logo

trugen jacn
25 Kasım 2014

İSTANBUL’DA ” ÖTÜKEN’DEN- İSTANBUL’A 1290. YILINDA TÜRKÇE” SEMPOZYUMU …

 Aralık ayının ilk günlerinde İstanbul’da düzenlenecek olan “Türkçe’nin 1290 Yılı (720-2010) Sempozyumu”na dünyanın meşhur Türkologları katılacaklar.

Türk lisanı ve kültürü alanında büyük çaplı toplantılardan biri olan “Ötüken’den İstanbul’a Türkçenin 1290 Yılı (720-2010) Sempozyumu” 3-4 Aralık tarihlerinde İstanbul Ali Emirî Efendi Kültür Merkezi’nde, 5 Aralık tarihinde ise Yıldız Teknik Üniversitesi Oditoryumu’nda düzenlenecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından organize edilen Türkçe’nin tarihî gelişiminin konuşulacağı ve bu konuda araştırma yapan çeşitli ülkelerden pek çok akademisyenin katılacağı sempozyum, Moğolistan’daki Eski Türk Yazıtları üzerine bugüne kadar yapılan tarih, arkeoloji ve dilbilimi çalışmaları ağırlıklı olacak.

Bu seneki toplantıda ilk defa; Eski Türk Kağanlığı dönemine ait Çince kaynakları taramış olan Çinli, Koreli, Japon tarihçiler; Türk ve Uygur Kağanlığı dönemine ait Eski İran dilleri uzmanları, Japonya ve İngiltere’den konunun mütehassısları; eski Türk dili ve arkeolojisi üzerinde çalışan Kazak, Kırgız, Uygur, Rus, Alman ve Çek uzmanlar; Hun ve Moğol tarihi, dili ve bunların eski Türklerle bağını araştıran uzmanlar biraraya gelecekler.

Sempozyumda hem Türk tarihi hem de Türklere komşu olan İran ve Çin halklarının tarihi, Türklerle ilgili bugüne ulaşmış kayıtlar, eski Türk yazısıyla yazılmış yazıtlara ait konular teferruatıyla ele alınacak.

Ayrıca toplantı sırasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi desteğiyle hazırlanan ve Hüseyin N. Orkun’dan (1936) bu yana ilk kez, Moğolistan, Kırgızistan, Yenisey, Miran-Turfan bölgelerinde taşa ve kâğıda (yazıtlar) eski Türkçeyle yazılmış metinlerin fotoğraflı tercümeleri de sunulacak.

Sempozyumda, Türklerin ve Türkçe’nin Ötüken’den İstanbul’a yolculuğu da vurgulanırken, İstanbul’un Ötüken ile bağlantısının MS 732 yılında başladığına, Türk Prensi Kül Tegin’in cenazesine 732 yılında, İstanbul’dan gelen temsilcilere de değinilecek.

Katılımcılar ve ülkeleri

Türkiye: Hatice Şirin, Erhan Aydın, Cengiz Alyılmaz, Osman Mert, Mehmet Ölmez, Ahmet Taşağıl, Osman F. Sertkaya, Mustafa Sinan Kaçalin, Ayşe Melek Özyetgin, Şükrü Haluk Akalın.
Japonya: Yoshida Yutaka, Takashi Osawa, Tosio Hayasi, Aydar Mirkamal,
Çin: Erkin Arız, Xin Luo, Zhang Tieshan, Erkin Awgalı,
Doğu Türkistan (Ürümçi): Abdubesir Şüküri, Arslan Abdullah,
Kore: Yong-Song Li, Jaehun Jeong,
Almanya: Claus Schönig, Peter Zieme, Jens Wilkens, İrina Nevskaya, Marcel Erdal
ABD: Sören Stark, A. Vovin,
Rusya: D. Nasilov, L. Tuguşeva, Larisa Tıbıkova, İgor Kormuşin
Kazakistan: Ayman Dosımbayeva, S. Harcavbayev,
Kırgızistan: Nurdun Useyev, Risbek Alimov, Kadırali Konkobayev,
Moğolistan: Ts. Battulga, L. Bold,
Özbekistan: Gaybullah Babayar, M. İshaqov,
Fransa: Etienne de la Vaissiere,
Finlandiya: Volker Rybatzki,
İngiltere: N. Sims-Williams,
Macaristan: M. Dobrovits,
Çek Cumhuriyeti: Lucie Şmahelova,
Kıbrıs: Marcel Erdal

Program:

3 Aralık Cuma günü: Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi (Fatih) 09.30’da açılış konuşmalarıyla başlayacak. Saat 18.00’e kadar 3 oturum yapılacak.

İkinci gün: 4 Aralık Cumartesi günü yine Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde devam edecek sempozyum sabah saat 09.00’da başlayacak, saat 18.15’e kadar 4 oturum gerçekleştirilecek.

Üçüncü ve son gün: Beşiktaş’daki Yıldız Teknik Üniversitesi Oditoryumu’nda yapılacak sempozyum saat 09.00’da başlayacak 18.30’a kadar 4 oturum yapılacak.

KAYNAK  : http://www.dunyabulteni.net/haberler/314914/ortaasyadan-bugune-turkce

Etiketler: » » » »
Share
1485 Kez Görüntülendi.