logo

trugen jacn

ÇİN’İN UYGUR BÖLGESİNDEKİ TOPLAMA KAMPLARI ÇİNVEBASI SALGINI İÇİN ” İDEAL”ORTAMDIR

İtalya merkezli Bitter Şinter(Acı Kış) adlı haber sitesine konuşan eski bir Çin Nazi Kampı tutuklusu ile bu toplama kamplarında aracılığıyla dönüşüm sürecinde ölenlerin yakınları  Çin’in bu Nazi Kamplarında geçen hayatları  ile dehşet verici deneyimlerini paylaşılar .

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

İnsan hakları savunucuları ile Çin toplama kamplarından bir şekilde kurtulmayı başaran mağdurlar ile bu Kamplarda hapiste iken hayatlarını kaybedenlerin yakınları Uygur bölgesindeki Çin’in “Eğitim Merkezleri” olarak adlandırdıkları Toplama kamplarında tutulan milyorlarca tutuklunun bu kamplarda sağlıksız ve uygur olmayan şartlarda tutulduklarını bu nedenle bu insanların Çinvebası Corid-19 illetine yakalanma tehlikesinin çok yüksek olduğunu ve bu durumdan çok endişe ettiklerini açıkladılar. Çinvebası coronavirüs yayılması  tehlikesi karşısında bu kamplarda yeterli ve  uygun hiçbir tıbbi bakım ve önleyici tedbirlerin olmadığını belirterek ” Bu toplama kamplarında zorla tutulan bu Müslüman Türkler sağlıksız koşullarda tutuluyor ve her an bu kamplarda tutulanlara toplu şekilde Çirvebası Corid-19 illetine yakalanma rıstı ile karşı karşıya bulunmaktadır.” açıklamasında bulundular.

Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) Kamplarda Araştırma Yapmalı ve Gerekli Tedbirleri almalı

Diasporada yaşayan Uygurlar   bu endişe verici durumun araştırılması ve gerekli tedbirler konusunda Dünya Sağlık Örgütü’ne başvurdular ve uluslararası toplumdan Çin’in gözaltında tuttuğu Müslüman Uygur,Kazak ve diğer Türk azınlıkları bir an önce serbest bırakması için Çin’e baskı yapmasını talep ettiler. istediler. 

Çin yönetimi Bu İddiaları Reddediyor.

Çin yönetimi ise, Diaspora uygurlarının bu kaygılarını tümden reddediyor ve Çin’in bölgedeki ve diğer politikalarına “İftira Atmak” olduğu öne sürüyor. Ancak, korkunç kamplarda ve aile üyelerinde zaman geçirenler aksini kanıtlıyor: tutukluların bulaşıcı hastalıklara yakalanma riski yüksek.

Tanıklar İse Durum İçin Korkunç İfadesini kullanıyor

Bu kamplardan birinde bir süre kalan eski bir tutuklu,  alıkonulduktan altı ay sonra rahatsızlandığını ve götürüldüğü Sağlık Kuruluşna kendisine tüberküloz teşhisi konduğunu ,bu nedenle erken serbest bırakıldığını , ancak hala evinde gözetim altında tutulduğunu ifade ediyor. Kamp mağdurunun ifadesi şöyle ; “Kamptan ayrıldığımda, hücremizdeki diğer iki adama tüberküloz teşhisi kondu. Başlangıçta herhangi bir belirti göstermediler, ancak bir süre sonra ateşleri yükseldi ve öksürmeye başladılar. Hastalığın diğer mahkumlara bulaşmasını ve onların da enfekte olmamalarını önlemek gözetim altında tutmak şartı ile serbest kalmalarına izin verdiler.

Kampların durumu hakkında de konuşan eski korkunç durumu şöyle anlattı ; ” 15 kişi yaklaşık 30 metrekare büyüklüğünde bir hücreyi paylaşmak zorunda kaldık Yiyecek olarak hergün hiç bir besleyici değeri olmayan buharda pişirilmiş ekmekler verilirdi. Ek olarak da günde üç öğün yemek için kaynatılmış Çin lahanası çorbası verilirdi. Bir keresinde, kamp doktorunun, Kamp yetkilisine tutukluların yetersiz beslendiğinden ve bu nedenle bunların fiziki olarak zayıf duruma düşebilecekleri yolunda şikayetine kulak misafiri oldum. Açlık, sürekli korku içinde yaşamak, fiziksel ve zihinsel istismar, uygun tıbbi bakımdan yoksun ve diğer faktörlerin çoğu tutukluların sağlığı üzerinde olumsuz etkiler meydana getiriyordu. Tutukluların birçoğu çok kilo vererek zayıf düştü ve bağışıklık sistemleri zayıfladı. Bütün bunlar onları bulaşıcı hastalıklara karşı duyarlı hale getirdi.

Babam esaret altında öldü ve bir mezarı bile yok

Hotan vilayetinden 2018 yılında Toplama kamplarından birinde pnömoniden ölen bir imamın oğlu, “Babam götürüldüğünde iyi durumdaydı, ancak kampta hastalandı,” dedi. ve yetkililer oğluna sorun çıkarırsa gözaltına almakla tehdit ettiler. “,” dedi

Sincan’ın başkenti Urumçi’den bir adam, Acı Kış’a , eskiden yaşlılar için bir ev olan eğitim kampında bir dönüşüm fotoğrafı verdi. Çoğunlukla Uygur ve Hui kadınları, ışık ve hava için bırakılan sadece küçük açıklıkları, bir kitabın büyüklüğü olan tuğla pencereli hücrelerde tutulur.

Tüm büyük pencereler, eğitim kampı içinde dönüşüm olarak kullanılan evde yıkılmıştır.
Tüm büyük pencereler, eğitim kampı aracılığıyla dönüşüm olarak kullanılan evde yıkılmıştır.

Stajyer kadınların tıbbi bakıma erişimi yoktur ve özellikle hasta olanlara zararlı olan gardiyanlar tarafından kötü muamele görür ve dövülürler. Bazen ölümcül sonuçlarla.

56 yaşındaki kocası imam olan bir kadın, uygun tıbbi bakım verilmediği için öldüğü bir kadın, “Kocamın kronik bir mide sorunu vardı, kampta yemek yiyip uyuyamadı” dedi. “Bir düzineden fazla Müslüman hava sirkülasyonu zayıf olan küçük bir hücrede gözaltına alındı. Zamanında tedavi alamadı. ”

Kadın, bir yıldan fazla bir süredir eğitim kampındaki dönüşümden sonra, kocasının durumunun keskin bir şekilde kötüleştiğini ekledi. Ziyaretlerinden biri sırasında, kocası ona daha kötü hissettiğini, yemek yiyemediğini söyledi. Karısı derhal kamp idaresine yaklaştı ve eşini tedavi için serbest bırakmaya yalvardı, ama göz ardı edildi.

Ailenin arkadaşlarından biri “İyi bir insandı” diye yorumladı. “Dua etmekte ve ibadet etmede suç nedir? ÇKP hayatlarını mahvetti. ”

Kaynak : https://bitterwinter.org/xinjiangs-camps-are-ideal-settings-for-infections-to-spread/?fbclid(Haber : Li Benbo)

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
571 Kez Görüntülendi.