logo

trugen jacn
17 Ağustos 2014
Genel

ERDOĞAN’DAN PEKİN’E DOĞU TÜRKİSTAN SÖZÜ ..

Ruşen ÇAKIR/Pekin
AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çin gezisinin ilk gününe Irak sorunu, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler ve Sincan bölgesindeki Uygur Türkler’inin ayrılıkçı hareketleri damgasını vurdu. Çin Başbakanı Zhu Rongji, Erdoğan’la yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında bir Türk gazetecinin sorusunu yanıtlarken, Türkiye’nin barış için en sona ana kadar gayret sarfetme politikasını desteklediklerini belirtti. Tıpkı Türkiye gibi, BM silah denetçilerinin raporu ve Güvenlik Konseyi kararı olmadan Irak’a askeri müdahaleye karşı olduklarınının altını çizen Zhu, BM Güvenlik Konseyi üyesi bir ülkenin başbakanı olarak Saddam Hüseyin’den “hiçbir şart öne sürmeksizin” BM ile işbirliği yapmasını istedi.

Mesaj değil selam
“Barış yolunda ben ve Başbakanımız elinden gelen çabayı gösteriyoruz” diyen Erdoğan ise Abdullah Gül’ün ziyaret ettiği beş Ortadoğu ülkesinin tümünün BM kararlarını beklemekten yana olduğunu hatırlattı. AKP lideri, Çin yolunda gazetecilerle uçakta yaptığı sohbette de BM denetçilerinin bir yıl daha ek süre istediklerini hatırlatıp bunun bölgede yeni gelişmelere kapı aralayabileceğim de ileri sürmüştü. Erdoğan bir soru üzerine de, Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen’in Saddam Hüseyin’den kendisine “mesaj değil selam’ getirdiğini ve “hassasiyetleri için şükranlarını ilettiğini” söylemişti.

8 milyon Uygur var
Geziye Devlet Bakanları Ali Babacan ve Kürşat Tüzmen, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Turizm Bakanı Güldal Akşit’le çıkan AKP lideri görüşmelerde ağırlığın ekonomide olacağını belirtmişti. Erdoğan-Zhu görüşmesinde Kars-Tiflis demiryolunun yapımı, 2008 Pekin olimpiyatlarının müteahhitlik işleri için Türk işadamlarına imkan sağlanması, enerji, ulaştırma ve haberleşmede işbirliği ve Çin’in GAP’a yönelik yatırımları gibi konular ele alındı. Bu arada Çin’in en öncelikli sorunlarından olan Doğu Türkistan da masaya yatırıldı. Bilindiği gibi Çin’in batısındaki Sincan Özerk Bölgesi’nde Sünni Müslüman 8 milyon Uygur Türkü yaşıyor. Uygur Türkleri arasında Pekin yönetiminin “Çinlileştirme” politikasına yönelik yoğun bir tepki var. Orta Asya’daki Türk cumhuriyetlerinin bağımsızlığını kazanmasıyla buralardaki soydaşlarıyla da irtibata geçen Sincan Türkleri’nin örgütlenmesi Pekin’i iyice rahatsız etti. Özellikle 1996’dan itibaren bu harekette milliyetçi eğilimi yerine islamcılığın baskın bir hal almasıyla Çin yönetiminin tedirginliği arttı.

Terörün dini olmaz
Çok sayıda Uygur asıllının yaşadığı ve Pekin’in “terörist” olarak gördüğü “Doğu Türkistan Milli Kurultayı” gibi kuruluşların faaliyet gösterdiği Türkiye de bu tartışmadan payını alıyor. Geçen yıl Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli Sincan’ı gezmiş ve Çin politikasına aykırı bir davranış sergilememişti. Bu sefer de AKP lideri, Çin Başbakanı ile katıldığı basın toplantısında “Çin’in toprak bütünlüğü konusunda tereddütümüz yok, saygımız var. Terörün dini, milleti, etnik kökeni olmaz. Terörizme karşı ortak mücadele etmeliyiz” diyerek konuyu ilk dile getiren oldu. Zhu ise “Son olarak şunu söylemek istiyorum. Bu ziyaret bizim için gerçekten çok önemli. Çünkü Türk hükümeti bir kez daha Çin aleyhtarı faaliyetlere izin vermeyeceğini, Doğu Türkistan Milli Kurultayı’nın topraklarında üslenmesine izin vermeyeceğim teyit etmiştir. Bu çok memnuniyet verici bir husustur” dedi.

© 2014 – Ruşen Çakır

Kaynak  : http://www.rusencakir.com/Erdogandan-Pekine-Dogu-Turkistan-sozu/130

Etiketler: » » »
Share
1263 Kez Görüntülendi.