logo

trugen jacn
10 Temmuz 2018

7

20180611_141737

FOTOĞRAF: Bir ekran, Batı Çin’in Xinjiang bölgesinde Hotan’da Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’i gösteriyor. (AP: Ng Han Guan, Dosya)

Dr Brophy, “Büyük ve hoşnutsuz bir azınlığın varlığı, Xi Jinping’in” Çin Rüyası “olarak adlandırdığı şeyi gerçekleştirmeyi bir araya getiren bir ulusun resmi vizyonuna uymuyor.” Dedi.

‘Bu endişeleri Çin’le gündeme getirdik’: DFAT

Çin Hükümeti, Uygur baskını için bir gerekçe olarak, dini aşırılıkçılık ve ayrılıkçılık gibi dış etkilere düzenli olarak atıfta bulunmuştur.

9835542-3x4-340x453

 

FOTOĞRAF: Bay Nizamidin 15 Mart 2017’de Urumçi havaalanında eşi ve annesiyle birlikte. Bay Nizamidin, son kez karısını gördüğünü söyledi. (Verilen: Almas Nizamidin)

Uygurlar Ortadoğ’da Savaşıyorlar

Bazı Uygurların Suriye ve Irak’taki İslamcı milislerin saflarına katıldıkları  ve bu bu bölgede savaşa katılıdıkları  doğrudur. Bu savaşçı Uygurlar  askeri eğitim   ve Savuş tecrübesi ile  uluslararası  islami – cihatçı dayanışmayı de kazanarak bir gün ülkelerine geri döneceklerini ve  Doğu Türkistan’ı silahlı mücadeleyi kullanarak İşgalcılardan kurtaracaklarını ve hür ve bağımsız devletlerini kurabileceklerine inanıyorlar.

Dr Brophy, “Ancak Çin, Sincan ‘ın giriş ve çıkış noktaları üzerinde bir tıkanıklık sürdürdüğünü ve bu  uygulamanın  Pekin  için bir  strateji olduğu,bölgedeki durumun Çin yönetimi için asla ve kesinlikle tehdit değildir,Çin’in bölgedeki mevcut aşırı güvenlik tedbirleri ile baskıları  tehdit olmadığını  Çin’i bu konuda  kesinlikle  haklı çıkaracak bir şey  değildir” dedi.

Bir İnsan Hakları İzleme Örgütü raporunda, “son teknoloji ürünü kitle gözetleme teknolojilerinin kısa süre önce etkinleştirildiği” – “dış etkilerin” ve “dini aşırılıkçılık” ın önüne geçme çabalarının, siyasi sadakatsizlikten şüphelenilen herkese karşı çok daha geniş ve keyfi bir kampanyaya dönüştüğü belirtildi. Sincan’da herhangi bir Uygur, özellikle de dini veya kültürel kimliklerini barışçıl ifade edenler anlamına gelebilir.

Çin’in hotbed’i: şiddeti kim yarattı?

özel görüntü --- uygur-man-görünüyor-at-çin-birlikleri-veri

Uygurlar üzerindeki vidaları her gün daha da sıkılaştırarak, Çin gerçekten de çatlamaya çalışan hoşnutsuzluğun sıcaklığını yaratıyor mu?

Bugünün Sincan’da, düzenli olarak dua eden ya da deniz aşırı insanlarla temas kurabilen bir sakal yetiştirmek, birisinin cezaevine mahkum edilmesine ya da “eğitim yoluyla düşünce dönüşümü” için sözde “yeniden eğitim kamplarına” gönderilmesine yol açabilir.

Nizamidin, “Sincan’da etnik bir azınlık olmak için Uygur olmak çok büyük bir suçtur” dedi. “İnsanlar öldürülmeyi bekleyen kuzular gibi umutlarını yitirdi.”

Profesör Millward, “yeniden eğitim kamplarının” bazı unsurlarının, Çin’in Kültür Devrimi’ne benzediğini, çünkü kampanyanın insanların tutumlarını değiştirmek için zorlayıcı araçlar kullandığını ekledi.

“Bütün bir etnik grubun etnik ve dini hedeflenmesi ve kitlesel hapsedilmelerin kullanımı, bazı çok karanlık tarihsel öncelikleri yansıtır” dedi.

Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı, “Avustralya, Sincan’daki Uygurların kötü muamele raporlarının artan sayısından endişe duyuyor” dedi.

DFAT, “Bu endişeleri Çin ile gündeme getirdik” dedi.

 

9825692-3x2-700x467

Avustralya’da korku ve travma yaşayan Uygurlar

FOTOĞRAF: Adelaide’deki Uygur topluluğunun dini lideri Abdul-Salam Alim, ailesinin haydutlarının ezildiğini ve sessizce dinlediğini anlattı. (ABC Haberleri)

Sincan’daki durumun tartışılması korku ve hala ham duygular getirir. Bazı görüşmeciler konudan söz ederken gözyaşlarına boğuldu.

“Evde evde bu görüşmelerin açılmasına izin vermiyorum, sadece konuyu değiştirmeye çalışıyorum,” dedi Abdul-Salam Alim, 45 yaşındaki Uygurlu bir adam ve Garden College’da bir din öğretmenidir. Adelaide’deki topluluk okulu.

Alim, “Çünkü konuştuğumu biliyorum, birisi duygusallaşmaya başlayacak … onu kaybedecek,” dedi.

Bay Alim’in karısının, Sincan şehri Hotan’da yaşayan beş kardeşi var. Alim’e göre, beş ailenin her bir yetişkinden başka her biri, gözaltına alınmış ya da hapsedilmiş ve bu, 21 çocuğu bütün aile içinde özgür olan tek bir kadının bakımı için terk eder.

Alim’in konuştuğu gibi, kayınvalidesi – iddia edilen 21 çocuğun büyükannesi – sessizce ağlayıp oturdu ve dinledi.

 

9835500-3x2-340x227

FOTOĞRAF: Etnik azınlıklardan gelen öğrenciler, Komünist Partinin genç öncüsünün selamını 2012 yılında Sincan’daki bir ilkokulda öğretmenlerine (R) verdi. (Reuters)

Daha sonra, evdeki durumu nasıl hissettiğini sorduğunda, Alim’in kayınvalidesi bir tercüman aracılığıyla, Avustralya’daki kızı hariç, yaklaşık 18 ay boyunca çocuklarından hiç bahsetmediğini söyledi.

“Çocukların ebeveyn bakımı olmadan nasıl hayatta kaldıklarını hayal edemiyorum” dedi.

Ağustos 2017’de, Uygurlu bir Avustralyalı adam, Çin’in Chengdu havaalanına gelişinde tutuklandı ve daha sonra 20 günden fazla bir süre ücretsiz olarak gözaltına alındı, kaynaklar ABC’ye söyledi.

DFAT, açıklamaya uyan ancak gizlilik yükümlülükleri nedeniyle daha fazla bilgi veremeyen bir adama yardım ettiklerini doğruladı.9835448-3x2-700x467

‘Pekin, bu birlikten mi kastediyorsun?’

FOTOĞRAF: Güvenlik personeli Mart 2017’de Kaşgar’da bir sokakta seyrediyor. (Reuters: Thomas Peter)

Avustralya vatandaşı olan ve “Sam” olarak anılması gereken başka bir Uygur adam, ABC’ye, 2016 yılında Urumçi’deki bir kontrol noktasında Avustralya pasaportunu gösterdiğinde bir düzine polis memurunun kendisine nasıl saldırıldığını anlattı.

Muhalefet için ömür boyu hapis cezası

 

Etiketler:
Share
716 Kez Görüntülendi.