logo

trugen jacn

BAĞIMSIZ UYGUR MAHKEMESİ ÇİN’İN SOYKIRIM SUÇLARINI BİR KEZ DÜNYA GÜNDEMİNE TAŞIDI

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM

  Eski Yoguslavya Savaş Suçları Mahkemesinin Savcısı ve Ünlü  İngiliz insan hakları avukatı  Prof.Dr.Sir  Jeffrey Nice başkanlığında İngiltere’nin başkenti Londra’da 10 Eylül Cuma günü  2.celsesi başladı. Mahkemede ifade veren Tanıklar ve mağdur yakınları ve uzmanların yeni ifadeleri  ile Çin’in Doğu Türkistan Türklerine yönelik insanlık dışı soykırım cinayetleri bir kez daha ortaya konuldu.  Çin’in Doğu Türkistan’da her biri insanlığa karşı işlenmiş  birer insanlık suçu niteliğindeki cinayetleri sebebiyle Doğu Türkistan meselesi bir kez daha dünya gündemine geldi. 
Özgür Asya Radyosu ile Bağımsız Uygur Mahkemesi  başta Dünya Uygur Kurultayı ve bir çok insan hakları Kurum ve Kuruluşları kurumsal Sosyal medya platformu geçtiğimiz 4-7 Nisan’da yapılan 1.celsede olduğu gibi 2. duruşmaları  paylaşarak   canlı olarak yayınladı. Çin işgal yönetiminin   bütün engelleme, şantaj ve tehdit çabaları insanlığın ve uluslararası toplumun  sarsılmaz vicdan ve insanlık onurunun sert  duvarına   çarparak paramparça olduğu ve boşa çıktığı görüldü.  
Uygur Mahkemesinin 2. Celsesi Londra’da başladı

  Bağımsız Uygur Mahkemesinin 2. oturumu Mahkeme Başkanı Prof.Dr. Sir y Jeffrey Nice’nin açış konuşması ile başladı. Mahkeme Başkanı Nice konuşmasında, Uygur  Mahkemesinin yapılmasındaki amaç ve hedeflerini açıkladı.

Başkan Nice şunları söyledi : ”  Bağımsız  Uygur mahkemesinin  ilk oturumu 04-07 Haziran tarihleri arasında  2.cisi ise bugün başlayacak ve 13 Eylül’ee kadar sürecektir.Bağımsız Mahkememiz Çin hükümetinin   Uygurlara yönelik insan hakları ihlallerine dair belge, bilgi ve  kanıtları toplayacak  ve değerlendirecektir.  Uygur  Mahkemesi, hiçbir maddi  çıkar  sağlama amacı taşımamaktadır.  Mahkeme Başkanı olarak ben dahil  gönüllü  7 Hukukçu ve Avukat ile Uzmandan oluşmaktadır.  Uygur Mahkemesi  tamamen tarafsız ve bağımsız olup,  herhangi bir ülke veya kuruluştan bağımsız olarak çalışmaktadır.   Mahkeme sadece  Uygurların haklarını savunan siyasi aktivistlerden biri asla  değildir.

Daha sonra konuşan Uygur Mahkemesi  Yargıçların  biri olan uluslararası insan hakları avukatı Hamid Sabi şunları ifade etti : ”  Uygur Mahkemesine  sık sık saldırılar yapılıyor. Çin bize yaptırımlar uyguladı ve telefonlarımıza  çeşitli sıradışı  mesajlar  gönderiyor ve  tehdit içeren e-postalarla  bizi korkutmaya ve yıldırmaya çalışıyor. Çin hükümetinin  resmi siber saldırganları(Hackerleri)  mahkeme öncesi  tanıklık  yapmak bahanesi  için kayıt yaptırıyormuş gibi sayfamıza saldırdı. Her zaman Çin’in baskısı altındaydık, ancak bunların hiçbiri nihai kararımızı etkilemeyecek. Uygur  Mahkemesi her zaman tarafsızlığı koruyacaktır. Çin hükümetinin kararlarımızı etkilemesine izin vermeyeceğiz. Bu, sözlerimi buradan  Çin hükümetine  çok önemli bir sinyal olması amacı ile ifade ediiyorum.” dedi. 

