logo

trugen jacn

DR.ZENZ’DEN CHAMASH’A: AİLEN ÇİN KAMPINDA OLSA İDİ,ONLARLA DA İŞİN OLMAZ MİYDİ?

METİN AYDOĞAN: SİNCAN UYGUR, EMPERYALİZM VE ÇİN

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA AAMERKEZİ(UYHAM)

Sri Lanka asıllı ABD’li milyarder  NBA Basketbol Takımının bağlı olduğu Şirketin hissedarlarından  Chamas Pallahapatia’nin Tv.programcısı  Jason Kalanacanis’in yönettiği  15 Ocak 2022’de yapılan  bir dizi insan hakları, ekonomi, siyaset, eğlence ve toplumdaki diğer sosyal konuları tartışan bir  sohbet programında  Uygur Türkleri ile ilgili bir soruyu ” Uygurlarla Ne  İşimiz Var ? Şimdi onlarla uğraşmak şu anda benim işim değildir!” şeklindeki   sözleri  ve diğer  ifadelerine karşı tartışmalar ve  bu duyarsız sözlerine yönelik  olarak siyasetçiler, entellektüeller, sporcular  ve insan hakları aktivistlerinden yoğun  tepkiler gelmeye devam ediyor.

DR.ADRİAN ZENZ : AİLEN ÇİN TOPLAMA KAMPINDA OLSA İDİ, SENİN  ONLARLA İŞİN OLMAZ MİYDİ ?

ABD’lı  milyarder Chamash’in bu sıra dışı   vicdan ve duygu yoksunu sözlerine bir tepki de Alman asıllı   Araştırmacı ve Uygur insan hakları savunucusu  Dr.Adiran Zenz’den geldi.

Dr.Zenz twitter hesabından yaptığı açıklamada Uygurlarla ilgili sıra dışı sözler sarfeden Chamash’a : ” Senin ana Baban ve  ailen de Çin’in toplama kampında tutuklu olsa idi. onlarla da  mi işin olmayacaktı ?” sorusunu yönelterek tepki gösterdi.

Dr.Zenz,  Özgür Asya(rfa.org/Uyghur) radyosuna Chamash’in sözlerini  şöyle değerlendirdi :” 2.dünya savaşından sonra  en ağır soykırım uygulamalarına maruz kalan, kollektif   olarak Toplama kamplarına hapsedilen  bir etnik Millet/Topluluk olan ile  Uygurlara yönelik bu  ifadeleri kabul etmek asla mümkün değildir. Onları kendisine  çok uzaklarda oldukları  için değil,  sanki hiç bir şey olmamış gibi “Onlarla(Uygurlarla) ne işim var ?” sözüne  yanı duyarsızlığına  hayret ettim ve çok üzüldüm. Bu sözler  bölgede Çin tarafından Uygurlara yönelik  ağır ve geniş kapsamlı  insan hakları ihlallerinin genelleştirilmesi, onaylanması ve  sıradanlaştırılmasından  başka bir şey değildir. Bay Chamash’in bu sözleri aynı zamanda :” Biz ülkemizde  hiç bir sıkıntıya maruz kalmadan huzur içinde yaşamaktayız. Onun için Çin ile normal ticari ilişkilerimizi sürdürmemiz yeterlidir.” yolundaki bencil ve duyarsız bir düşüncenin dışa yansımasıdır. Bay Chamash hiç olmazsa benim Uygurlarla ne işim var? demekle  samimiyetini göstermiştir. Buna karşılık pratikte bu soykırım suçlarına karşı engelleme gücüne sahip bazıları  gerçekten bölgedeki  acımasız dehşeti  çok iyi bildikleri halde   bu soykırım ve insanlık dışı cinayetlerin durdurulması için hiç bir şey yapmıyorlar. Her toplum kendisini etkileyebilecek bir güce/kişiye  muhtaçtır. Bazı kişiler kendi toplumuna sonuç alabilecek tarzde  etkileyebilir .Onlarda birileri öne çıksa ve  ” Biz Çin’in Uygurların  Köle/İşçi olarak  çalıştırması sonucu elde ettiği pamuğu  almayacağız.”  derse bunun etkisi çok büyük olacaktır. Bu Sri Lankalı  Milyarder Chamash’in Uygurlar ile ilgili bu sözleri   bizim toplumda etkisi olan  kişilere gerçekten ne kadar ihtiyacımızın  olduğunu göstermiştir.” şeklinde konştu.

Milyarder Chamash  Bu Sözleri İçin Özür Dilemişti

Milyarder Chamash kendisinin Uygurlara yönelik ” Onlarla Ne  İşim Var ?” sözlerine kamu oyundan gelen yoğun tepkiler üzerine geri adım atmış ve  18 Ocak’ta Twitter hesabından bir açıklama yayınladı ve şunları söyledi: İster Çin’de ister ABD’de olsun, insan hakları sorunları hala önemlidir.”  sözleri ile  bu ifadelerinden dolayı pişman olduğunu söylemişti.

Öten yandan Warriors basketbol takımının yönetim kurulu da bir  konu ile ilgili açıklamasında : “Bay Chmash’ın   ifadeleri bizim  Uygurlar konusundaki   görüşümüzü asla temsil  edemez.” şeklinde tepkisini ortaya koydu.

ABD’den Tepkiler Çığ Gibi   

ABD Dışişleri  eski Bakanı Mike Pompeo da, “NBA gerçekten adaleti destekliyorsa, Chamas’ın görüşlerini derhal reddetmeli ve Çin Komünist Partisi’ni Uygurları bastırmakla   insan hakları ihlallerini kınamalıdır.” dedi

ABD Kongresi üyesi Tom Malinowski de Chamas’ın  bu sıra dışı Pasifizm içerikli konuşması  hakkında  şu yorum yaptı. “ABD topraklarında  yaşayan bir çok büyük Şirketlerin Yetkilileri(CEO’ları)  Çin hükümetini  Uygurlara yaptığı baskı,zulüm ve soykırım suçları  ile etnik  ayırımcı ve  eşit ve adaletsiz  uygulamalarını   eleştirmekten bıktı. ABD Kongresi Uygur Katliamından Endişeli olduğunu sürekli açıklıyor.Ama, bazı  Aç gözlü firmalar Çin’in bu etnik soykırım cinayetlerini görömeleri ve bilmelerine rağmen,çıkarları için susmayı tercih ediyor ve bu durumdan ahlaksızca yararlanmaya çalışıyor .Biz artık  duyarsızları engellemek için  tedbirler alacağız.” şeklinde konuştu.

Share
3376 Kez Görüntülendi.