logo

trugen jacn

İLHAM TOHTI İNSİYATİFİ DR.TOHTİ’NİN 52. AD GÜNÜNDE BİR MESAJ YAYINLADI

ABD Temsilciler Meclisi Çin Komitesi, rehine almaya son verilmesi çağrısında bulunan bir bildiri yayınladı.

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Kurucu Başkanlığını Doğu Türkistan Milli Kurultayı eski Başkanı  Enver Can’in yaptığı  Almanya merkezli  İLHAM TOHTİ İNSİYATİFİ  2014’te Çin işgal yönetiminin ömür boyu hapis cezasına çarptırdığı  ve halen Urumçi’deki bir Çin Hapishanesinde tecrit halinde tutulan  Uygurların Vicdani Doç.Dr.İlham  Tohti’nin 52.yaş günü dolayisiyle bir mesaj yayınladı.

İlham Tohti İnsiyatifi   yayınladığı  mesajinda   Dr.Tohti’nin 52.doğum gününü kutlarken  Çin yönetiminin kendisini ailesi ve çocuklarının ziyaret etmesine izin vermediğini ve kendisini  tecrit etmesini kınadıklarını açıkladı. Ayrıca, kendisi hakkında Uygurların ve uluslararası toplumun  fiziksel ve zihinsel sağlığıyla ilgili endişelerinin  günden güne arttığını  bildirdi.

İlham Tohti İnsiyatifi’nin Mesaji Şöyle : 

  • Çin yönetimi Drb.Tohti’nin eşi Güzelnur Hanım ile Çocuklarına  son z5 yıldır  kendisini ziyaret ve görüşme izni vermemiştir. Eşi ve çocuklarına bir an önce  görüşme i verilmelidir.
  • Çin yönetimi  Dr.Tohti hakkında   resmi olarak nerede   ve hangi şartlarda tutulduğunu ve  sağlık durumu hakkında bilgi vermelidir.
  • Çin yönetimi   Dr.İlham Tohti’nin  eşi ve çocuklarına ziyaret yasağı uygulayarak  onu Uygurların yasal ve temel insani haklarını talep ettiği için  misilleme yapmakta ve bu suretle kendisinden intikam almaktadır. Buna ber an önce son vermelidir.
  • Uygurların Temel insani Haklarını savunan ve  bu yasal haklarını talep eden   Dr.Tohti’ye  Çin yönetiminin uyguladığını  düşündüğümüz  aşağılayıcı muamele ve  fiziki ve psikolojik işkencelere son vermelidir.Bu konuda uluslararası topluma şeffaf  olmalıdır.
  •  Uygurlar. İlham Tohti İnsiyatifi ve Uluslararası toplum, Doç.Dr.  İlham Tohti’nin  tetcrit edilmesinden ve kendisine fiziksel ve zihinsel sağlığı konusunda giderek daha fazla endişe duymaktadır. Çünkü son 5 yıldır ailesinin onu ziyaret etmesine izin verilmemiştir. Uluslararası toplumun  bu yöndeki haklı  endişelerinin bir an önce  ortadan  kaldırılması için uygun ve olumlu adımlar atılmalıdır.
  •  Çinli entellektüel  ve  “Nobel Barış Ödülü sahibi Liu Xiaobo Çin hapishanesinde hastalanınca ona  uygun tedavi  imkanı tanınmadığı için Hapishanede ölmesi ve Çin toplama kamplarında tutulan ve hastalanan  birçok Uygur’un toplama kamplarından serbest bırakılmasından kısa bir süre sonra  hayatlarını kaybetmeleri Dr.  İlham Tohti’nin akıbetiyle ilgili endişeleri artırmaktadır. Bu endişelerimizin ortadan kaldırılması için kendisine eşi ve çocuklarının bir an önce  erişimi sağlanmalıdır.

İham  Tohti İnsiyatif gurubu  26 Ekim 2021 Tarihinde Ankara’da Uygur Akademisi ile ortaklaşa ” Doğumunun 52.yıl dönümünde Dr.İlham Tohti  ve Doğu Türkistan”  konulu bir etkinlik tertip etmiş olup,  29 Ekim’de  Almanya’da yine kendisi ile ilgili bir yuvarlak masa toplantısı yapacağı  de bildirildi.

Pekin’de Merkezi Milletler Üniversitesi’nde  Hukuk ve Ekonomi dallarında Akademisyen olan İlham Tohti,  15 Ocak 2014 yılında  Pekin’deki evinde göz altına alınarak tutuklanmıştı.23 Eylul 2014’te ise  ÇKP’nin emrindeki sözde Çin Mahkemesinde “bölücülük” suçlamasıyla ömür boyu hapse mahkum edilmişti.

Dr.Tohti, tutuklamasından önceki yıllarda yasal ve barışçıl yolları kullanarak   Uygurlar ve Çinliler arasında  karşılıklı  anlayış birliğinin   sağlanması görüşünü  savunmış ve bunun yanı sıra  Çin’in  kendi anayasa ve sözde Özerk Bölge yasalarında  verildiği öne sürülen haklarının uygulamada da bölgeye  göç ettirilen yerleşik  etnik  Han Çinlileri gibi verilmesini talep etmişti. Ayrıca, o ” Yasa Bir devletin Namusudur. Kendi yasalarını çiğneyen bir devlet kendi kızına tecavüz eden bir baba  gibidir.”  çarpıcı sözleri ile Çin yönetimini eleştirmişti.

Dr.Tohti’ye tutuklanmasından bu yana  PEN   Özgür Gazetecilik Ödülü, AP. Sakharov Ödülü, Martin Annalis İnsan Hakları Ödülü ve Weimar Özgürlük Ödülü  ve Türkiye’den İsmail Gaspiralı Gazetecilik ödülü(2014) ile 2018’de Turan Yazgan Büyük Ödülü de dahil olmak üzere 10’dan fazla uluslararası ödülü verilmiş ve geçtiğimiz son 2 yılda  arka arkaya iki kez Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmiştir.

Share
291 Kez Görüntülendi.