Mahkemenin 2.Celsesi  Başlıyor

1- Mahire Mezensov’unu ifadesi

İkinci duruşma 10 Eylül 22021 Cuma günü  Londra saatiyle 09.00’da başladı. İlk tanık olarak  Avustralya’da yaşayan   Mahire  Mezensov dinlendi. Bayan Mahire, Çin hükümeti tarafından 25 yıl hapis cezasına çarptırılan kocası Mirzat Tahir hakkında ifade verdi. Kocası Mirzat Tahir’in ilk olarak Nisan 2017’de   tutuklandığı ve daha sonra salıverildiğini belirterek : ” Eşim Mirzat Tahir  geçen yılın  Eylül ayında üçüncü kez yeniden  tutuklanarak hapsedildi ve bu yıl Nisan ayında  kendisinin 25 yıl hapis cezasına çarptırıldığı haberini aldım. söyledi. Kocam  ve diğer tüm Çinli olmayan Türk  tutuklu ve hükümlüler  (hapishanede veya kamplarda)  dini inançlarını, etnik kimliklerini, dinlerini ve kültürlerini inkar etmeye zorlandıklarını duydum. Çin yönetimi onları  dönüştürerek  Çinlileştirmeye çalışıyorlar.” şeklinde konuştu.

Mahkemeden avukatlar ve uzmanlar  Tanık Mihray Mezensov’dan    kocasının tutulduğu hapishane ve buradaki  sistem hakkında çok detaylı sorular sordular.

2. Tanık  Halmuhammed Ruzahan

2. Tanık olarak Japonya’da yaşayan  Halmuhammed  Rozahun dinlendi, Ruzahun  Çin yönetiminin, hapiste tuttuğu  ağabeyisi üzerinden kendisine şantaj yaptığını Ağabeyisinin serbest bırakılması karşılığında  Çin istihbaratına bu ülkede yaşayan Uygurlar hakkında istihbarı bilgileer vermesini istediğini ve bu konuda kendisini teehdet eettiğini anlattı.  Ruzahun Mahkemeye  ağabeyi hakkında kendisi ile telefon iletişimi kuran  Çinli yetkililere ait  görüntülü kayıtları ve tehdit içerikli baskılarını  anlatan bir  kayıdı  de delil olarak sundu ve Çin yönetiminin  kendisi gibi diasporada yaşayan tüm Uygurlar hakkında  baskı kurduğunu onları kendilerine çalışması için şantaj  yaptıklarını de ifade etti. Çin yönetimi kara elini  diasporada yaşayan  Uygurlar üzerine de  uzatarak her türlü baskıyı uyguladığını söyledi.

3.Tanik Dr.Alice Anderson

Yıllardır Uygurlar ve Çin’in onlara yönelik insan hakları ihialleri üzerinde çalışan  Uygur beşeri bilimleri araştırmacısı Dr. Alice Anderson daha sonra ifade verdi. Alice Anderson,  Uygur İnsan Hakları Projesi(UHRP)nin  hazırladığı 2020 yılı  “İdeolojik Değişim” raporunun içeriği hakkında konuştu. Rapor, Hoten’ın Karakaş  ilçesinde büyük çaplı bir  kollektif tutuklama  olayıyla ilgili  olarak Karakaş Belgeleri adı ile sızdırılmış belgelere dayanıyor.

Dr.Anderson  sözlerini şu  cümlelerle tamamladı : ”  Çin yönetimi,sadece Hoten’ın Karakaş  ilçesine bağlı Bostan köyünde 311  Uygur’u toptan  tutuklamıştır. kişi Tutuklular  arasında bir tek  Han Çinlisi yoktur.Tamamı Uygurlardır. “Çinli yetkililer ‘Uygurlar özgürdürler.” sözleri ile propaganda yapıyor. Ancak,  görünen ve gerçek şu ki,  Uygurlar asla  özgür değiller.”

4. Araştırmacı Prof.David Tubin

Dr. Alice Andarson’un  ardından Sheffield Üniversitesi’nde Doğu Asya çalışmaları Merkezi  öğretim  Üyesi  Prof.Dr. David Tobin tanık olarak ifade verdi. Prof.Tobin Çin’in Uygur bölgesindeki Türk halklarına yönelik  etnik  temelli  soykırım  uygulamaları hakkında bilgi verdi.  ÇKP Yönetiminin Doğu Türkistan’daki hukuki olmayan ve  Ülkenin kaynaklarını sömürmesi ile öne çıkan Devlet İçinde Devlet olarak tanımlanan  Çin Halk Kurtuluş Ordusunun Uygur bölgesindeki sözde  Üretim ve İnşaat Ordusunun rolünü ve  bu  yasa dışı yapılanmanın Uygur bölgesinde Uygurlara karşı nasıl baskıcı ve  zulüm  politikalar uyguladığını anlattı.

Bir 13 kişi, ayakta duran insanlar ve şunu diyen bir yazı 'UYGHUR TRIBUNAL AN' görseli olabilir

4- İnsan Hakları Atkivisti Teng Biao

Bir avukat ve insan hakları aktivisti olan  Çin asıllı  Teng Biao  tanık olarak  ifade verdi.Avukat Biao  konuşmasında Çin yönetimlerinin  tarih boyunca insan hakları ihlalleri ile  azınlıklara yönelik  baskı ve zulüm  uygulamaları hakkında konuştu. Çin yönetiminin  “Mesleki eğitim merkezleri” olarak adlandırdığı  Çin tipi toplama kamplarında tutulan insanlara  her türlü  baskı, zulüm ve işkencenin yapıldığını belirterek ”  Ancak, ÇKP yönetiminin  Uygur bölgesindeki toplama kamplarının en acımasız yerler olduğunu, buralarda  tutulan Müslüman Uygur ve diğer Türk kadınlarına   tecavüz ve cinsel istismarın yaygın olarak uygulandığını  vurguladı.

