logo

trugen jacn

UYGHUR MUSLİM LİVESMATTER=UYGUR MÜSLÜMANLARIN DA HAYATI DEĞERLİDİR !

Kemal Sunal tartışması... Ali Sunal'dan Cemile Bayraktar'a yanıt | Gündem  Haberleri

Cemile BAYRAKTAR

Amerika’da ve dünyanın birçok yerinde, George Floyd’un polis tarafından öldürülmesine yönelik protesto gösterileri ilk günlerdeki kadar aktif olmasa da devam ediyor. Sadece siyahların değil, ayrımcılığa ve ırkçılığa maruz kalanların katıldığı bu eylemlerde birçok sivil, sivil toplum kuruluşu ve insan hakları örgütleri faaliyet gösteriyor, bazen siyasi isimlerden de destek geliyor.

Amerika, her ne kadar göçmenlerden oluşan bir ülke olsa bile yerlilerin topraklarını işgal ederek kurulduğu için içkin bir ırkçılığa sahip. Bu ırkçılık dönemine göre Kızılderililere, dönemine göre siyahilere, dönemine göre Müslümanlara karşı kullanılıyor. Siyahilere yönelik ırkçılık devam ederken 11 Eylül öncesi başlatılan İslam ve Müslüman karşıtlığı politikaları, 11 Eylül döneminde zirve noktasına gelmekle birlikte halen devam ediyor.

Irkçı ÇKP yönetiminin Uygurlara Zulmü

11 Eylül sonrası artan Müslümanlara yönelik ırkçılık sadece ABD sınırları içinde kalmadı; küresel ölçekte Müslümanlar ırkçılık, ayrımcılık, nefrete dayalı saldırı, fişleme, yerinden etme, terörist muamelesi görme gibi haksızlıklara maruz kaldı. Doğu Türkistanlıları, ekonomik nedenlerden dolayı peyderpey ortadan kaldırmayı isteyen Çin yönetimi, 11 Eylül’ü fırsat bilerek katı ırkçı politikalarını meşrulaştırmaya çalıştı, bugün de bu politikalara devam ediyor.

Çin’in Doğu Türkistanlılara yönelik kötü muamelesini biliyor olmama rağmen, yaklaşık 5-6 yıl önce Türkiye’de yaşayan Doğu Türkistanlı biriyle yaptığım röportaj sırasında meselenin bildiğimden daha vahim olduğunu görmüştüm. Kendisi, ismi dahil kendisiyle ilgili bilgilerin paylaşılmasını istemiyordu, Çin istihbaratının Türkiye’de faaliyet gösterebilecek kadar ileri gidebileceğinden ve halen Doğu Türkistan’da olan akrabalarının başına kötü şeyler gelmesinden endişe ediyordu.

Independent Türkçe muhabiri Cihat Arpacık yaklaşık iki hafta önce “Türkiye’deki Uygur Türklerine Çin Takibi” başlıklı bir haber yaptı. Habere göre, Çin vatandaşı olan bir Uygur Türkü’nün kendisini Türkiye’de ziyaret eden annesi Çin’e döndüğünden bu yana kendisinden haber alınamıyor. Ankara’da bir hastane yapmayı planlayan iki Uygur Türkü işadamının mal varlıklarına Çin tarafından el konuldu. Ayrıca Çin, Uygur Türkü gençleri yakınlarını tutuklayarak, gençleri Çin istihbaratı için çalışmaya zorluyor. Maalesef Çin, bununla da kalmıyor birçok Uygur Türkü’nü adım adım takip ediyor. Dahası gerçek olup olmadığı belli olmayan ithamlarla insanlara terörist damgası vurarak iadelerini talep ediyor.

Çin’de Uygur Türkleri, Çin’in “meslek edindirme kursu” dediği toplama kamplarında her tür insanlık dışı uygulamaya maruz kalıyor. Bu kamplarda ölümle tehditten, tecavüze kadar birçok insanlık dışı uygulama yapılıyor. Birleşmiş Milletler raporlarına göre Çin, bu kamplarda 1 milyondan fazla Uygur’u zorla tutuyor.

Black Lives Matter, ABD’de yaşayan siyahilere yönelik çok uzun süredir devam eden ırkçılığa karşı oluşturulmuş bir sivil hareket. Bu sivil hareketten rol kapma niyetiyle değil aksine hem kendilerine destek olmak hem de ırkçılığın her türüyle mücadele etmek amacıyla bazen “Muslim Lives Matter” sloganlarıyla da karşılaşıyoruz. Bazen ekonomik, bazen siyasi, bazen sosyal nedenlerle göçmenlere, azınlıklara, yabancı görülenlere, beyaz olmayanlara, Uygurlar gibi asimile olmayanlara, Müslümanlara, Filistinlilere, Arakanlı Müslümanlara, Hintli Müslümanlara en ağır insan hakları ihlallerinin yapıldığını görüyoruz. Ve hayatlarımızın/hayatlarının önemli olduğunu hatırlatmak zorunda kalıyoruz. Ancak hayatların önemli olduğunu söylemek gibi en temel haklarımızdan mahrum bırakılıyoruz. NBC News’in haberine göre “Black Lives Matter” eylemlerinin Miami ayağında, başörtülü bir kadın heykellere sprey sıktığı için tutuklandı ve başörtüsüz şekilde fotoğraf çekilmeye zorlandı.

Uygurlar, Çin’de toplama kamplarında tutulurken, Türkiye’ye gelebilmiş olanlar Türkiye gibi bir ülkede Çin takibine maruz kalabiliyor.  Myanmar’da Arakanlı Müslümanlara yapılan soykırımın ortağına Nobel Barış Ödülü verilebiliyor. Haliyle eş anlı olarak, tekrara düşmek pahasına yine yine zikretmek zorunda kalıyoruz;

Black Lives Matter! Muslim Lives Matter!

Kaynak : https://turkish.aawsat.com/home/article/2345891/cemile-bayraktar/muslim-lives-matter

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
471 Kez Görüntülendi.