logo

trugen jacn
22 Ekim 2019

UYGUR TÜRKLERİNİN DRAMI….

Milliyet gazetesi yazarı Yaman Törüner resimleri ile ilgili görsel sonucu

Yaman TÖRÜNER

Birçok uluslararası kaynak, Çin’in Uygur Türklerinin yaşadığı ve Çin’in “Xinjiang” adı ile tanımladığı bölgedeki çalışma – Toplama kamplarını; 21 yüzyıldaki ilk “Soykırım Kampı” olarak görüyor. Çin Devleti, bu kamplardan Uygur Türklerinin “dinlerini bırakmış ve komünist partiye sadık birer birey” olarak çıkmasını öngörüyor. Uygurların yaşadığı bölgeler, yüksek duvarlarla çevrili kamplar haline getirilmiş durumda.

The New York Times’ın iddiasına göre, devletlerin hiç biri Çin’le arasını bozmamak amacıyla, Uygurlar üzerinde uygulanan “yok etme politikası”na karşı çıkmıyor. Bu konuda, Birleşmiş Milletler’de başlatılması hazırlanan görüşmeleri, Çin sürekli baltaladı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda, iki hafta önce ABD Başkanı Trump’ın himayelerinde başlatılan “Din Özgürlüğü Paneli”nde Uygurlara değinilmedi. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Çin’deki Hıristiyanların durumunu sorguladı ama Müslümanların durumuna hiç değinmedi.

Engellemeler

Çin, bu kampların sayısının azaltmaya başlandığı yolunda haberler yayınladı. Kampların terörizme karşı kurulduğu söylemi dile getirilse de, bu kamplara bağlı olarak oluşan terörist bir olay yok.

Bu yaz Cenevre’de yapılan Batılı ülkeler ve Japonya’nın katıldığı Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nde, Çin’in Uygur Kampları’nı kapatması yolunda bir karar alındı. Ancak, hiçbir ülke bu konuda liderlik yapmak istemeyince konu çürümeye bırakıldı.

Anlaşılan, Çin bu konuda uluslar arası dünyanın ses çıkarmasını istemiyor ve bu amaçla kendine bağlı yayın organları kullanarak sorunun üstünü örtmek istiyor.

Güvenlik Konseyi

Geçen yılki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Toplantısı’nda, Suriye’deki “İnsan Hakları” konusundaki tartışmayı Çin engelledi. Engellemenin başlıca amacı, konunun Xinjiang’taki Uygur Kamplarına gelmesinin engellenmesi idi.

Ivory Coast(Fildişi Sahili) Devleti de, Suriye’deki insan hakları ihlali konulu iddiasını geri çekti ve bu konuda Çin’den baskı gördüğünü açıkladı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komisyonu Başkanı Zeid Ra’od al Hussein, yedi yıldan beri Uygurların çok büyük baskı altında yaşadığını ve bir gün bunun masaya geleceğini ifade ediyor.

Geçen yıl Çin, Türkiye’ye enerji ve ulaşım sektöründe kullanılmak üzere 3.6 milyar Dolar kredi vermişti. Temmuz ayında, Cumhurbaşkanımızın Çin’e yaptığı ziyarette, bu ve çeşitli sorunlar konuşuldu.

Çin – ABD ticaret görüşmelerinde ise, Uygur kampları hiç bir zaman gündeme getirilmedi.

KAYNAK : http://www.milliyet.com.tr/yazarlar/yaman-toruner/uygur-turklerinin-drami-6048173?fbclid=Iw

Etiketler: » » » » » » » » » »
Share
867 Kez Görüntülendi.