5- Uygur Aktivist Abdulhekim İdris

Yakın zamanda yayınlanan Kızıl  Cehennem  adlı kitabının yazarı  de olan  Abdulhakim İdris, Çin yönetiminin  İslam dünyasını nasıl sömürgeleştirdiği öörnekler vererek anlattı.  ÇKP yönetiminin Doğu Türkistan’da yaşayan Türklere uyguladığı insanlık dışı baskı,zulüm,etnik ayırımcılık ve zorla dönüştürme  Kadınların zorla kısırlaştırılması ve diğer cinayetlerinin  bir etnik soykırım olduğunu belirtti . Çin’in İslam ülkelerine  ekonomik yardım ve yatırımlar  yaparak Uygur meselesinde  “sessizlik Kalmaları ”  için onları satın aldığına dair örnekler vererek açıkladı.

6- Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü(HRW) Çin Bölümü Başkanı Maya Wang

Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün  Hong Kong merkezi Çin  bölümünün  Direktörü ve  araştırmacı olan Bayan Maya Wang  Çin yönetiminin Doğu Türkistan’daki insan hakları ihilallerini anlatmak üzere tanık olarak  ifade verdi.  HRW.Çin Bölümü Direktörü Wang  tanık olarak  şunları ifade etti : ”  ÇKP Yönetimi Uygur bölgesinde geniş çaplı bir izleme sistemi olan “Entegre İşletim Platformu (IJOP)”   hakkında bilgi verdi ve bu sistem aracılığı ile Uygurları sürekli izlediğini  örnekler vererek anlattı.  IJOP sisteminin özellikle Uygurlardan veri toplamak ve depolamak için kullanıldığını  söyledi. Çin hükümetinin yüksek teknolojili bir gözetleme sistemiyle Uygurların kontrolünü nasıl ele geçirdiğini ve Uygur bölgesini nasıl bir açık hava hapishanesine dönüştürdüğünü ayrıntılı olarak anlattı.

7-  China File Ddergisinin Editörü  Jessica Batke 

” Çin’in Yargı  sisteminde   her Uygur Masumiyetini  kanıtlayana kadar her Uygur ‘günahkar’ olarak kabul edilir.”

Toplantının sonunda ABD-Çin ilişkileri üzerine araştırmaları yayınlayan çevrimiçi bir dergi olan China File’ın Kıdemli Editörü Bayan Jessica Batke, Çin Komünist Partisi’nin genel yapısı hakkında ayrıntılı bir açıklama yaptı.

Çin Komünist Partisi’nin Uygur bölgesindeki üst düzey organlarında Uygur kadrolara yer  verilmediğini belirten Bakte,yönetimin tüm yüksek mevkilerine özellikle Çinliler atanıyor.  Yanı Özerk Uygur bölgesinde etnik Çinliler  hakim ve iktidarda. Bu  durum uzun süredir devam eden bir olağan bur  alışkanlıktır. Ayrıca ebeveynleri kampta tutulan çocuklar yatılı okullara götürülerek Çinliye dönüştürülüyor.  Uygur bölgesinden başka  Çin’de başka hiçbir yerde böyle bir yatılı okul yok. Bu, Uygur dilini kısıtlamayı ve Uygur çocukların sadece Çince konuşmasını sağlamayı amaçlayan bir sistemdir. Sözde ‘yoksulluğu hafifletme’ hareketi, sadece bir zorla çalıştırma biçimidir. “İnsanlar kamplara gönderiliyor ve ardından da onları işletme ve  Fabrikalarda  Köle/İşçi olarak çalıştırıyorlar.

Bağımsız Uygur Mahkemesinde yer alan Hakimler, Avukatlar,Hukukçular ve uzmanlar Uygur  tanıklar ile diğer ifade veren uzman ve Araştırmacılara  sorular sordukları görüldü.

China File editörü Jessica Batke’nin ifadesinin ardından Uygur  Bağımsız Mahkemesi Başkanı Prof.Dr.Sir Jeffrey Nice, bugünkü  celsenin  sona erdiğini belirterek oturumu kapattığını bildirdi.

Bağımsız Uygur  Mahkemesi  duruşmaları  kurumsal sayfasından ve  YouTube kanalından  canlı olarak yayınladı.

Kaynak : https://www.rfa.org/uyghur/xewerler/uyghur-tribunal-2-09102021221714.html

Share
613 Kez Görüntülendi.