logo

trugen jacn

ÇİN’DEN KAMPLARDAKİ YAKINLARI ÜZERİNDEN UYGUR GAZETECİLERE HABER YAPMAMASI İÇİN ŞANTAJ!

gÜLÇEHRE hOCA RESİMLERİ ile ilgili görsel sonucu

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

ABD’nin başkenti Washington’dan yayın yapan rfa.org (Özgür Asya Radyosu Amerika’da hükümeti tarafından finanse edilen bir radyo istasyonudur. Bu radyo Uygur bölgesinde Çin’in esaretinde yaşayan Müslüman Azınlık insanların dramatik durumlarını ve onların korku,endişe ve sorunlarının açığa vurulmasında ve duyurulmasında hayati bir rol oynayan bir yayın kuruluşudur.
Bu radyo’da gazeteci olarak çalışan Gülçehre Hoca yıllar önce ABD’ye göç eden ve ABD.vatandaşı olan bir Uygur gazeteci. Her gün ülkesinde olup bitenler hakkında araştırmalar yaparak yazdığı haberleri kendi sesi ile duyuruyor. Onun Urumçi’de yaşayan 70’lı yaşlarındaki anne ve babası dahil ailesinin 25 üyesi, Ocak 2018 yılında tarihinde Çin polisince tutuklanarak hapsedildi. Bunun yegane sebebi ise, Kızları ve Kardeşleri Gülçehre Hoca’nın yaptığı radyo gazeteciliği olduğu bizzat Çin yönetimince ifade edildiğini söylüyor.Adı geçen radyo ( rfa.org) bir   süre önce 22 milyon insanının yarısını oluşturan Müslüman bir etnik grup olan Uygurların içinde bulundukları dramatik durum ile insani kriz meselesinin yanında Gülçehre Hoca’nın tutuklu bulunan Ana baba ve diğer yakınlarının durumuna gündeme taşıyarak ABD.yönetimine iletti. ABD.hükümeti bunu Çin yönetimine bildirdi ve Ülkenin bir radyosunda gazeteci olarak çalışan bir vatandaşının Çin’de tutuklu ailesi ve yakınlarını serbest bırakmalarını talep eden bir nota sundu.  Çin yönetimi bu çağrıya cevap vermediği gibi ailesi ve yakınlarına olan kontrol ve baskıyı bir derece daha arttırdı. Yaşlı Ana ve babası hastanede tedavi gördüğünü öne sürerek telefonlara bu yüzden cevap vermediklerini belirttiler.

This image has an empty alt attribute; its file name is 20191026_cnp002.jpg

Çin’in Bayan Hoca’ya ve ABD.yönetimine verdiği mesaj açıktı ve bu cevap da ilk cevap değildi. Bir yıl önce, Çin’in yüz binlerce Uygur’u tutuklayarak Toplama kamplarına hapsetmeye başladıklarında da bu ve benzeri durumlar gündeme getirilmiş ancak,hiç bir olumlu sonuç alınamamıştı. Çin’in sürekli iddiaları şöyle idi ; ” Tutuklanan ve Eğitim Merkezlerine gönderilenlerin çoğunluğu genellikle İslam’a olan aşırı bağlılıklarından dolayı bu kamplara konularak eğitiliyorlardı.”

Bayan Hoja’nın aynı Radyo’da çalışan meslektaşı, Amerika’da başka bir Uygur sürgünü olan Kurban Niyaz, Çin’in sosyal medya platformu WeChat üzerinden küçük kız kardeşinden bir fotoğraf aldı. Resim, Kız Kardeşinin  bir Kanepede oturan iki Çinli polis memurunun yanında olduğunu gösteriyordu ve bu Çinli polislerden biri de kameraya gülümsüyordu. Çinli Polisler Kurban Niyaz’ın Kız kardeşinin evine gelerek kendisini ağabeyinin işi konusunda tehdit etmiş ve bu resmi çektirerek kendisine bu fotoğrafı göndermesini emretmişlerdi.Çin yönetimi bu resmi göndermekle şunu demek istiyordu ; ” Bak Kurban, “ Çin’in Halk Polisi daima ailenin yanında ve tepesindedir. Sakin bunu unutma ! Biz bunu sana bir kez daha hatırlatmak için bu resmi gönderiyoruz !” diyerek tehdit ve şantaj yapmak istiyordu.

gÜLÇEHRE hOCA RESİMLERİ ile ilgili görsel sonucu

Kaynak : https://www.economist.com/china/2019/10/24/to-suppress-news-of-xinjiangs-gulag-china-threatens-uighurs-abroad?fsrc=rss&fbclid

Etiketler: » » » » » » »
Share
463 Kez Görüntülendi.