logo

trugen jacn

PROF.DOĞAN : 150 BİN ÇİNLİ T.C.VATANDAŞI OLDU.BUNLAR BİR ŞEKİLDE ÇİN’E ÇALIŞABİLİRLER

Türkiye’da yatırım yaparak İstanbul’da GÜZELMEKAN   adı ile  kurduğu  Şirket ile İnşaat sektöründe faaliyet gösterin Uygur Türkü  iş adamı Ekber Emin ülkesinde bulanan 5 çocuğunu almak için gittiğinde Urumçi Havaalanında İşgal Polisince tutuklandı ve 17 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Çinli Sahtekarlar hapisteki Ekber Emin adına sahte Vekaletname düzenleyerek   Türk bankalarında  bulunan   235 milyon lira parasını  çalarak gasbetmeye yeltendi. Ancak, onun yakınları adli Makamlara durumu ihbar etti ve  hesabında bulunan   bu paraya ihtiyatı tedbir konmasını sağladı. Ankara-HBV.Üniversitesi öğretim üyesi ve tanınmış hukukçu Av.Prof.Dr.İlyas Doğan  Çinlilerin Türkiye’ye yerleşmeleri bu ve benzeri karanlık  ve yasadışı suç girişlerini bir hukukçu gözü ile değerlendirdi.

Prof. Dr. İlyas Doğan - Kırım Haber Ajansı - QHA

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Ankara- Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde Hukuk  Fakültesi Öğretim üyesi ve tanınmış Hukukçu Av.İlyas Doğan  Uygur iş adamı Ekber Emin’in başına gelenler ile Çinlilerin Türkiye’de T.C.Vatandaşı olmaları ile ilgili olarak   ” 250 bin $ yatırım yaparak Türk Vatandaşı olan Çinlilerin sayısı 150.civarındadır. Bu T.C. Vatandaşı Çinliler  zamanı geldiğinde  bir şekilde  Çin devletine çalışan birer  Çinli olabilirler.” çarpıcı açıklamasında bulundu.

Çin’in Kara Para Aklama Anlaşması İmzalamasının Amacı  Türkiye’de PARA KAZANMAK” tır. 

Konu ile  ilgili olarak Özgür Asya radyosuna açıklamalarda bulunan Prof. Dr. İlyas Doğan şöyle konuştu : ”  Çin’in  Türkiye ile bu kara Para Aklamasının önlenmesi anlaşmasının imzalamasının temel nedeni  yurt dışından para bulmak ve bu paraları Çin’e transfer edebiilmektir. Çünkü,Çin’in paraya çok ihtiyacı vardır.

Şu anda Türkiye’de  T.C. Vatandaşı olmuş yaklaşık 150 bin Çinlinin olduğu tahmin edilmektedir. Bu Çinliler Vatandaş olabilmek için  her biri Türkiye’de taşınmaz satın alabilmek  ve diğer sektörlere yatırım   için 250 ‘şer Dolar yatırmıştır. Türkiye günümüzde  ekonomik ve mali açıdan da  oldukça zayıf. Şu ana kadar 150.000’den fazla Çince konuşan gayrimüslim  Çinli Türk vatandaşı vardır. Bunlar Türkiye’de  yasalarımızdan doğan tüm haklarını  diğerleri Türk Vatandaşları   gibi kullanabilirler.  Çin’in yaptığı kara para aklanmasının Önlenmesi  anlaşmasının temel  ve ana nedeninin bu olduğunu düşünüyorum. Türk vatandaşıdırlar ve her türlü  ekonomik faaliyette bulunabilir ve ana vatanı Çin’e  her türlü yardımda  bulunabilirler.   Yukarıdaki bu anlaşmanın ana nedeni bu olduğunu düşünüyorum.”

Türkiye Anlaşmalara  Sadıktır Ancak,Çin’in  Pek Uyacağını Sanmıyorum

Bu  anlaşma gereğince  Türkiye,  Çin’in istediği tüm bilgileri vermeyeceğini, ancak  istenen  bazı  bilgileri  verebileceğini belirten Prof.Doğan  Türkiye anlaşmalara sadık kalarak Çin’in istediği bilgileri verebilir. Ancak Çin’in Türkiye’nin talep ettiği bilgilerin tamamını verebileceğini sanmıyorum. Ayrıca,  Türkiye’den Çin’e gidip  orada yaşayan  T.C.Vatandaşı Türk yoktur, varsa de sayıları çok  azdır. Türkiye’deki Çinlilerin sayısı  kadar değildir.

Uygur İşadakı Ekber Seyit’in Bankadaki paralarını çekebilmek için yapılan bu saahtekarlığın  Türkiye ve Çin arasında  kara para aklama ve terörle mücadele finansmanı konusunda resmi bir işbirliği anlaşması imzalanmasından hemen sonra meydana gelmesi ve basına yansıması  dikkat çekicidir.

Uygur Türkleri Endişeli

Türkiye ile Çin arasında  “Kara Para Aklama ve Terörün Mali Yardımına İlişkin İstihbarat Bilgilerinin Değişiminde İşbirliğine İlişkin ” başlıklı anlaşma, ilgili tarafların birbirlerine  ekonomik ve ticari  faaliyetlere ait   belirli kişi ve şirketlerin mali faaliyetleri hakkında çeşitli bilgiler vermelerini şart koşuyor.  Çin tarafının  Türkiye’den talep ettiği hususlarda belirtilen suçların tanımı Türkiye’de  geçerli değildir. Türkiye BM.dahil tüm uluslararası anlaşmalara harfiyen uyan   demokrasi ve insan haklarına dayalı bir yönetim sistemine sahip bir özgür ülkedir.  Çin ise, ÇKP tek Parti hakimiyetinin güdümünde ve  insan haklarını ihlal eden insanlık suçu işlediği sabit olan  ve diktatörlükle yöneltilen bir ülkedir. Karşı tarafın (Çin’in) suç olarak tanımladığı ve talep ettiği suçlar ülkemizde yürürlükteki yasalara göre  suç  tanımına girmemektedir.

Ancak  bu anlaşma,  Türkiye’de yaşayan Uygur Türkleri  ile  insan hakları  gurupları ve aktivistlerin  Türkiye’deki mali ve ekonomik güvenliği konusunda endişelere yol açmaktadır.

Share
7363 Kez Görüntülendi.