UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Sri Lanka asıllı ABD’li Milyarder ve Ünlü Basketbol Kulübü NBA’deki Golden State Warriors’ın milyarder yatırımcısı ve Chamath Palihapitiya, sarfettiği  “Uygurlara ne olduğu kimsenin umurunda değil.” sözleri  üzerine   gelen yoğun tepkiler üzerine  geri adım attı ve bu sözlerini  ” Çin’in Uygur azınlık grubuna yönelik kötü uygulamalarının  kimsenin umurunda  olmadığını kastettim. ”  şeklinde düzeltti ve kendisine yönelik eleştirilere  de cevap verdi.

Chamath : Uygurlar için sarfettiğim Sözler için  “Empati Yoksunu” olarak  Eleştirildim. 

Uygurlar üzerine yaptığı bu açıklamaları  için  gelen yoğun tepkiler  üzerine sosyal medya üzerinden açıklamalar yapan Milyarder Chamath  sözlerinin yanlış aldığını belirterek şöyle konuştu : ”  Sözlerimin başında özellikle şu hususu belirtmek istiyorum. Ben  şirketimiz adına konuşmuyorum  ve görüşlerim ve sözlerim  kesinlikle organizasyonumuzun görüşlerini yansıtmamaktadır. Size çok zor ve çıplak  bir gerçeği söylüyorum. Önem verdiğim tüm  değerler benim kırmızı  çizgimin altında olduğunu söyleyebilirim. Bu haftanın podcast’ini yeniden dinlerken,  bir çok konuda empatiden yoksun olduğumu fark ettim. Bu sözlerim için haklı olarak  Empati Yoksunu olarak eleştirildim. Açık  ve net olarak söylüyorum : ” İnsan hakları ister ABD, İster Çin ve isterse başka bir yerde  olsun,   benim için insan hakları her  yerde önemlidir ve buna da yürekten inanıyorum.

https://twitter.com/chamath/status/1483228175391866881?s=20

Çin’in ,İşgalindeki Uygur Bölgesindeki  Kurduğu Toplama Kamplarında Milyonlarca Uygur Tutuklu

Araştırmacılar, Çin hükümetinin işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan ve Çinli olmayan müslüman Türk azınlıklara karşı baskı ve zulüm yapıyar  ve etnik soykırım uyguluyor. Çin işgal yönetimi ülke genelinde açtığı yüzlerce Çin tipi toplama kamplarında milyonlarca Uygur, Kazak ve diğer Müslümanları haksuz ve hukuksuz olarak gözaltında tutuyor.  2017’den beri bölgede  kitlesel  tutuklamalar yapıyor.  Uygurlara yönelik  sıkı doğum kontrolü ve zorla kısırlaştırma politikası uyguluyor.  Uzmanlar Çin’in bölgedeki Azınlık olarak tanımladığı  Türklere  yönelik bu  ve diğer uygulamalarının  bir etnik  asimilasyon kampanyasının bir parçası olduğunu  belirtiyorlar

ABD.’lı Milyarder Camath  2018  yılından ABD’li  şampiyon ünlü bir  Basketbol takımı  olan NBA’nun   bir kısım hisselerini  sahibi olduğu  Warriors adına satın almıştı. Sri Lanka asıllı milyarder Chamath’ın Twitter’de  1,5 milyon takipçisi   bulunmakta ve kendisi genellikle sosyal medyayı geleneksel finans dünyasında profesyonelce kullandığıhı söylüyor.

Kaynak : Wall Street Journal(WSJ)  Haber Bülteni