logo

trugen jacn

ÇİNLİ YAZAR:UYGURLAR İÇİN MANEVİ DEĞERLER ASLA VAZGEÇMEYECEKLERİ KIRMIZI ÇİZGİDİR !

UYGUR HALK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

ABD’de yaşayan Çin asıllı yazar  Bayan Tarese (Çince adı Hen Şu) Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurlar çok münis, ılımlı ve barışçıl bir Müslüman halktır. Ancak, onlar  için  dini ve milli değerleri asla vazgeçmeyecekleri birer kırmızı çizgidir. Onlar  inançlarından vaz geçmezler ve asla  da taviz vermezler ” dedi.

Washington merkezli  Özgür Asya radyosunun sorularını cevaplandıran Bayan Terasa  şunları ifade etti : ” Çin Komünist Partisi diktatörlüğü  işgal ettiği Uygur bölgesini günümüzde ” Üstü Açık Bir Hapishane ” ‘ye dönüştürmüştür. Doğu Türkistan’ı bugünün Açık Hava Hapishanesi/Toplama Kampı olarak tanımlamak  yanlış olmayacaktır. Çin işgal yönetimi bölgenin esas sakinleri olan Uygurları ve diğer Türk halklarını  kamplarda tutmaktadır.Onların istediği yere gittmesine ve yerleşmesine izin vermemektedir. Şimdi ise bu “Üstü Açık haishane/Toplama Kamplarında   gerginlikler ve  direnişler meydana gelmektedir. Bu  gerginlikler ve çatışmaların nedenleri  baskı ve zulme karşı  bir direniştir. Çünkü bu ülkede  insanların  istediği şekilde özgürce yaşamalarına izin verilmemekte özgürlükleri ve temel insanı hakları  Çin yönetimince gasbedilmiştir.

 

Muhibbân on Twitter: "Kur'an okuyup, dua eden Uygur Türkleri. 📍Doğu Türkistan, Kaşgar, 1984 https://t.co/7OVM95j5c9" / Twitter

Uygurların Dini ve Milli Değerleri asla  Vazgeçmeyecekleri  Kırmızı Çizgileridir. 

Çin yönetimi bölgede yaşayan Müslüman Uygurlara karşı  etnik ayırımcılığa, ve ırkı aşağılama politikası uygulamaktadır. Bu politikalar ÇKP’nin bu ülkenin işgalinden beri  sürdüregeldiği bir  uygulamadır.  Çin’in  bölgede yaşayan Uygurlara karşı  icraatları  insanlıktan uzak, kaba ve şiddet,  dayatmacı  ve zorlama yöntemlerine dayanmaktadır.  Onların dini ve milli değerlerini yaşamaları ve devam ettirmeleri  engellenmekte ve bu değerlerinden vaz geçmeye zorlamaktadır.  Bana göre Uygurların dini ve milli değerleri onların  ve asla kabul edemeyecekleri kırmızı çizgileridir. Çünkü.insanlık için bir  yüz karası ve felaket olan Kültür Devrimi(1966-1976 arası) sırasında milli ve manevi değerlerine ve dini ibadetlerine  karşı yapılan saldırıları onlar asla kabul etmemiş ve cesurca direnmişlerdir.

Tess Gerritsen Kimdir? - En Sevilen ve En Çok Satan Kitapları

Bayan Thersa( Çince adı Hen Şu) Kimdir 

1940’lı yıllarda Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi’deki ABD.Başkonsolosluğunda  görevli ABD’lı bir  beyaz dipolamat ile Çinli bir annenin  Urumçi’de  doğan kızıdır.  Bayan Teresa Annesi ile birlikte  1950-1970 yılları arasında  Doğu Türkistan’da yaşamıştır. Daha sonraki yıllarda ABD’de yaşayan Babasının yanına gelerek yerleşmiştir. ABD’ye geldikten sonra Doğu Türkistan’da gördüklerini özellikle Kültür devrimi sırasında şahit olduklarını  kaleme alarak yayınlamıştır. Ayrıca,Özgür Asya radyosu başta bir çok medya organlarına ÇKP’nin Doğu Türkistan Türklerine yönelik insanlık dışı uygulamaları hakkında  açıklamalarda bulunmuştur. En son 20 Ocak 2022’de Özgür Asya radyosuna  konuşmuştur.

Share
2605 Kez Görüntülendi.