logo

trugen jacn
07 Mayıs 2018

ABD.,ÇİNLİLERİ İTHAM ETMEYE BAŞLADI !

Deniz GÖKÇE

Bir Çinli araştırmacı ABD’nin Duke Üniversitesi laboratuvarında, 2008’de bazı teknolojiler üzerinde çalışıyordu. Çinli araştırmacı Federal kurumlar tarafından incelenmiş ama bir suçla itham edilmemişti. Çinli araştırmacı bir süre sonra Çin’e dönmüş, kendine bir araştırma kurumu kurmuş ve de Duke Üniversitesi’ndeki uygulama ve araştırmaları daha da genişleten bir araştırma ekibiyle çalışıp, başarılı olarak, milyarder olup, şöhret de kazanmıştı.

Trump yönetimi şimdi de Çin’in giderek artan bazı teknolojik çalışmalarının, Çin vatandaşlarının ABD üniversitelerinde ve araştırma kurumlarında öğrendikleri entelektüel konulardan kaynaklandığını ve bu nedenle Çin öğrencilerine ABD’de fazla bilgi verilmemesi kararını verdi. Bazı tip vizelerin Çin araştırmacılara verilmemesi ve de Çin kökenli araştırmacıların, askeri veya entelektüel değerli araştırmaların dışında tutulması gibi ilkeler kabul edildi.

Tabii ki her konu Çinlilere yasaklanamaz ama yazılımlar, gelişmiş mikrochipler, suni zeka, elektrikle kullanılan arabalar ve önemli bir sürü başka bilgiden, Çinli öğrencilerin dışarıda tutulması gibi yaklaşımlar gündeme gelmeye başladı.

Ana Swanson ve de Keith Bradsher adlı medya mensuplarının The New York Times’a birkaç gün önce yazdıkları makalelerde vurgulananlar arasında, ABD’nin giderek daha fazla kıymetli ve ulusal güvenlik açısından önemli projeleri, Çin kurumları ve araştırmacılarının dışında bırakmaya başladığı da var.

ABD’de her yıl kabaca bir milyon kadar yabancı öğrenci, postdoctoral araştırmacı veya teknoloji şirketlerinin çalışanı olarak çalışmakta, bunların da üçte biri kadarı da Çin kökenli. Çin’le ABD ise yakında bu konu nedeniyle kavgaya başlayabilir.

ABD ile Çin arasında teknoloji savaşı yakında başlayabilir. Apple, Qualcomm, IBM, General Electric gibi şirketler de, gelecekteki büyümelerini Çin’de gerçekleştirmek yaklaşımındalar.

Önümüzdeki günlerde ABD Hazine Bakanı Steven Munichin, Çin’e ziyarete giderek, adeta başlamak durumunda olan ABD-Çin savaşının gerçekleşmemesi için uzlaşmaya girişecek. Başkan Trump 150 milyar dolar kıymetinde Çin ürününü kanun dışı yaklaşımla itham ediyor. Ama Çin de benzer miktarda ABD malına, benzer sınırlamalar planlıyor.

Bakalım neler olacak, çünkü ‘ticaret savaşı’ hızla ve kuvvetle her iki tarafta da uygulamaya başlandı. (140 kez)

Kaynak :  https://www.aksam.com.tr/deniz-gokce/yazarlar/abd-cinlileri-itham-etmeye-basladi/haber-732342

Etiketler: » » » » » » »
Share
1310 Kez Görüntülendi.