logo

trugen jacn

ÇİN’DE EMNİYET MÜDÜRÜ BÖLGESİNDE UYGURLAR YAŞADIĞI İÇİN CEZALANDIRILDI

Merkezi Çin’deki Henan Eyaletine bağlı  Cen Ping İlçesi Emniyet Müdürü  Zhao  bölgesinde yaşayan bir Çinli’nin  evini Doğu Türkistan’dan bu  bölgeye çalışmak amacı ile gelen Uygurlara evini kiraya verdiği  için hakkında soruşturma  başlatıldı ve çeşitli idari ve  para cezalarına çarptırıldığı  bildirildi.

Cen Ping (zhen Ping) İlçe Emniyet Müdürlüğünün Zhao Hakkındaki İdari Ceza Kararı
Cen Ping (zhen Ping) İlçe Emniyet Müdürlüğünün Zhao Hakkındaki İdari Ceza Kararı

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Yukarıdaki  belge, Çin Halk Cumhuriyeti Henan Eyaleti zhen Ping ilçe Emniyet müdürlüğünün ilçede meskun yerel Han Çinlisi bir vatandaşın kendi evini Uygur vatandaşlara kiraya verdiği için uğradığı idari ceza  kararıdır. Bu tür uygulamalar Çin’in bütün bölgelerinde geçerli olup, sunulan belge sadece bir örneğidir. İşbu belge Çin Hükümetinin bütün Uygurlara terörist muamelesi yaptığının somut kanıtıdır.

İdari Cezalandırma Kararının Tercümesi şöyle ;

08.08.2018 tarihi, akşam saat 8.40 sularında, müdürlüğümüze Shı fosi , shusun zhuang köyünde bir şahsın Uygurlara ev kiraya verdiği ihbarı yapılmıştır. İhbar alındıktan sonra İlçe müdürlüğümüze bağlı ekip derhal olay yerine intikal etmiştir. Araştırma sonucunda, Shu Sun Zhuang köyünde fırın işleten Veli Micit, Cinisa Han Halik ve Tursun Seyit adlı 3 Uygur’un emniyet birimlerinin onayını almadan ev sahibi Zhao’un evini kiraya tuttuğu, Zhao’un da emniyet birimlerine bildirmediği anlaşılmıştır. Bu durum “Çin Halk Cumhuriyeti Terörle mücadele yasası”na aykırıdır. “Çin halk Cumhuriyeti Terörle mücadele yasası”nın 91.maddesi uyarınca, ilgili birimlerin terörle mücadelede güvenlik önlemleri, istihbarat ve bilgi alma, araştırma ve anında cezalandırma gibi görevlerine yardımcı olmayarak, izinsiz ev kiralamak ve rapor etmemek suçu işlenmiştir.

Karar:

  • Zhao X X un 15 günlük gözaltı ve 1900 yuan (yaklaşık 1900 Tl) para cezası verilmesine (Zhao şu an Zhen Ping ilçe Emniyet Müdürlüğü Nezarethanesine kapatılmıştır)
  • İlçe’de  kiraladığı evde ikamet eden Üç  Uygur’un Şin Ciang (Doğu Türkistan)’a gönderilip  ülkesine geri gönderilerek eğitime tabi tutulmasına,
  • İhbarcıya (Uygurların bu İlçe’de ev kiralayarak oturduklarını yönetime bildiren  Vatandaşa “ Vatandaşların terörle ilgili ihbarlarını ödüllendirme ilgili yönetmeliğin ilgili maddesi gereğince, kendisine  ihbar ödülü olarak 2000 yuan ( yaklaşık 2000 tl)  ödenmesine  karar verilmiştir.

Editörün Notu: yukarıda sunulan belge, Çin Halk Cumhuriyeti Henan Eyaleti zhen Ping ilçe Emniyet müdürlüğünün ilçede meskun yerel Han Çinlisi bir vatandaşın kendi evini Uygur vatandaşlara kiraya verdiği için uğradığı idari ceza kararıdır. Bu tür uygulamalar Çin’in bütün bölgelerinde geçerli olup, sunulan belge sadece bir örneğidir. İşbu belge Çin Hükümetinin bütün Uygulara terörist muamelesi yaptığının somut kanıtıdır.

Kaynak : http://www.sinoturknews.org/cen-ping-zhen-ping-ilce-emniyet-mudurlugunun-zhao-hakkindaki-idari-ceza-karari/

Etiketler: » » » » » »
Share
1450 Kez Görüntülendi.