuliar, soruyu tekrarlayarak Yasin’in esaret altında olduğunu doğruladı. Kendisine Zülyar Yasin’in neden yakalandığını ve kesilip kesilmediğini sorduğumuzda, Zülyar Yasin’in davasının detaylarını bilmediğini ve öğrenci bölümünün vaka hakkında bilgisinin olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Zuliar’ın Hollanda’daki küçük annesi Razia Jalalid, Zuliar’ın son durumu hakkında herhangi bir bilgi almadı. Uygiyar Vakfı lideri aktivist Abdur Wali Ayoub, Urumçi Orta Mahkemesi’nin bu yıl Haziran ayında Zuliar için bir duruşma tarihi belirlediğini, ardından davayı iptal ettiğini ve ikinci kez duruşma tarihini 24 Ağustos olarak belirlediğini söyledi. Abdu Wali Ayoub, kovuşturmanın 2017’den sonra adam kaçırma için nadir görülen bir yasal prosedür olduğunu ve bunun Zuliar Yasmin’in annesinin Hollanda’da yürüttüğü faaliyetlerin sonucu olabileceğini söyledi.

Bu konuyla ilgili çağrımızı alan Urumçi’den bir polis memuru, 24’ünde Zuliar Yasin’in davasını hangi mahkemede açacağını sorduğumuz soruya cevaben, Urumçi’ye gelip bu konuda bilgi almamızı önerdi; Ancak Zuliar’ın yargılanacağını inkar etmedi.

Yukarıda, Fujian Ormancılık Üniversitesi öğrencisi Zuliar Yasin’in tutuklu olduğunun teyit edildiğini ve mahkemenin 24 Ağustos’ta açılabileceğini yayınlamıştık.

Share
7627 Kez Görüntülendi.