logo

trugen jacn

İSTANBUL KIRIM DERNEĞİ BAŞKANI İÇTEN : 2.BİR BORALTAN ACISI YAŞAMAK İSTEMİYORUZ

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

Türkiye ve Çin Halk Cumhuriyeti arasında suçluların iadesine yönelik anlaşma, tartışılmaya devam ediyor. Doğu Türkistanlıları tedirgin eden anlaşmanın, Çin Ulusal Konseyinde oylanmasının ardından gözler Türkiye’ye çevrildi. Anlaşmanın Türkiye tarafından onaylanmaması için Türkiye Büyük Millet Meclisine birçok çevrelerden çağrılar yapılıyor. Bunların başında da Türk dünyasının temsilcileri geliyor. Kırım Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Celal İçten yaptığı açıklamada “Boraltan Köprüsü gibi acıları yaşamamak için bizim Uygur Türklerine sahip çıkmamız gerekiyor.” diye konuştu.

“BORALTAN KÖPRÜSÜ GİBİ ACILARI YAŞAMAMAK İÇİN UYGUR TÜRKLERİNE SAHİP ÇIKMALIYIZ”

İstanbul Kırım Türkleri Derneği Başkanı Celal İçten, Uygur Türklerinin Çin’e iade edilmesine tamamen karşı olduğunu belirterek, 2. Dünya Savaşı sonrasında Türkiye’ye sığınan askerlerin Sovyetler Birliğine teslim edilmesi olarak bilinen Boraltan Köprüsü olayını hatırlattı.“Türkiye, Türk dünyasının çoban yıldızıdır. Herkesin ikinci vatanıdır. Nasıl ki bizim ak topraklarımız, Uygur kardeşlerimizin de ak topraklarıdır. O nedenle, Boraltan Köprüsü gibi acıları yaşamamak için bizim onlara sahip çıkmamız gerekiyor.”

Bir Türk devletinin Uygur Türklerini Çin’e iade etmesini doğru bulmadığını söyleyen İçten, Boraltan Köprüsü olayına benzetme yapması boşuna değil. Uygur Türklerinin de benzer bir uygulamaya maruz kalabileceğini belirten İçten, “İkinci Dünya Harbinde Boraltan Köprüsü meselesi var. İkinci Dünya Harbinde esir kamplarındaki Kırım Tatarlarının Rusya’ya iadesi yaşandı. Avrupa’daki bütün tren hatları harpte çalışmaz hale geldiğinden çalışan tek hat Türkiye’de bulunuyordu. Bu nedenle Türkiye üzerinden Rusya’ya Kırım Tatar esirlerini iade ettiler. Türkiye Cumhuriyeti bu kararı gözünü kırpmadan onayladı. Boraltan Köprüsü’nden geçer geçmez orada kurşuna dizilen Kırım Tatarları var. Bu tarihi bir vakadır. Böyle acıların tekrar yaşanmasını istemiyoruz. Türkiye, Türk dünyasının çoban yıldızıdır. Herkesin ikinci vatanıdır. Nasıl ki bizim ak topraklarımız, Uygur kardeşlerimizin de ak topraklarıdır. O nedenle, Boraltan Köprüsü gibi acıları yaşamamak için bizim onlara sahip çıkmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Başkan İçten : 2. Bir Boraltan Köprüsü Acısı Yaşamak istemiyoruz

Kırım Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Celal İçten basına yaptığı açıklama ile Çin ile yapılan bu iade anlaşmasına tepki gösterdi ve görüşlerini şöyle açıkladı : ” 2017 yılında imzalanan anlaşma Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonunda şu an için onaylanmadı. Çin hükumeti verdiği tek taraflı kararla bunu onayladı.“Türkiye, Türk dünyasının çoban yıldızıdır. Herkesin ikinci vatanıdır. Nasıl ki bizim ak topraklarımız, Uygur kardeşlerimizin de ak topraklarıdır. O nedenle, Boraltan Köprüsü gibi acıları yaşamamak için bizim onlara sahip çıkmamız gerekiyor.Bir Türk devletinin Uygur Türklerini Çin’e iade etmesini doğru bulmuyoruz. Boraltan Köprüsü olayına benzetme yapması boşuna değil. Uygur Türklerinin de benzer bir uygulamaya maruz kalabileceği ihtimalını göz ardı etmemek gerekir. İkinci Dünya Harbinde Boraltan Köprüsü meselesi var. İkinci Dünya Harbinde esir kamplarındaki Kırım Tatarlarının Rusya’ya iadesi yaşandı. Avrupa’daki bütün tren hatları harpte çalışmaz hale geldiğinden çalışan tek hat Türkiye’de bulunuyordu. Bu nedenle Türkiye üzerinden Rusya’ya Kırım Tatar esirlerini iade ettiler. Türkiye Cumhuriyeti bu kararı gözünü kırpmadan onayladı. Boraltan Köprüsü’nden geçer geçmez orada kurşuna dizilen Kırım Tatarları var. Bu tarihi bir vakadır. Böyle acıların tekrar yaşanmasını istemiyoruz. Türkiye, Türk dünyasının çoban yıldızıdır. Herkesin ikinci vatanıdır. Nasıl ki bizim ak topraklarımız, Uygur kardeşlerimizin de ak topraklarıdır. O nedenle, Boraltan Köprüsü gibi acıları yaşamamak için bizim onlara sahip çıkmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak : https://qha.com.tr/haberler/diaspora/celal-icten-den-cin-ile-anlasmaya-tepki-boraltan-koprusu-gibi-acilari-yasamak-istemiyoruz/291385/

Share
439 Kez Görüntülendi.