logo

trugen jacn
28 Eylül 2019

AP.İNSAN HAKLARI BAŞKANI ARENA : UYGUR BÖLGESİNDEKİ İNSANİ KRİZ KÖTÜLEŞİYOR

Avrupa Parlamentosu Resimleri ile ilgili görsel sonucu

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Avrupa Parlamentosu İnsan Hakları Alt Komitesi(DROI) Başkanı Maria Arena Uygur bölgesindeki insani krizin günden güne kötüleştiğini açıkladı. DROI Başkanı Çin’in bölgede yaşayan ve kendi vatandaşları olan Müslüman azınlıklar sebepsiz olarak toplu gözaltına alınması ve olası yargısız infazlardan dolayı bölgedeki durumdan kaygı duyduğunu ve endişeli olduğunu bildirdi.

Avrupa Parlamentosu İnsan Hakları Komitesi Başkanı Maria Arena Resimleri resimleri ile ilgili görsel sonucu

AP.DROI Başkanı MAria Arena’nın açıklamaları şöyle ;

  1. Ünlü bir Uygur akademisyen olan ve Sincan Üniversitesi eski Başkanı Tashpolat Tiyip 22 yıl gecikmeli ölüm cezasına çarptırılmıştır. Kendisini verilen bu cezanın infaz edilmesi ihtimalı nedeniyle derin endişe duyuyorum. Prof.Taşpolak Tiyip 2017’den bu yana tutukludur ve hakkında hiç bir bilgi yoktur. Adalet normlarına aykırı ve gizli olarak yapılan bir yargı sürecinden sonra kendisi idam cezasına çarptırılmıştır. 2 yıl gecikmeli ölüm cezasının bu süreçte değişebileceğini ümit ediyorum. Haksız ve hukuksuz olarak verilen ve “ 2 yıl askıya alınmış ölüm cezası” konusunda endişelerimi tekrarlıyorum.
Taşpolat Teyp ve Halmurat Gafur resimleri ile ilgili görsel sonucu
  1. Diğer toplu gözaltıları ve ağır cezalar ve infazla tehdidi ile karşı karşıya bulunan Xinjiang Uygur bölgesel Yönetimi Eğitim Denetim Bürosu görevlisi Settar Sabit(Satar Sawut) ile aynı zamanda bir akademisyen sanat ve edebiyat eleştirmeni şair ve yazar olan Yalkun Ruzi’ye ağır cezalar verilebileceğinden aynı derecede endişe duyuyorum. Bu insanların keyfi ve haksız olarak Belirsiz suçlamalar nedeniyle tutuklandıklarına inanıyorum. Bunların ömür boyu hapisle cezalandırılmalarından ciddi olarak endişe ediyorum.
  2. Uygur bölgesinde sayılarının yüzlerce olduğu tahmin edilen Uygur aydınlarının keyfi ve haksız olarak tutuklandıklarını ve göz alatına alınan Uygurların sayılarının fazla olmasından kaygılanıyorum.
  3. Sebepsiz ve hukuksuz olarak gözaltına alınan ve Toplama kamplarına hapsedilen Uygur aydınıları ile diğer azınlıklara mensup Çin Vatandaşlarının bir an önce serbest bırakılmalarını de talep ediyorum.
  4. Çinli yetkililere şu çağrıda bulunmak istiyorum ;
  5. planlanan tutuklamaları ve infazları derhal durdurunuz. Tutuklananların durumu ile nerede tutuldukları yerler hakkında güvenilir bilgiler vermeye çağırıyorum.
  6. Çinli Yetkililerden tutukluların yer seçimi ve aile üyeleri ile iletişim kurabilmeleri ve görüşmeleri ve kendilerine erişim konusunda hukuki danışmanlık da sağlamalıdır.
  7. Uygur bölgesi sakini azınlık Uygurların göz altına alınmaları ve tutuklanması ve mahkeme süreçleri uluslararası kabul görmüş süreç ve adil yargılama standartları ile tamamen tutarlı bir şekilde ele alınmalıdır.
BM.’E ÇAĞRI : ÇİN’İN  TOPLAMA KAMPLARINDAKİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİNİ ARAŞTIRIN !

Bu konuda her türlü iletişim için ;

Basın Sözcüsü : Viktor ALMQVISTB

Etiketler: » » » » » » »
Share
603 Kez Görüntülendi.