logo

trugen jacn

DÜNYA UYGUR KURULTAYI ÖNCÜLÜĞÜNDE İŞGALCİ ÇİN. BRÜKSEL’DE PROTESTO EDİLDİ

Görüntünün olası içeriği: 9 kişi, Hamut Mahmut ve Rushan Abbas dahil, kalabalık ve açık hava

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Almanya merkezli  Dünya Uygur Kurultayı’nin  girişimi ve organizesi ile Belçika’nın başkenti Brüksel’de yaklaşık 2 bin  Uygur Türkü,Pekin yönetiminin Uygurlara yönelik baskı,zulüm,asimilasyon,insanlık dışı cinayet ve soykırım uygulamalarını binlerce kjşinin katılımı ile yaptıkları dev mitingle protesto  etti.

Dünya Uygur Kongresinin çağrısı üzerine çeşitli ülkelerden çok sayıda gösterici Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu yakınlarında buluştu.  Gösteride, Dünya Uygur Kongresi Onursal Başkanı Rabia Kadir ve Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun İsa da yer aldı.  Çin’in Uygurlara yönelik uyguladığı baskıcı politikaları protesto eden 2 bin kişilik grup, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu karşısındaki Schuman Meydanı’na yürüdü.

Rabia Kadir, Uygurların yargısız ve keyfi olarak tutuklulandığını ifade etti: “Çin’de yaklaşık 1 milyon Uygur Türkü kamplara atıldı ve bunu dünyaya duyurmak için Avrupa Birliği kurumları önünde toplandık. Tutuklu bulunan insanların bırakılması için Avrupa Parlamentosu’ndan yardım talep ediyoruz.”

Görüntünün olası içeriği: 6 kişi, kalabalık ve açık hava

Avrupa kurumlarından yardım talep eden Rabia Kadir anneleri babaları kamplara atılan on binlerce çocuk olduğunu ifade etti. İleri yaştaki Uygurların dahi kamplara atıldığını belirten Rabia Kadir şu anda beş çocuğu ve 11 torunu ile toplam 37 akrabasının Çin’in kamplarında bulunduğunu söyledi.

Daha sonra yapılan çeşitli  konuşmalarda, Çin’in yıllardır sistematik şekilde Uygurları kimliğinden soyutlama politikası uyguladığı anlatıldı ve Türkiye’den daha fazla destek beklentisi dile getirildi.

Görüntünün olası içeriği: 14 kişi, Şahin Ceylanlı dahil, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar ve açık hava

“Uygurlardan DNA toplanmasını durdurun”, “1 Milyon Uygur keyfi biçimde tutuklu”, “Uygur soykırımını durdurun”, “Uygurları kurtarın” gibi çeşitli afişler ve pankartlar açılan protesto 3 saat sürüdü.

Protestocuların dağıttığı bildiride, Çin’de sebepsiz biçimde tutuklanan Uygurların serbest bırakılması çağrısında bulunuldu.

Uygurların kültürüne, dinine, diline ve kimliklerine saygı gösterilmesi istenen bildiride, Çin’deki yeniden eğitim kamplarında 1 milyon Uygur’un tutulduğu ve AB’nin bölgeye inceleme yapmak üzere özel heyet göndermesi talep edildi.

Protestoculardan Tahsin Tek, “Bugün buraya, esaret altında tutulan Türkistan’ın mazlum halkına, Çin’de yapılan zulümleri protesto etmek için geldik.” dedi.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, ayakta ve açık hava

Doğu Türkistan’da büyük bir zulüm ve esaretin yaşandığını vurgulayan Tek, “Bu esarete karşı dünya sessiz ve kör.” ifadesini kullandı.

Protestoya katılan Ümit Hamit ise “Çin hükümetinin Uygur halkına uyguladığı devlet terörüne ve soykırıma ‘dur’ demek için buraya geldik.” diye konuştu.

Bütün dünyanın Çin hükümetine “dur” demesi gerektiğine dikkati çeken Hamit, uluslararası kurumların Uygurlara destek vermesi gerektiğini dile getirdi.

Son yıllarda Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşayan çok sayıda Müslüman Uygur, Çin’in kendilerine baskı uyguladığını belirterek, bölgeden kaçmaya çalışıyor. Bunların çoğu Tayland üzerinden Malezya’ya yöneliyor.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) konuyla ilgili yayımladığı raporda, Sincan Kamu Güvenliği Bürosunun 2016’da uygulamaya koyduğu “Bütünleşik Ortak Operasyonlar Platformu (BOOP)” adlı izleme programı aracılığıyla bireylere ait kişisel bilgileri ve gündelik hareketlerine dair kayıtları rızaları dışında topladığı öne sürüldü. Raporda, “potansiyel tehdit” olduğu iddia edilen kişilerin mimlendiği belirtildi.

Raporda, son iki yılda program aracılığıyla çok sayıda kişinin “önleyici polisiye tedbiri” adı altında suçsuz yere alıkonulduğu, siyasi açıdan tehlikeli olarak değerlendirilen bireylerin herhangi bir yargı kararı olmaksızın “siyasi eğitim merkezleri” denilen gözaltı merkezlerine gönderildiği ifade edildi.​

Uygurların yaşadığı dramları anlatan şiirlerin de okunduğu gösteride hazırlanan protesto mektubu, Çin elçiliğinin posta kutusuna bırakıldı.
Caddeden geçen bazı otomobillerin de korna çalarak destek verdiği gösteride yoğun güvenlik önlemi alan polis, protestocuların Çin Büyükelçiliğine yaklaşmasına izin vermedi.

gosteri 5

Belçika Türk Derneği De Eyleme Katılarak  Destek Verdi 

Kaynak : http://tr.euronews.com  ve Çeşitli ajanslar ve sosyal medya

Etiketler: » » » » » »
Share
1884 Kez Görüntülendi.