logo

trugen jacn
25 Eylül 2019

UYGUR TÜRKÜ MÜLTECİLER İÇİN ÖZGÜRLÜĞÜN BEDELİ AİLELERİNİ KAYBETMEKTİR

Türkiye'de yaşayan Uygur bir mülteci olan 35 yaşındaki Abdullah Rasul, Çin'deki ailesiyle çok az teması olduğunu ve babasının öldüğünü öğrenmesinin üç ay sürdüğünü söylüyor (AFP Photo / BULENT KILIC)

Türkiye’de yaşayan Uygur bir mülteci olan 35 yaşındaki Abdullah Resul Çin’deki ailesiyle çok az teması olduğunu, babasının öldüğünü üç ay öğrendiğini söylüyor.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Türkiye’de yaşayan Uygur bir mülteci olan 35 yaşındaki Abdullah Rasul, Çin’deki ailesiyle çok az teması olduğunu ve babasının öldüğünü üç ay sonra öğrendiğini (AFP Photo / BULENT KILIC)

Abdullah Rasul, Çin’deki ailesiyle o kadar az iletişim kurdu ki, babasının öldüğünü öğrenmesi üç ay sürdü.

Çin’in kuzeybatısındaki Uygur bölgesinden gelen diğer Uygur mültecilerinde olduğu gibi, şu anda İstanbul’da yaşayan 35 yaşındaki Rasul, akrabalarıyla temasa geçmesinin , ülkesinde yaşayan ailesi ve yakınlarının daha fazla inceleme altına alınması veya daha da kötü muameler ile karşılaşması ile sonuçlanabileceğini söylüyor.

Sınırlı iletişim kanalları üzerinden almayı başardığı haber parçacıkları dehşet verici.

Facebook Çin’de engellendi ve akrabalar, WhatsApp gibi diğer uygulamaları kullanırken yakalanırlarsa hapse atılıyorlar.Bu durum de kendilerini korkutuyorlar.

AFP’ye, konuşan Resul, ” Ailemden en son aldığım haber Mayıs 2018’de oldu. Annem, iki kız kardeşim ve ağabeyimin hepsinin yeniden eğitim kampına gönderildiği söylendi” dedi.

Aynı zamanda, Turfan şehir merkezinde yaşlı bir köylü olan babasınının, yerel makamlar tarafından sorgulanmasından kısa bir süre sonra öldüğü söylenmiş.

“Diğer erkek ve kız kardeşlerim hakkında haberim yok.”

Son yıllarda Çin, kuzeybatı Uygur (Doğu Türkistan) bölgesindeki çoğunlukla Müslüman ve Türk dili konuşan bir azınlık olan Uygur halkına ağır baskı ve zulüm uyguluyor.

İnsan Hakları grupları ve uzmanlar, sıkı kontrol edilen bölgedeki kamplarda bir milyondan fazla Uygurlar başta olmak üzere diğer Müslüman Türk etnik azınlıkların tutulduklarını belirtiyorlar.

Çin yönetimi bu kampların gündeme gelmesinin başlangıcında kampların varlıklarını inkar etti, Daha sonra ise bölgedeki dini aşırılıkçılık ve terörizme karşı koymak için gerekli bir önlem olarak “mesleki eğitim merkezleri” olarak adlandırdığı kampları kuruduğunu savunuyor.

Görüntünün olası içeriği: 4 kişi, yazı

Doğu Türkistanlıların tek Sığınağı Türkiye
Resul’un hikâyesi, Çin’in baskı ve zulmünden kurtulmak için her türlü tehlikeyi göze alarak yurt dışına kaçmayı başaran Uygur Türklerinin tek sığındığı ve onları kabul eden tek ülke Türkiye olmuştur. Resul’un hikayesi Türkiye’ye sığınan on binlerce Uygur’un başına gelen sıkıntı ve zorlukların bir özeti olmaktadır.

Ülkesinde ithalat ve ihracat üzerinde faaliyet gösteren bir iş adamı olan Resul, AFP’ muhabirine Mayıs 2017’de babasından aldığı son video mesajını gösterdi.

Video mesajda babası Oğluna her şeyin yolunda olduğunu söyledi ancak, daha sonra üzgün ama gergin bir şekilde etrafa bakınarak mesaji sonlandırdı.

Resul : Yerel Yönetim Babamı Çay İçmek İçin Çağırdı ancak, Babam dönerken Babam Vefat etti

“Toplantıdan sonra babam hükümet ofisinden çıktı . Yolun aşağısında birkaç yüz metre sonra aniden düşerek vefat etti.”

AFP.Muhabirinin Uygur Bölgesel yönetimi ve Çin Dışişileri Bakanlığına bu
konu ile ilgili baş vursu cevapsız kaldı

Kaynak : https://news.yahoo.com/uighur-refugees-freedom-means-losing-family-045434849.html?soc_src=hl-viewer&soc_trk=fb

.


Etiketler: » » » » » » » »
Share
625 Kez Görüntülendi.