logo

trugen jacn

CEVHER İLHAM : ÇİN’İN UYGURLARA KARŞI BASKI VE ZULMÜ ARTIK ZİRVEYE ULAŞMIŞTIR

Jewher-Ilham-20191218-EU-Saxarow.jpg

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

2014 yılından beri başkent Urumçi’deki bir Çin  Hapishanesinde çarptırıldığı ömür boyu  hapis cezasını çekmekte olan Uygurların Vicdanı  ve İnsan Hakları Savunucusu Doç. Dr.İlham Tohti’nin ABD’de yaşayan kızı Cevher  İlham ” Çin işgal yönetiminin Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurlar başta diğer Türklere yönelik  baskı,zulüm,ağır insan hakları ihlalleri ile etnik soykırım uygulamaları  insanlığın dayanabileceği son noktaya; zirveye  ulaşmıştır.” açıklamasında bulundu.

Uygurlar   Acımasız Tehdit ve  Korkunç  Baskı Altında Yayıyorlar

Özgür Asya radyosuna 20 Ocak tarihinde  konuşan  Cevher  İlham  İslam inancına sahip Uygurlar  bir birlerine,  telefonda konuşmaya başlarken ” Selamünaleyküm”  ve konuşmasını sonlandırırken  ” Allah’a İsmarladık” sözlerini kullanmaktan korktuklarını  ve çekindiklerini  belirterek şunları söyledi : ”  İşgalci Çin Komünist Yönetimi  bu dini içerikli  selamlaşma sözlerinin  yerine  ÇKP’lı Liderlere ; ” Xi Jingping’e emanat – Çin Çuvenggou’ye emanet –  ÇKP’ye emanet”   kullanmaya zorlamaktadır.  Uygurların telefon konuşmaları başta tüm teknolojiyi kullanarak  yaptıkları haberleşmelerin içerikleri  dahi nezaret altındadır. Uygurların cep telefonlarına  zorla yüklenen bir program  ile  tüm iletiler, resimler, videolar  ve  tüm haberleşmeler  Çin’in gözetim ve sansür sisteminde kayıt altına alınmaktadır. Bu durum bölgede yaşayan Uygurlar ve diğer tüm Müslüman Türkler için şantaj, tehdit ve  korkunç derecede endişe ve  korkular içinde  yaşamasına sebep olmaktadır.” dedi.

Çin işgal yönetimi Etnik Çatışmaları Körükleyerek  Uygurları Eziyor

Cevhar ilham konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı : ” Çin işgal yönetimi bölgeye sonradan demografik asimilasyon amacı ile yerleştirilen etnik Çinli göçmenlere  siyasi,  ekonomik ve sosyal ayrıcalıklar tanıyarak bölgede etnik gerginlik ve çatışma   ortamı yaratıyor. Onların  ulusal duygularını   körükleyip kışkırtarak    yarattığı gerilimler ve  gerginliklerden yararlanarak  Uygurlara baskı yapıyor ve onları etnik olarak  ezerek yok etmeye çalışıyor. Çin yönetimi küçük ve mahalli çatışmaları daha da körükleyerek  kasten  gerginlikler yaratıyor, Bu etnik çatışmaları sonuna kadar kullanarak Uygurlar başta Çinli olmayan diğer etnik gurupları  bastırmak için  gerekçe ve sebep olarak kullanıyor.” sözleri ile  tamamladı.

Share
2581 Kez Görüntülendi.