logo

trugen jacn

ÇİN,BU KEZ ÜNLÜ UYGUR EĞİTİMCİ BİLİM ADAMI ŞAİR VE YAZAR CELALLEDDİN’İ DE TUTUKLADI

شىنجاڭ پېداگوگىكا ئۇنىۋېرسىتېتىنىڭ پروفېسسورى، ئاتاقلىق شائىر ۋە ئەدىب ئابدۇقادىر جالالىدىن.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

ÇKP-Faşist işgal yönetiminin Urumçi’deki Çin ırkçı-Nazisi Çin’in Doğu Türkistanlı bilim ve fikir adamları,sanatcılar,şair edipler ve aydınlara karşı tutuklama kampansayı hız kesmeden devam ediyor. Urumçi Üniversitesi rektörü Taşpolat Ruzi,  Dutar Padişahı olarak anılan ünlü sanatcı Abdurrahim Heyit,Kazak  tıp bilim insanı   Kalibek Kancarbayoğlu  başta olmak üzere  onlarca kişiyi tutuklayarak Çin Nazi Kaplarına kapattığı biliniyordu. Çin’in bu kez   özgün düşünce ve eğitici sohbet ve yazıları ile tanınan Urumçi Pedagoji Üniversitesi öğretim üyesi Abdulkadir Celeleddin’in tutukladığı ve adı açıklanmayan bir Çin Nazi Kampına kapattığı bildirildi.
Özgür Asya radyosunun haberine göre tanınmış Uygur düşünür,bilim insanı,şair ve yazar Abdulkadir Celaleddin’in geçtiğimiz 29 Ocak tarahinde devlet Güvenlik Servisi elemanlarınca göz altına alınarak götürüldüğünü bildirdi. Radyo, haberin kaynağını Pedagoji Üniversitesi Güvenlik Müdürlüğüne bağlı Siyasi bölüm Komiseri Fing Vinjiang’ı kaynak olarak gösterdi. Ayrıca radyo muhabirlerine konuşan Üniversitenin bir güvenlik görevlisi Celaleddin’in 3 aydan beri Üniversite’de görülmediğini ve kendisinin tutuklanıp tutuklanmadığı haberinin resmen açıklanmadığını bildirdi.

Dünya Uygur Kurultayı Prof.Celaleddin’in Tutuklanması Kınadı 
Urumçi Pedagoji Üniversitesi öğretim üyesi tanınmış bilim ve fikir adamı,şair ve yazar Prof.Dr.Abdulkadir Celaleddin’in Çin işgal yönetimince sebepsez ve hukuksuz tutuklanması ve Çin nazi Kamplarına kapatılması Dünya Uygur Kurultayı’nca kınandı ve kendisinin bir an önce serbest bırakılması istendi.
Dünya Uygur Kurultayı Ali Rehberi Rabia Kadır özel bir mesaj yayınlayarak Prof.Dr.Abdulkadir Celeleddin’in tututklanmasını eleştirdi ve tepki gösterdiğini açıkladı.
Dünya Uygur Kurultayı Genel başkanı Dolkun İsa da bir mesaj yayınladı ve tutuklanma olayına tepki gösterdi. DUK Genel Başkanı İsa mesaji şöyle : “ Tanınmış bilim ve fikir insanı Prof.Dr.Abdulkadir Celaleddin ‘nin Çin işgal polisi’nce geç saatlerde evine yapılan bir baskınla 29 Ocak 2018’ de   başına  siyah torba geçirilerek tutuklandığını öğrenmiş bulunuyoruz. Çin işgal yönetiminin tanınmış bir Uygur bilim ve fikir adamının hiçbir gerekçe göstermeden insanlık dışı yönetemler kullanarak tutuklamasını endişe ile  karşılıyor ve bu haksız ve hukuksuz tutuklanma olayını şiddet ve nefretle kınıyor ve kendisinin bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz.

Çin işgal yönetiminın Doğu Türkistan’daki Başı ÇKP Sekreteri Çin Çuvenggou’nun son aylarda Hitler Almanyasının Nazi uygulamalarından da beter  baskıcı ve insanlık dışı uygulamaları insanlık sınırlarını aşmış bulunmaktadır. Çin’in Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlalleri ve en az bir milyon insanın kamplara hukuksuz olarak kapatılması ve bu kamplardaki esrarlı toplu ölümlere karşı uluslararası toplum ve insan hakları ve hukuk teşkilatlarının sessiz kalması en az bu baskı ve zulümler kadar üzüntü  ve istırap verici olmaktadır.Çin yönetimi bu tepkisizlik ve baskı ve zülme ses çıkarılmadığı ve yeterli tepki gösterilmediği  sürece bu benzeri toplu tutuklamalar ve baskıcı politikalarını pervasızca sürdürecektir.

Dünya Uygur Kurultayı olarak uluslararası toplum,insan hakları ve hukuk kuruluşları BM. Başta olmak üzere İslam İşbirliği Teşkilatı ve insan hakları ve demokrasi değerlerine bağlı ve duyarlı ülkelerin Doğu Türkistan’daki bu insanlık dışı Çin katliamlarına tepki göstermelerini ve durdudulması için gereken çabaları göstermelerini bekliyoruz.” Denildi.

Etiketler: » » » » » » »
Share
2437 Kez Görüntülendi.